#283 – Selvmord med Anne Giljebrekke

Man begår ikke selvmord to ganger, og derfor er døden det mest alvorlige valget som finnes. Jeg mener at en slik beslutning aldri er godt nok gjennomtenkt

Man begår ikke selvmord to ganger, og derfor er døden det mest alvorlige valget som finnes. Jeg mener at en slik beslutning aldri er godt nok gjennomtenkt. Jeg har hørt folk si at døden er som en nødutgang i livet. Uten muligheten for selvmord, vil de leve med en slags kronisk livsklaustrofobi. Komiker og programleder Bill Maher mener at selvmordet er en slags protest mot Gud. Beskjeden til Gud er tydelig: Du kan ikke sparke meg, jeg slutter! Å gi opp livet er et valg mellom 600 og 700 mennesker tar i Norge hvert år. Det er et katastrofalt valg, og jeg mener at det alltid er mulig å finne en vei ut av mørket, men ofte trenger man en veiviser.

I dagens samtale om selvmord snakker jeg med  Anne Giljebrekke. Hun har skrevet boken «Å miste en sønn i selvmord». Denne boken skrev hun kort tid etter at sønnen tok sitt eget liv sommeren 2019. Parallellt med å skrive boken har Anne startet Selvmordspodden som er en podcast med et bestemt formål – forhindre at unge menn tar sitt eget liv. Jeg anbefaler alle å lytte til de ulike episodene i podcasten og lese boken hennes. 

Anne har, midt i sin store sorg, bestemt seg for å kjempe mot tausheten og åpne opp for å skape et samfunn som aksepterer og tar i mot også de mørke sidene i livet. Slik at ikke andre skal oppleve å miste en av sine kjære i selvmord. Hennes arbeid formidler et håp om at åpenhet kan redde liv. I den forbindelse kontaktet hun meg for en samtale om selvmord. I hennes podcast intervjuer hun mennesker med ulike innfallsvinkler til selvmord. Vi snakket sammen en times tid om vanskelig tematikk, men også en tematikk som jeg tror er relevant for de fleste. Det handler ikke bare om å velge bort livet, men om å bekjempe destruktive og depressive mentale mønstre ved å tilstrebe flere perspektiver og en en videre horisont.

Hvorvidt en person bestemmer seg for selvmord, handler tilsynelatende lite om heldige eller uheldige livsomstendigheter. Du kan være velykket på de fleste områder og velge døden, eller leve et miserabelt liv bombardert med den ene tragedien etter den andre, men du velger å leve videre uten å vie selvmordet en eneste tanke. Det betyr at selvmord handler om en rekke andre og mer subtilt psykologiske faktorer, og dermed er det duket for den 15. episoden om selvmord her på SinnSyn.

Bli Patreon-medlem

Vil du har mer SinnSyn hver måned kan du altså gå til min Patreon-side. Her finner du masse eksklusivt materiale. Her er det flere episoder av SinnSyn, mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for denne podcsten. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende på mange måter å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Du kan enten høre hele epioden i avspilleren øverst, eller se samtalen her:

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.