#416 – Tanker og følelser er evalueringer, ikke sannheter!

Tanker er ikke sannheter, men mentale konstruksjoner. Det vi tenker og føler er våre evalueringer, ikke oppdagelser av virkeligheten.

Angst og tristhet er ubehagelige følelser, men også verbale kategorier som vi kan evaluere som gode, dårlige, fæle og uutholdelige. Problemet er at vi kan oppfatte slike evalueringer som absolutte egenskaper ved opplevelser og oss selv, ikke som evalueringer. De fungerer bokstavelig; vi reagerer på dem som om de er absolutte egenskaper som er uavhengige av vår evaluering. Med andre ord tror vi på våre tanker og følelser, noe store deler av psykologien advarer oss imot. Jeg påstår at alt du tenker og føler er delvis feil, og i denne episoden skal jeg utforske dette ytterligere med hjelp av konsepter fra ACT (Acceptance and commitment therapy). Jeg skal snakke om problemene som oppstår når vi fusjoner med tanker, altså vikler oss inn i våre egne tanker på en måte som gjør at de fremstår som sannheter, og ikke som evalueringer. Når vi fusjoner med vårt indre liv, glemmer vi at verden ikke er noe vi oppdager, men at våre egne verdensbilder er noe som også konstrueres av hjernen. Vi lager forståelser og inntar bestemte perspektiver, og i denne prosessen legger hjernen til og trekker i fra aspekter, hvorpå vi ikke opplever verden slik den egentlig er, men slik den konstrueres av oss. På samme måte konstruerer vi vår egen selvforståelse, og når vi innser dette, at konseptene vi har om oss selv og vår egen verdi er konstruksjoner, har vi vunnet en verdifull mulighet for mer kreativitet, mental fleksibilitet og psykisk frihet. Med ande ord har vi defusjonert med tanker og følelser, noe som er helt avgjørende for god psykisk helse i følge ACT.

Vi du høre mer om hvordan hjernen din konstruerer tanker, følelser og opplevelser, og hvordan disse påvirker deg, så har jeg laget en egen episode om dette på Patreon. Det er episode 69 som heter «Når vi fusjonerer med tanken«. Ellers er patreon, som jeg kaller et mentalt treningsstudio, fullt av ekstra episoder av SinnSyn, meditasjons øvelser, andre mentale øvelser for å styrker vårt indre liv, bøkene mine som lydbøker og masse videoforedrag. I tillegg finner du altså meg som meditasjonsveileder på Patreon; Så hvis du er blant de som virkelig vil trene mentale muskler med verktøyene vi kjenner fra mindfullness tradisjonen, så kan et abonnement på min Patreon-side være noe for deg. Finner du verdi her på SinnSyn, ønsker å støtte dette prosjektet og dermed få tilgang til masse ekstramateriale, så håper jeg du tar turen inn om min Patron-side og blir medlem i klubben.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.