
Velkommen til episode 16. I dag skal jeg ta deg med inn på gruppeterapeutisk poliklinikk. Jeg har min hverdag i gruppeterapi. Her sitter jeg med åtte andre mennesker som har ulike utfordringer i livet, og de er i gruppeterapi for å utvikle seg. Symptomene kan være alt fra depresjon, angst, personlighetsproblematikk, usikker identitet, lav selvfølelse og mye annet. Uansett hvilke plager man har, er det ofte i relasjon til andre at problemene kommer til overflaten. Poenget i mine grupper er å skape en arena hvor man lærer å se seg selv utenfra og andre innenfra. Det kalles gjerne for evne til mentalisering.
Filosofien bak gruppeterapi er omfattende, men grunntanken er at mange av våre konflikter, problemer og utfordringer oppstår i møte med andre mennesker. Det er i relasjoner til andre mennesker (venner, familie, kolleger) at følelser står på spill og vi blir satt på mellommenneskelige styrkeprøver. Vår evne til å håndtere det sosiale samspill henger tett sammen med vår egen selvfølelse og indre balanse. Foredraget du skal få høre i dag holdt jeg for åtte mennesker som hadde tenkt å starte i gruppeterapi. Det er tirsdag morgen klokken halv ni. Åtte mennesker møtes for første gang for å finne ut av hva de kan forvente seg av gruppeterapi.
Ofte trenger vi hjelp av andre mennesker for å ”se oss selv utenfra”, og nettopp her har gruppeterapi mye av sin styrke. I gruppeterapi kan vi utvikle bedre forståelse for våre tanker, følelser og reaksjoner, bli mer selvbevisst og mer oppmerksomme på hvordan vi forholder oss til andre. Gruppeterapi gir et genuint innblikk i hvordan andre tenker og følelser, og tilbakemeldinger fra andre kan gi oss større forståelse for vårt eget ”indre liv”. En utrolig spennende prosess!
Av Sondre Risholm Liverød
Psykologspesialist
WebPsykologen.no