Det er en klisje, men jeg tror på dialogen. I mange år har jeg diskutert så fillene fyker uten tilstrekkelig innsikt i den andres perspektiver, og uten tålmodighet til å høre den andre ut. Særlig har jeg kranglet om livets store spørsmål, nemlig hva skjer når vi dør? Hva er meningen med livet? Hva er grunnlaget for å si at noe er godt eller ondt? Har vi en fri vilje, eller er det en illusjon? Er vi egentlig styrt av et konglomerat av faktorer uten å være klar over det, eller er vi utstyrt med en metafysisk kvalitet, en slags sjel, som forklarer våre særegne opplevelser av noe som er mer enn summen av delene?
Jeg er fortsatt interessert i denne typen spørsmål, og jeg elsker å diskutere dem med folk som tenker litt annerledes enn meg selv. Denne gangen er jeg sammen med en livsveileder fra Human-Etisk forbund, en prest i Domkirken i Kristiansand og en forfatter som har levd et liv mellom tro og tvil.
Jeg tror at jeg er litt mer tålmodig enn jeg var for fem eller ti år sien, men tematikken interesserer meg såpass mye at engasjementet bruser også i dagens episode. Jeg har jo skrevet en egen bok om min egen prosess fra bombastisk ateist til en litt mer vennligstemt og interessert agnostiker. Mot slutten av boka, som ble hetende «Psykologens Journal», skrev jeg følgende som en slags evaluering av meg selv:
«Jeg ser tilbake på dette prosjektet med et snev av skam. Jeg har kranglet med kristne på et nivå som bare førte oss rundt i en sirkel. I ettertid virker det litt overfladisk, men jeg angrer ikke. Det er noe av det mest spennende jeg har gjort, og det fungerte som en terapeutisk prosess for min egen del. Min uro begynner å gå over i aksept. Det var nødvendig å tumle rundt på overflaten for å finne en åpning til noe som stikker dypere. Før var jeg tiltrukket av de store spørsmålene i kraft av frykt. I dag er jeg tiltrukket av de samme spørs- målene med en glødende nysgjerrighet og skrekkblandet fryd. Det er en stor forskjell. Jeg er blitt overbevist om at det er viktig å tenke på ting som er vanskelige, selv om det kan være ubehagelig, og jeg tror denne typen tenkning fungerer best i en dialogisk prosess. Jeg er takknemlig for hver eneste diskusjon jeg har hatt om tro og tvil.
I studietiden var jeg opptatt av drømmer, men så forsvant denne interessen på grunn av livet. Gjennom denne prosessen har jeg gjenoppdaget drøm- men som et viktig verktøy. Drømmen kaster lys over de dunkle delene av vårt indre landskap hvor fornuften ikke når frem. Drøm, historier og mytologi formidler aspekter ved livet som ikke lar seg fange i en materialistisk, viten- skapelig eller rasjonell analyse.
Personlig er jeg nå ferdig med ateisme versus troen på Gud. Jeg er medlem av statskirken, men jeg har ofte tenkt at jeg skal melde meg ut. Det har jeg imidlertid slått fra meg. Det er mange ting jeg er uenig i, og det er mange ting ved gudstjenester og religiøse seremonier som gjør meg betenkt, men jeg vil fortsette å bevege meg i religiøse miljøer. Jeg har bestemt meg for å begynne på nytt, lytte på et annet nivå, og det gleder jeg meg til.»
I dag skal jeg enda en gang få anledning til å tenke på ting som er vanskelige sammen med kloke mennesker fra ulike livsorienteringer. Vi hadde følgende spørsmål på kveldens agenda:
– Hva vil det si å tro, psykologisk sett?
– Hva er forskjellen på tro og livssyn?
– Hvordan mister/skifter noen tro/livssyn?
– Kan tro/livssyn bli noe destruktivt?
– Dekker troen/livssynet et trygghetsbehov?
Det var rimelig godt oppmøte denne kvelden. Et interessert publikum og en hyggelig gjeng på scenen. I dag skal du få være med til samtalen som gikk av stabelen 20. oktober 2021 på Cinemateket (gamle teateret) i Kristiansand Sentrum. Velkommen til en litt dypere og mer personlig episode av SinnSyn.
Takk for følge! Som nevnt har jeg skrevet en bok som beveger seg i dette landskapet, og den boken heter «Psykologens Journal» og du finner den til best pris med gratis frakt og rask levering på min bokhandel på webpsykologen.no
Er du mer interessert i mennesket indre liv, relasjoner og selvutvikling, håper jeg du klikker deg inn på min Patreon konto og bli supporter av SinnSyn og WebPsykologen. På den måten støtter du dette prosjektet, og som takk for støtten får du en del ekstramateriale. Du får flere eksklusive episoder av SinnSyn, mentale øvelser, videomateriell som ikke publiseres andre steder, og du kan høre meg lese og gjennomgå min første bok, Selvfølelsens Psykologi – Bedre selvfølelse ved å bruke hodet litt annerledes. Senere vil jeg også lese inn boken, Jeg, meg selv og selvbildet. Ved hjelp av en rekke psykologiske teorier forsøker jeg å lage et slags treningsprogram hvor man gjør øvelser som styrker selvbilde, selvfølelsen og mentale muskler. Er du blant de som finner verdi her på SinnSyn, og litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så er medlemskap i SinnSynes mentale helsestudio kanskje noe for deg. Håper å se deg som Patreon-supporter. Du finner medlemskapet på www.patreon.com/sinnsyn.