Egenverdi og oppvekst

Alle våre erfaringer med livet og andre mennesker har formet oss, og noen ganger hjelper det å se sammenhengen mellom det som har vært for å forstå oss selv nå, og kanskje finne en bedre kurs inn i fremtiden.

Barn har en rekke behov som foreldrene må ivareta. Hva skjer dersom barn ikke får alt de trenger? Har vi selv fått det vi trengte, eller kan vi forstå våre små og store utfordringer i dag som et slags ekko fra noe som manglet tidligere i livet? Dette er et komplisert spørsmål uten entydige svar. Vi dannes i møte med andre mennesker og verden, og noen ganger kan utfordringer gjøre oss sterkere, mens andre ganger gjødsler det en angst som gror seg stor og sterk på sikt. Hvis du er forelder og synes det er en enkel oppgave, så vil jeg at du skal ringe meg og forklare hva som er så enkelt. Hvis du ligner meg, synes du at du gjør en rimelig jobb som mor eller far innimellom, men ofte tviler du på om det du gjør er godt nok, eventuelt helt feil og burde jeg vært litt mer tålmodig i denne situasjonen. For meg er det fantastisk å være forelder, men ulempen er den gangende tvilen og usikkerheten som stadig dukker opp, for jeg vil jo ikke arrangere en oppdragelse full av mine mindre attraktive tilbøyeligheter, som på sikt gir de jeg elsker problemer. Kanskje er dette et uttrykk for min iboende bekymring og nevrotiske grubling. Jeg er egentlig ikke så nevrotisk anlagt, men jeg bekymrer meg for barna, eller snarere at jeg ikke skal evne å gi dem det de trenger. Egentlig tror jeg barn er mer robuste enn litteraturen skal ha det til. De fleste av dem tåler en støyt, og når vi gjør en feil, er det mulig å si unnskyld og bruke feilen til å styrke relasjonen, snarere enn å svekke den. Dette blir en ny kort episode om hva barn trenger for å modnes som menneske.

Siste del av denne episoden var kun en kort vignett fra en lengre forelesning om utviklingspsykologi og «Psyken bak fasaden». Hvis du ønsker å høre hele foredraget, som kun ble presentert med et lite utdrag her mot slutten av episoden, så finner du altså dette foredraget under overskriften «Psyken bak fasaden» på www.patreon.com/sinnsyn. 

På min Patreon side har jeg også postet mange flere foredrag og forelesninger i sin fulle lengde. Er du litt over middels interessert i psykologi og filosofi, så finner du masse ekstramateriale og flere episoder av SinnSyn på SinnSyns mentale helsestudio. Ved å støtte meg på Patreon med et selvvalgt beløp i måneden, er du med på å holde hjulene i gang her på SinnSyn og WebPsykologen.no. Jeg buker mye tid, krefter og økonomiske midler på dette prosjektet, og jeg elsker å jobb med det. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, og har muligheten til å bidra litt, i form av et slags abonnement, setter jeg utrolig stor pris på det, og jeg vil uttrykke min takknemlighet med større innsats fra min side og gi deg tilgang på mye ekstramateriale eksklusivt for dem som velger å være medlem på mitt mentale treningsstudio på Patreon.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.