Hva konstituerer et godt liv? Hvordan blir man lykkelig? Disse spørsmålene er så komplisert, og samtidig så viktig, at de vil hjemsøke denne podcasten så lenge den lever. Jeg forestiller meg, med ganske godt belegg i litteraturen på området, at «det gode liv» også handler om en god balanse mellom velbehag og mening. La oss si du blir tvunget til å se på din favorittserie på Netflix resten av livet. I utgangspunktet er dette noe du gjør med glede, men dersom det blir det eneste du gjør, vil det oppleves uutholdelig kjedelig. Trolig vil du se på serien i noen dager og langsomt oppleve at livet er meningsløst. Egentlig er det så meningsløst å se denne serien dag ut og dag inn, at du kunne like gjerne brukt livet på en middelmådig jobb.
Men hvorfor er det slik? Vel, ideen er at lykke ikke bare er noe som genereres av glede eller aktiviteter du liker, men også en følelse av at det du gjør er meningsfullt. For å være lykkelig, må du oppleve en blanding av glede og mening i det du fyller dagene med.
Det er personligheten vår som avgjør hvilken balanse vi trenger mellom gledelige og meningsfulle aktiviteter for å rangere eller klassifisere oss selv som lykkelige. Det er med andre ord ikke en gylden kombinasjon som vil gi alle det de trenger, og det er den enkeltes oppgave og finne en god balanse. Du må finne en balanse mellom jobb og fritid, frihet og forpliktelse, vellyst og smerte som gir deg opplevelsen av et godt liv. Det kan hende at du dypest sett har mest behov for lek og moro for å ha det bra, eller det kan hende du i langt større grad opplever livet som bedre når du har mange plikter og meningsfulle oppgaver, som kanskje er slitsomme og vanskelige, men likevel fyller livet med mening, mål og retning. Når man leter etter det gode liv, og forestiller seg at det handler om overvekt av positive følelser, går man muligens i den vanligste livsfellen av dem alle. Ofte er smerte, sorg eller desperasjon sinnstilstander som vitner om vår evne til å bry oss. Uten dem ville vi levd på overflaten, kanskje tilsynelatende ubekymret og smilende, men likevel overfladisk og hult.
Sterke følelser binder oss til livet og kan fungere som en viktig drivkraft. Sterke følelser kan også farge tilværelsen i mange nyanser, men samtidig er det psykologisk krevende å håndtere sterke følelser. God psykisk helse handler ofte om vår evne til å håndtere følelser, uttrykke våre behov og bruke følelsene som et slags livskompass. Vårt indre emosjonelle kompass er en viktig del av navigeringen i møte med livet. Mental selvutvikling handler ikke bare om å få det bedre og føle flere positive følelser. Det handler om å tåle flere følelser og finne et godt uttrykk for det som foregår på ”innsiden”. Selvutvikling innebærer i så henseende at vi ”orker å føle mer” og tar oss tid til å kjenne etter på de følelsene som oppstår i møte med utfordringer. Dernest handler det om å gi uttrykk for det man føler ovenfor andre mennesker som på en eller annen måte er innvevd i opplevelsen. Noen vil mene at likegyldighet er den alvorligste av sjelens sykdommer, og ofte er det denne sinnstilstanden som tar livet av et parforhold og muligheten for å leve et meningsfullt liv. Hvordan kan likegyldighet snike seg inn mellom husets fire vegger, og i verste fall slukke både varme og kalde følelser?
I dagens episode skal jeg reflektere over balansen som gir oss et godt liv. For mye glede, velstand og friksjonsfrie dager kan bli kjedelig, gjøre oss dorske og svekke vår livsgnist. Jeg tror ikke man blir lykkelig av å oppleve ulykker og faenskap, men jeg tror man må balansere glede med aktiviteter som kanskje er mer krevende, potensielt sett smertefulle og ikke minst potensielt sett mer meningsskapende enn det som gir en umiddelbar tilfredsstillelse. Louis CK får presentert denne innsikten på en ganske god måte i serien som heter «Louie» sesong 4, episode 10.
I denne episoden (avspilleren øverst) kan du høre et utdrag fra en episode på patreon.com/sinnsyn. Episoden inneholder en ganske konkret øvelse for å oppøve evnen til å leve mer meningsfylt og tilfredsstilende. Jeg har kalt episoden «Øvelse 15 – Den lykkelige balansen».
I den episoden reflekterer jeg løst og fast over veier og blindveier til et lykkelig liv i en times tid. Vi du høre hele foredraget, kan du altså gå til Øvelse 15 – Den lykkelige balansen. Tema er nok en gang lykke. Det er ikke sikkert at velbehag, vellyst og glede er de eneste ingrediensene i et lykkelig liv. For å avgjøre hvorvidt vi selv er lykkelige, eller eventuelt finne veien til et lykkeligere liv, gjelder det å vite hva som egentlig menes med et lykkelig liv. Det er ikke umiddelbart så lett å utlede, da ulike filosofiske berømtheter har debattert det «gode liv» i tusenvis av år uten å bli enige. Vil du høre mer om dette, er altså patreon.com/sinnsyn og episoden som heter «Øvelse 15 – Den lykkelige balansen» et sted du kan høre mer. På min Patreon-side finner du i tillegg over 100 andre poster fra denne podcasten. Her er det flere eksklusive episoder av SinnSyn, mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for denne podcasten. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio.