#164 – Smerte, lidelse og mening del 2

Påsken er full av symbolisme, og kanskje kan vi lære noe viktig mens vi spiser kvikklunsj og skreller en appelsin. Og hvem er egentlig denne påskeharen?

Det er duket for vår andre samtale om «smerte lidelse og mening». Vi hadde til hensikt å lage en «psykologisk påskespesial», og vi ville forsøke å forankre de eksistensielle og psykologiske problemstillingene i påskefortellingene i Bibelen. Som nevnt hadde vi booket teateret i Kristiansand, men Covid-19 stoppet oss. Erlend Waade og jeg tok likevel initiativ til å møtes med god distanse mellom oss. Vi hadde planlagt å snakke om de store fortellingene.

Bak de kanoniske fortellingene i våre gamle visdomstradisjoner gjemmer det seg kanskje en større psykologisk dybde. Det er fellesmenneskelige fortellinger om hvordan det er å bli sviktet av sine nærmeste, møte døden, bære sin byrde, påta seg et stort ansvar, gå til grunne for deretter å komme tilbake til livet med ny innsikt.

Kanskje kan påskens fortellinger si oss noe om viktigheten av å ofre seg for noe man tror på, selv om det kan innebære sivil ulydighet og store omkostninger?

Og at budskapet noen ganger kan være større enn den som bærer det, og til og med forsterkes og leve videre etter budbærerens død?

Men fortellingene kan også vise oss viktigheten av individets kamp mot overgrep fra maktapparat og “folkeviljen”. Og dermed om hvor stor betydning enkeltmennesker kan ha.

Erlend Waade er lærer, skribent og tidligere kateket i Folkekirken. Han har jobbet lenge med sin egen tro, og leser nå Bibelen mer som dybde psykologiske innsikter, enn som dokumentariske beskrivelser av historiske hendelser. Han er også mer opptatt av hvordan folk lever, enn av hvilken “livsynsmerkelapp” de bruker.

Helt innledningsvis hørte du stad up komiker Emo Philips snakke om psykoanalytiske fortolkninger av måten man spiser en påskehare av sjokolade. Kanskje er påsken full av underliggende mening og symbolske finurligheter. Et spørsmål vi ikke snakker så mye om, men som egentlig kan virke ganske sentralt, er hvordan nettopp påskeharen passer inn i dette bildet.

Påsken og symbolisme

Påskeharen er altså en liten gåte, men religionsvitere vet hvorfor den dukker opp. Påskefeiring er nemlig ikke bare noe som hører til i den kristne tradisjonen, og i vår del av verden har den først og fremst handlet om en vårfeiring.

Det som står sentralt i de hedenske eller førkristne tradisjonene er vår og begynnelsen på livet. Det handler om det å bli født på ny. Dette sier Anne Kalvig, som er Førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger til NRK.

Det engelske ordet for påske «easter» kommer av den anglosaksiske gudinnen Eoster, som også har en parallell i gresk mytologi med gudinnen Ostara. Ordet «påske» kommer av det hebraiske ordet «Pesach», som er en feiring av jødenes frigjøring fra Egypt.

Egget er blant de mest tidløse symbolene. Det er så sterkt i seg selv. Det er rundt, det har ingen ende, det er kilde til liv, og kilde til næring, det kan minne om solen, og så videre. 

Egg har blitt brukt som religiøst symbol i alle år. Det er funnet inngraverte strutseegg i Afrika fra så langt tilbake som om lag 60 000 år siden.

Når det gjelder påskeharen, finnes det mange mytiske fortellinger. Denne historien stammer fra gresk mytologi, men ble også tatt opp som en sentraleuropeisk tradisjon rundt 1700-tallet i Tyskland. Deretter ble tradisjonen også eksportert til USA, et land hvor påskeharen står veldig sterkt.

Anne Kalvig kan fortelle oss at det handler om en fugl som må omskape seg til en hare for å slippe unna en jeger. Denne fuglen er glad for denne muligheten for å redde sitt eget liv, men lengter etter å legge egg. Påsken er den tiden på året hvor påskeharen igjen får lov til å legge egg slik den gjorde da den var en fugl. Som kjent er også kaniner et yndet symbol i påsketiden, og harer og kaniner er egnede fordi de er kjent for å være veldig forplantningsdyktige. Så det er denne forplantningsiveren som har trukket fram disse dyrene som vårsymboler – Nytt liv, en ny vår, våryr og vår-kåt, blandet med litt smerte, lidelse og oppstandelse. 

Kors, en 2000 år gammel snekker, appelsiner, kvikklunsj og alpinanlegg er altså påsken i et nøtteskall, men i år måtte vi droppe alpinanlegget. Og for min del var alpinanlegget det beste ved hele påsken, men noe må man ofre for å bekjempe en pandemi.

Bli medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio

Ditt bidrag kan øke kvaliteten på WebPsykologen og SinnSyn.

Ved å støtte prosjektet, får du mange fordeler! Som Patreon supporter blir du medlem av SinnSyns Mentale Helsestudio. Det vil si flere episoder hver måned, tips og øvelser for trening av “mentale muskler”, eksklusive videopptak og andre overraskelser. Les mer og bli medlem i på denne linken.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here