De fleste er avhengige av noe

Vi lever i en tid som favoriserer streben etter anerkjennelse og materielle goder, noe som går på bekostning av den omsorgen vi har ovenfor hverandre. Det er den viktigste årsaken til psykiske plager.

Hva som egentlig konstituerer en avhengighet, er fortsatt ikke helt avklart i fagfeltet. Blant de som stadig gir oss en bredere og mer innsiktsfull forståelse for avhengighetens psykologi, er den veltalende og innflytelsesrike kanadiske legen ved navn Gabor Maté. Like mye samfunnskritiker som kliniker, er Maté forfatter av In the Realm of Hungry Ghosts, en bestselger om avhengighet. TED-foredraget hans om “avhengighetens kraft og avhengighet av makt” har flere millioner visninger. Maté insisterer på at vanedannende atferdsmønstre er forankret i fremmedgjøring og følelsesmessig smerte som er uatskillelig fra vestlige kapitalistiske kulturer. Det handler om en slags underliggende følelse av mangel, iscenesatt av en kultur hvor det er maktpåliggende å føle seg tilkortkommen for å motiveres til å kjøpe flere ting som kan kompensere for utilstrekkeligheten vi føler i oss selv, og denne følelsen er i høy grad installert i oss fordi vår økonomiske modell er avhengig av folk som hele tiden kjøper seg noe nytt. Vi lever i en tid som favoriserer det å streve etter anerkjennelse og materielle goder, noe som i neste omgang går på bekostning av den omsorgen og oppmerksomheten vi har ovenfor hverandre, noe som igjen fører til et slags underskudd i det mellommenneskelige landskapet, som igjen fylles av ting vi kan kjøpe, enten det er alkohol, piller, spill eller andre ting som lover oss en midlertidig følelse av lettelse.

Vår oppmerksomhet og omsorg for våre nærmeste, er den beste måte å skape relasjoner på og tilfredstille hverandres behov for kjærlighet og nærhet, men når et kapitalistisk samfunn roper ut en fortelling om at vi mangler noe, men kan få kjøpt det her eller der, blir oppmerksomheten vår beslaglagt av krefter som skaper avhengighetsmønstre på bekostning av gode relasjoner. I tillegg er Gabor Matè opptatt av hvordan tidlige traumer og mangel på relasjoner og omsorg, anstifter psykiske sår vi kan ta med oss inn i voksen alder, og da er selvmedisinering av ulike slag en form for overlevelse, og ikke en sykdom i seg selv. Kanskje vi går fra partner til partner i et forsøk på å føle oss elsket, men på grunn av manglende ivaretakelse og kjærlighet fra tidligere i livet, vet vi ikke nok om gode relasjoner til å skape dem i eget liv. Vi får en midlertidig følelse av noe godt i det vi treffer en ny partner, men følelsen forsvinner like fort som den kom, og vi henvender oss til en ny person neste kveld på jakt etter den samme følelsen. Gabor Maté sier rett og slett at jo mer stressende våre tidlige år har vært (og da spesielt barndommen), desto mer sannsynlig er det å bli avhengige senere som erstatning for den pleie og forbindelse vi aldri fikk.

Garbor Maté er en fascinerende figur. Han har tunge øyelokk, ligner litt på Mick Jagger, og han er stadig opptatt av å snu på spørsmålet om avhengighet: Han vil ikke spørre hva som er galt med avhengighet, men hva er riktig med det. Hva får den rusavhengige ut av det som gjør avhengigheten hans verdt prisen han betaler?

Mye av det Maté vet om avhengighet, lærte han under arbeide med sin doktorgrad i kontakt med hardbarka narkomane på østsiden i Vancouver, som har en av de høyeste konsentrasjonene av aktive rusmisbrukere i Nord-Amerika. Hans tidligere arbeidsgiver, Portland Hotel Society (PHS), er kjent for sin kontroversielt omsorgsfulle eller «ettergivende» behandling, som hjelper narkomane til å klare seg, mens de bruker aktivt, ved å tilby mat, husly og helsetjenester.

En del av Matés appell er hans vilje til å snakke om hans egne vanedannende tendenser og hans syn på at de fleste av oss har en plass på avhengighetsspekteret. Han snakker om å være en arbeidsnarkoman: hvem er han hvis ikke en lege og en forfatter og en etterspurt offentlig talsperson? I årevis snakket han fritt om sin manglende evne til å kontrollere trangen til å gå på shopping for CD-er med klassisk musikk, og refererte til det som en avhengighet som “bærer fine hvite hansker», altså en slags avhengighet for de «privilegerte snobbene».

Selv om shoppingavhengigheten til Maté ikke er like sterk, sliter han fortsatt med arbeidsnarkomani. Han er tydelig på at hans avhengighet har sviktet ham, slik de har sviktet alle de narkomane han kjenner. Avhengighet er en mestringsstrategi som gir en forløsende effekt i øyeblikket, men skader deg på lengre sikt. Gabor Maté er også tydelig på at han har blitt en slave av destruktive uvaner og avhengighetsmønstre som følge av traumer fra barndommen. Han ble født i en jødisk familie i det nazist okkuperte Budapest og bodde i en husholdning fylt av frykt. Besteforeldrene på morens side døde i Auschwitz. En tante forsvant.

Enkelte spesialister i rusbehandling har vært uenige i Matés uttalelser om de uunngåelige sammenhengene mellom avhengighet og traumer, inkludert hans uttalelse om at mens “hvert traumatisert barn ikke vokser  opp og blir narkoman, har hver narkoman vært et traumatisert barn.” Og de anser hans uenighet med den nåværende biomedisinske avhengighetsmodellen, og hans avvisning av en genetisk komponent, som kunnskapsløst og potensielt farlig. Han argumenter mot sine meningsmotstandere ved å påpeke at en sykdomsmodell gjør det for lett å ignorere de samfunnsmessige og familiære problemene som ligger til grunn for avhengighetens destruktive kraft.

Uansett hva man måtte mene om Gabors teorier, er han et formidlingstalent av dimensjoner. Hans arbeid tvinger oss til å se nøye på følelsen av tomhet og den mislykkede jakten på mening som kjennetegner vår hyperstimulerende kultur.

I denne episoden skal du få høre et utdrag fra en samtale hvor jeg adresserer avhengighet i tråd med Gabor Matés ideer.

Takk for at du hører å SinnSyn. Hovedsegmentet i denne episoden var kun et kort utdrag for en lengre refleksjonsrunde omkring menneskets underliggende følelse av mangel og selvforakt som gir næring til ulike former for avhengig atferd. Vi du høre hele foredraget, kan du gå til episode #27 på Patreon. Her finner du episoden 27 som heter «Alle er litt avhengige». I tillegg finner du nærmere hundre andre poster fra denne podcasten. Vil du har mer SinnSyn hver måned kan du altså gå til min Patreon-side. Her finner du masse eksklusivt materiale. Her er det flere episoder av SinnSyn, mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for dette prosjektet. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende på mange måter å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here