#42 – Identitet del 1

#42 – Identitet del 1

  Hei og velkommen til en ny episode av SinnSyn. Denne gangen skal jeg reflektere over identitet. Hvem er jeg? Og hvorfor er jeg akkurat sånn?

  I psykologien brukes identitet om den del av personens selvoppfatning som oppleves som særlig sentral, ekte og typisk for vedkommende. Det dreier seg om mønstre i våre tanker, følelser og handlinger som har vedvart over tid og derfor kjennetegner oss. «Å finne sin identitet» vil si å danne et selvbilde man føler man kan akseptere og leve opp til, og dernest etablere en livsstil som svarer til dette bildet. Identitet kan med andre ord handle om karakterdannelse.

  Mye av det vi tenker, føler og foretar oss i løpet av en dag er imidlertid ubevisst. Mennesker går mye på autopilot. Det er vi nødt til for å fungere. Dersom vi skulle tatt et bevisst valg i hvert eneste øyeblikk, hadde vi blitt overbelastet og muligens handlingslamma. Derfor er mye av vår livsførsel basert på tidligere erfaringer og «mentale algoritmer» som hjelper oss å handle uten å bruke for mye tid på bevisste analyser. I så henseende kan vi også tenke oss at alle våre ubevisste «mentale mønstre» må være en del av vår personlighet eller identitet, ettersom de ligger bak veldig mye av vår hverdagslige oppførsel. Er alt det jeg gjør uten å tenke meg om, virkelig meg, eller er det bare biologisk mekanikk? Er det slik at den jeg virkelig er representeres av den mer reflekterte og ettertenksomme varianten av meg selv? Når jeg handler impulsivt gjør jeg ofte ting jeg ikke ville gjort dersom jeg tenkte meg om. Hvem av disse variantene av meg selv er mest meg?

  Identitet, personlighet eller karakter. Det har mange navn og det er et intrikat og spennende tema. I dette foredraget har jeg tatt frem et knippe psykologiske teorier som kan kaste lys over tematikken. Jeg befinner meg i Mandal på et arrangement om psykisk helse. Det er onsdag 15. november 2017. Det er Universitetet i Agder som arrangerer dagen sammen med flere brukerorganisasjoner.

  Også her på hjemmesiden vil jeg benytte anledningen til å takke for utrolig flotte tilbakemeldinger i iTunes. Over 20 stykker har vært inne for å rate podcasten, og den har foreløpig kun fått fem stjerner. Flere har også skrever svært hyggelige vurderinger av podcasten, og når jeg leser disse, blir jeg mer glad enn jeg nesten sagt hadde forventet. Det betyr mye for meg at dere som hører på liker podcasten, og når dere i tillegg tar dere tid til å skrive en linje eller to om dette i iTunes, betyr det at podcasten blir sett av flere. Blir den sett av flere, vil flere kanskje bli interessert i å se på sinnet, eller SinnSyn, samtidig vil mer oppmerksomhet generer flere oppdrag for meg som kan blir til flere episoder. Jeg liker best å ta opp foredrag ettersom jeg synes det å snakke fritt inn i en mikrofon helt alene er helt unaturlig. Jeg får det rett og slett ikke til. Alt jeg sier i en mikrofon uten at jeg snakker med noen, må jeg lese opp fra et manus. Jeg tror imidlertid at jeg fungerer bedre uten manus, og for å få flere slike episoder, hjelper det altså at dere liker podcasten i iTunes og gir den gode skussmål. Tusen hjertelig takk! Har du lyst til å rate podcasten, kan du gjøre det på denne linken:

  print
  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens Psykologi» og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet».

  INGEN KOMMENTARER

  Legg igjen et svar