Viljestyrke

Viljestyrke er rett og slett energien bak selvkontroll. Alt som er kjedelig, vanskelig, langtekkelig og slitsomt krever viljestyrke av oss.

Se hele videoforedraget her

Forskere ved Universitetet i Oslo påstår at viljestyrken har blitt dramatisk svekket i den norske befolkningen.

– Vi lever i et samfunn hvor alle forventer å få sine behov tilfredsstilt umiddelbart. Tenk hvilken stor endring som har skjedd siden våre foreldre på femti- og sekstitallet la til side noen hundre kroner i måneden for – etter mange år – til sist å kunne kjøpe seg en ny sofa eller en leilighet, sier professor Pål Kraft ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo. I over 20 år har han forsket på den utidsmessige egenskapen viljestyrke.

– I dag er det en helt annen og mindre vilje og evne til å vente på belønning enn tidligere. Det kan få store følger for det enkelte individ og enorme konsekvenser for samfunnet vårt

– Men hav er egentlig viljestyrke?

– Viljestyrke er evnen til å overstyre umiddelbare impulser for å nå et mål på lang sikt. Alle mennesker har noen langsiktige eller mellomlangsiktige mål, som å spise sunnere mat, slanke seg, slutte å røyke, drikke mindre alkohol, trene. Viljestyrke er å overstyre lysten til å spise kaken som blir servert i øyeblikket, fordi en tenker på det langsiktige målet om å bli slankere og sunnere. På fagspråket kalles det selvregulering.

– Hvorfor har noen tilsynelatende sterk og andre svak viljestyrke?

– Viljestyrke kan betraktes som en muskel. Noen er genetisk disponert for å være muskuløse rent fysisk. Tilsvarende fins det gener for sterk selvkontroll. I tillegg spiller miljøet inn, ikke minst oppdragelsen. Ulike eksperimenter viser at viljestyrke er en begrenset ressurs. Hvis vi bruker ’viljestyrke-muskelen’ mye, kan den bli sliten og vi trenger hvile. Kanskje er det slik at vi befinner oss i en situasjon hvor vi bruker viljestyrken i alt for stort omfang, og dermed pådrar oss en slags strekk i «viljestyrke-muskelen» vår. Vi bruker for eksempel viljestyrke når vi motstår en fristelse, og fristelsen trenger ikke være kakao. Det kan også være puss-varsler på mobilen. Så lenge vi går rundt med mobilen i lommen, må vi tidvis bruke energi på å ikke ta den opp for å sjekke i tide og utide. Sånn sett kan vi lykkes og la mobilen ligge, men kanskje har det kostet oss ganske mye mentale energi som vi da ikke har tilgjengelig i den neste utfordringen vil skal håndtere.

Men som kroppens øvrige muskler, kan imidlertid også den mentale muskelen trenes opp til å utholde mer.

Det viste seg at viljestyrke er et fenomen jeg ikke har tenkt så mye på, men så leste jeg boken til Roy Baumeister (willpower), og fikk øynene opp for hvor sentral denne evnen er i menneskelivet. Det blir også tema for dagens episode her på SinnSyn julekalender.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.