#249 – Kart over mening

Erlend Waade har skrevet en bok om sin vandring utover på livets vei og innover i dypet av sjelens irrganger.

– Ord hogd i stein og skrift risset i sand

Jeg har snakket med Erlend Waade. Han har skrevet en bok som heter «Ord hogd i stein. Skrift risset i sand». Jeg har kjent Erlend i flere år nå, og han er en person jeg blir mer og mer glad i. Han er en litt stillferdig, klok og ettertenksom person. Boken han har skrevet er en blanding av dikt, vakre illustrasjoner og kortere tekster som får deg til å tenke. Det er en bok hvor man kan slå opp på en hvilken som helst side, og i løpet av noen få linjer har du garantert fått noe viktig å tenke på. For meg var dette en berikende bok jeg vender tilbake til med jevne mellomrom. Det er en blanding av natur, innsikt, psykologi, filosofi, estetikk og åndelighet. Boken formidler noe allmenngyldig på en direkte og kortfattet måte, og for meg fungerer den som et slags kart jeg kan bruke videre i mitt eget liv. Det viser vei til en del elementer ved livet som ikke vaker i overflaten, men som gjemmer seg i dypet.

Selv sier Erlend følgende:

Jeg har vært på bærtur mange ganger. Og jeg har lært mye av det også. Ikke minst dette: At som alt annet liv, er jeg her for å vokse, og bli voksen. Modnes og bære frukt. Inspirasjon og visdom på livsvandringen trenger alle. Ikke minst når den er erfart, åpenhjertig og fordomsfri. Det er heller ingen ulempe å finne den både i form av dikt, noveller og filosofiske betraktninger. Og ikke minst: talende bilder som speiler og utvider tekstene.

Erlend Waade (f. 1954) er fra Trondheim, men har bodd mesteparten av livet i Kristiansand. Han er gift, har tre barn, og er morfar til fire barnebarn. I sitt yrkesaktive liv har han hovedsakelig jobbet som kateket i Folkekirken. Men han har også vært lærer i ungdomsskolen og Voksenopplæringen. Han er nå uføretrygdet pga. psykiske lidelser, men er mye med i frivillig arbeid, spesielt blant ungdom og innvandrere. Han har meninger om mye, og skriver kronikker og artikler i ulike aviser, samt på sin egen blogg: himmel-jord.com. Jeg opplever at Erlend er et godt, åpent og innsiktsfullt menneske, og jeg likte godt samtalen vi hadde en formiddag i mars 2021. Her får du høre en samler om Erlends bok, og du som følger SinnSyn, har sannsynligvis hørt fra Erlend i tidligere episoder her på podcasten.

I dagens samtale snakker vi først og fremt om den nye boken til Erlend, men vi snakker også ganske mye om kart som viser vei til nye former for mening eller erkjennelser. Både Erlend og jeg har lest mye av Jordan Peterson, og spesielt boken hans, Maps of meaning, gjorde inntrykk på meg. Denne boken handler om å kartlegge ulike historier, tradisjoner og og praksiser som peker ut over seg selv, og da gjerne mot en dypere fellesmenneskelige mening og erfaring. I samme landskap har jeg selv vært svært opptatt av filosofen og psykologen Ken Wilber som har vært min aller viktigste kartleser hva angår kulturell narrative fra Øst til Vest, og ikke minst hva de forteller oss om det å være menneske, finne mening, leve sannferdig og forstå vår plass i kosmos. Både Peterson og Wilber tegner opp store integrative kart over måter å tenke på, og de viser vei i menneskesjelens irrganger. Det er feil å si at de har tegnet kartene, men de har studert enormt mange kart, noe som gjør dem kjent i menneskets psykologiske terreng. Erlend sin bok ble et nytt kart for meg, og det var et kart som koblet mine eksistensielle betingelser opp mot naturen, noe som traff meg midt i hjertet.

Takk til Erlend for en fin samtale og en flott bok.

Jeg innleder med en liten vignett fra Jordan Peterson som proklamerer noe i retning av hva jeg pleier å si: Alt du tenker og føler er sannsynligvis feil. Poenget er at vi må tilstrebe å tenke kritisk, forsøke å utvide vårt kart og finne nye veier. Uten kritisk tenkning tror vi at det er et enkelt kart som kan vise oss den beste veien gjennom livet. Jeg tror vi er nødt til å orientere oss ut i fra flere kart, konsultere kartet selv om vi tror vi er på rett vei, og alltid være interesserte i andres kart og deres fortolkninger av kartene.

Patreon

Vil du har mer SinnSyn hver måned kan du gå til Patreon.com/sinnsyn. Her finner du masse eksklusivt materiale. Her er det flere episoder av SinnSyn, mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for denne podcsten. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende på mange måter å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here