#184 – Skammens mange ansikter

Protestfestivalen snakker om SKAM. Hva er det for en følelse og hvordan påvirker den livet vårt? I dagens episode skal jeg innledningsvis snakke om skam fra ulike perspektiver. Deretter skal jeg ta deg med til protestfestivalen på Kick scenen i Kristiansand. 

Protestfestivalen i Kristiansand vier en hel kveld til tema: SKAM. I boken «Selvfølelsens psykologi», er skam et sentralt tema. Jeg blir invitert til å snakke om dette sammen med en rekke interessante mennesker som har kompetanse på området samt egne erfaringer.

Debatten ledes av Rut Helen Gjævert fra VGTV. Hun har jobbet for VG i fire år. Rut Helen har også en historie som avhopper fra et religiøst samfunn, og hun er opptatt av hvordan lukkede menigheter og sekteriske bevegelser kan påføre folk usikkerhet og en følelse av skam under oppsyn av en streng Gud.  Jeg synes det var en spennende samtale med mange perspektiver rundt et viktig tema. Jeg har publisert deler av denne debatten i episode 20 her på SinnSyn. I dag skal jeg innledningsvis presentere en del ulike perspektiver på skam, og deretter skal jeg spille av hele debatten fra Protestfestivalen 2018. Det blir med andre ord en lang episode, men skam er også et omfattende tema. Forrige episode jeg laget om skam varte bare i 30 minutter. I dag er jeg redd vi bikker 2 timer. Som vanlig starter jeg med et humoristisk innslag som passert til episodens tematikk, og denne gangen har jeg valgt et klipp med Louis CK fra 2016. Det var før han bestemte seg for å onanere foran to damer og ble en del av MeToo bølgen. Når du spør to damer om det er ok at du gjør dette foran dem, så kan det tenkes at du har litt lite skam. Kanskje burde Louis CK hatt litt mer skam, og i dette klippet snakker han om at han faktisk er litt forlegen i forhold til sine autoerotiske eskapader, men klippet er altså fra 2016. Etter det virker det som om hans skam-drevne begrensninger på egen utfoldelse har avtatt betraktelig. For de som ikke har fått med seg denne saken, så ble altså standup komikeren Louis CK hengt ut for å onanere foran to kvinnelige komikere. Dette ble sett på som en uønsket atferd av kvinnene, og Louis CK blir ett av mange ansikter i MeToo bølgen.

Trenger vi skam?

Skam er en følelse som har til hensikt å dempe følelser av mer positiv karakter. Det kan rett og slett fungere som en «klam hånd» over iver, glede, stolthet og andre positive sinnsstemninger. Hvorfor har vi en følelse som får oss til å krype sammen? Hvorfor har vi en følelse som bremser de positive følelsene? Mye skam er som å kjøre gjennom livet med håndbrekket på, og det høres vitterlig ikke ut som en god ting.

I panelet på protestfestivalen er det flere som mener at skam er en følelse vi bør kvitte oss med en gang for alle. Jeg forsøker å hevde at følelsen likevel kan ha en viss funksjon, og argumenterer for at følelsen i utgangspunktet skal fungere som en justering av individet i samhandling med andre. I et evolusjonsperspektiv er det sannsynlig at alle våre følelser har en funksjon. Når det kommer til skam, hevdes det at den skal sørge for at enkeltindividet ikke stikker seg for mye ut. Vår overlevelse som art handler mye om vår evne til å samarbeide og kommunisere. Det krever at vi omgås greit innad i flokken, og dersom mange av medlemmene i en gruppe stikker seg for mye ut, eller blir for ivrige på egne vegne, kan det skade samholdet i gruppa. Dermed er skam en følelse som dukker opp for å justere ned individet for å unngå konflikter i flokken.

Er du mer interessert i skam, så anbefaler jeg deg å høre episoden øverst i denne artikkelen. Under kan du se utdrag fra arrangementet som altså ble streamet av VGTV.

Selvfølelsens psykologi

bok-med-prisOvenstående er bare noen få utdrag fra boken «Selvfølelsens psykologi». Er du mer interessert i de psykologiske drivkreftene som styrer livet vårt, og hvordan man kan styrke sin selvfølelse, håper jeg du vil kjøpe boken vår. Denne boken er godt faglig forankret, og den er primært skrevet for «folk flest», men også for behandlere som ønsker å hjelpe sine klienter med problemer knyttet til selvfølelse. Det er en psykologisk og filosofisk tilnærming til menneskets selvfølelse, som på sett og vis gjennomsyrer alle våre opplevelser, samtidig som det er en «arbeidsbok» med forslag til over 20 øvelser man kan gjøre for å styrke sin selvfølelse.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here