#305 – Mange måter å få det bedre på

I denne episoden av SinnSyn skal det handle om ulike innfallsvinkler til psykisk helse. Elefantlignelsen handler om at åtte blinde menn beskriver en elefant, men de gjør det på helt forskjellige måter. En mann filler med benet til elefanten og beskriver noe tykt som minner om en trestamme. En annen føler seg fram på halen og beskriver en hårete dott, mens den tredje fikler med snabelen. Alle har forskjellige beskrivelser av elefanten, og siden de er blinde og mangler et overblikk over situasjonen, er det umulig å forstå at alle sammen beskriver den same elefanten fra ulike ståsteder. Psykisk helse er litt som en elefant. Det mange måter å forstå det på, og det er tilsvarende mange måter å behandle det på. Er dette et problem? Eller er det et tegn på innsikt i menneskets komplekse natur.

Jeg var i Molde i september 2018 for å holde et innlegg på en konferanse med overskriften «Trygdemedisin». Konferansen var et samarbeid mellom legeforeningen og NAV. Her skulle jeg snakke om ulike forståelser av psykiske plager og hvordan man kan behandle psykiske lidelser. Dette er et tema som opptar meg dypt og inderlig, og jeg vet at det som nå følger er mye repetisjon fra ting jeg har sagt tidligere i denne podcasten. Men nå kommer det på nytt, i en litt annen fasong, og jeg fikk lov til å snakke uforstyrret om dette tema i nesten 2 timer. Da girer jeg opp og lar både følelser og refleksjoner blandes med en porsjon aktivisme og pekefinger moralisme og lar det hagle over publikum uten pustepause. Jeg vet at jeg har snakket for mye og for fort når jeg lurer på om det er noen spørsmål, og alle i salen sitter som forstenet. Ja, ja, men som vanlig legges det ut på SinnSyn, uten noe særlig redigering eller sensurering. I spilleren over kan du altså høre to timer fra Molde om de tingene som opptar meg aller mest innen psykisk helse.

For den psykologisk interesserte

Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn og WebPsykologen. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du en del ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn, mentale øvelser, videomateriell som ikke publiseres andre steder, og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Senere vil jeg også lese inn boken, Jeg, meg selv og selvbildet. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.