#445 – Fri vilje

Spørsmålet om fri vilje er et filosofisk dilemma, og hvordan vi tenker om dette, har stor påvirkning på livet vårt.

Fri vilje er et filosofisk begrep som beskriver bevisste individers evne til å styre tanker, valg og handlinger uavhengig av naturlige eller overnaturlige faktorer. Dette er et tema jeg har drøftet tidligere her på podcasten, men som mye av tematikken her på SinnSyn, blir man sjelden helt ferdig tenkt rundt noe som helst. Derfor vender jeg tilbake til fri vilje i dagens episode, og jeg skal snakke en del om hvorfor vår holdning til egen frie vilje spiller en helt avgjørende rolle for både psykisk helse, relasjonene våre og måten vi lever på. 

Evnen til fri vilje har lenge vært en viktig problemstilling innen religionvitenskapfilosofi og etikk. Filosofer som AristotelesImmanuel KantJean-Jacques Rousseau og Thomas Hobbes har hatt populære teorier om dette. Disse er likevel bare spekulasjoner, og fortrinnsvis basert på tankeeksperimenter og mental gymnastikk. I min bok, Psykologens Journal (som du for øvrig kan få kjøpt i min bokhandel på webpsykologen.no), skriver jeg et helt kapittel om fri vilje, nettopp fordi det er et av disse mest sentrale eksistensielle spørsmålene, som det er nesten umulig å bli klok på, men likevel en slags filosofisk gåte som kan skjerpe våre mentale evner dersom vi bryner hodet vårt på disse eldgamle dilemmaene. Og som nevnt kan måten vi tenker om fri vilje på, virkelig påvirke alt i livet. Hvis vi endrer vårt syn på fri vilje, fordi en eller annen teori om tematikken virker overbevisende, kan det få skjellsettende konsekvenser for livet vårt. «Hvorfor det?» Tenker du kanskje. Er ikke det et ganske ubetydelig spørsmål som kun angår filosofer med autistiske trekk i et bortgjemt hjørne av landets universiteter. Jeg vil på stå at det ikke forholder seg slik. Spørsmålet om fri vilje, og hvordan vi svarer på det, er virkelig av betydning for alt mellom himmel og jord, og i dagens episode skal jeg snakke om hvorfor. 

Kort sagt er spørsmålet om vi har eller ikke har fri vilje. Hvis det er sant at hjernen styrer oss fra ubevisste avkroker og det vi tenker, føler og handler på allerede er avgjort i det øyeblikket vi blir bevisst om denne handlingen, kan man argumentere for at følelsen av å tre aktøren bak egne gjerninger er en illusjon. Voi tror vi velger fritt og styrer oss selv, men dypest sette er vi påvirket av en myriade av ulike impulser, ytre faktorer, gamle mønstre og alt mulig annet som vi ikke er klar over. Når hjernen oppfatter hva vi skal gjøre, lager vi i etterkant en rasjonell fortelling som legitimerer akkurat dene handlingen, men forklaringen på hvorfor vi gjør det vi gjør, kommer altså i etterkant og er ikke selve årsaken til at vi handler slik. Dermed kan fri vilje være en illusjon som skapes av et narrativt selv som etterrasjonaliserer de handlingene som allerde er iverksatt fra et dypere nivå i hjernen. 

Nevropsykologien har avdekket at hjernebarken, som skaper opplevelsen av bevissthet hos enkeltmennesker, mottar informasjon som er sensurert av underbevisstheten.

Tanker er  for eksempel et resultat av ubevisste fysiske prosesser i hjernen som blir påvirket av en mengde impulser fra omgivelsene og andre forhold som vi ikke kan kontrollere. Mange mener derfor at viljen ikke er fri, og at opplevelsen av selvstendige beslutninger bare er en illusjon. Flere påpeker at vi likevel må leve som om individuell viljesfrihet faktisk eksisterer, i alle fall i enkelttilfeller, og innrette samfunnet etter det; forestillingen om at tanker kan oppstå uavhengig av indre og ytre påvirkninger, og at mennesker kan bestemme fritt over egne valg og handlinger, fører trolig til en mer ansvarlig og hensynsfull oppførsel. Hvis ikke vi opplever at det er vår vilje og intensjon som ligger bak tre handlinger, er det lett  fraskrive seg ansvar for eget liv, havne i en form for apati, meningsløshet og eksistensiell fremmedgjørelse, hvorpå noen filosofer hevder at fri vilje i virkeligheten er en mental illusjon skapt i vårt eget hode, men at denne illusjonen må vi ha for at samfunnet skal fungere. Hvis ikke vi står ansvarlig for egne handlinger, kan vi verken dømme forbrytere, være misfornøyd med egen innsats eller være stolt av det vi får til. Med andre ord er det mange som mener at det fullstendig maktpåliggende at mennesker tror at de har fri vilje. Personlig er jeg usikker på dette, og nå skal du få høre hvorfor.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.