Hør episoden her
Meditasjon kan skape et mer harmonisk mentalt liv, redusere stress, styrke fokus og gjør oss mer til stede og empatiske i relasjon til andre. Listen over fordeler ved å trene hjernen er lang. I tillegg viser det seg rent fysisk at meditasjon påvirker hjernecellene våre og potensielt sett kan gjøre deg yngre. Stemmer dette? Det blir tema i dagens episoden.
Det er faktisk en rekke studier som indikerer at meditasjon gjør hjernen sterkere. Det første beviset for dette kom fra en studie fra 2005 utført av Sara Lazar, som jobbet ved Harvard Medical School. Lazar fant ut at meditasjon gjorde at visse områder av hjernen ble tykkere. Implikasjonene for hva dette ville bety for mennesker er ennå ikke helt avklart, men studien antydet at deler av hjernen ble styrket og kommunikasjonen mellom ulike deler av hjernen ble bedre.
Siden Lazars første studie har mange flere blitt utført. I 2014 metaanalyserte nevrolog Kieran C. R. Fox fra Stanford University 21 av disse studiene. Fox fant at meditasjon styrket tre områder av hjernen: insulaen, som er den delen som er ansvarlig for gjenkjennelsen av emosjonelle og fysiske kroppslige prosesser, prefrontal cortex, som er viktig for fokusert oppmerksomhet og cingulate cortex, som hjelper med selvregulering og impulskontroll.
Så, i 2016, fant nevrolog Eileen Luders fra UCLA at hjernen forynges med meditasjon, noe som bremser hjernecelledød. Av deltakerne i 50-årene hadde de som mediterte hjerner i gjennomsnitt 7,5 år yngre enn ikke-mediterende.
Vi vet at kroppen har godt av fysisk aktivitet, og det viser seg at fysisk aktivitet også er godt for vår mentale helse. Det motsatte er også tilfelle: Mental trening er bra for vårt psykiske liv, men det er også bra for vår fysiske helse. Meditasjon styrker immunforsvaret ditt, men hvorfor er det slik? Velkommen til en ny oppmerksomt nærværende episode av SinnSyn.