#2 – Da vi skulle snakke om døden

  Velkommen til andre episode av pastoren og psykologen. I dag hadde vi tenkt til å snakke om døden, og vi gjør et helhjertet forsøk, men det sklir ut. Vi blir mer opptatt av å snakke om mening, moral og Peter Singer. Siden jeg er mest redd for å dø, kan det hende at avsporingen i dagens samtale var min feil. Mer eller mindre ubevisst bruker jeg mye energi på å unngå tanker om døden. Mitt mål er imidlertid å stirre døden i hvitøyet, men foreløpig er jeg ikke tøff nok. Da var det hyggeligere å snakke om ting som ligger litt på siden, men som likevel relaterer seg til vår dødelighet og vår menneskelige natur. Hva skjer egentlig når vi dør? Det er ikke så overraskende at Rune og jeg har forskjellige perspektiver på dette.

  Vi begynner med et tankeeksperiment. Dersom vi ser for oss et skip som heter Catharina (Egentlig ship of Theseus). Det er en stor og flott skute som går over Atlanterhavet. I årenes løp må båten vedlikeholdes og restaureres. Gamle deler skiftes ut, og etter mange år i full trafikk, har alle delene skiftet ut. Det vil si at det ikke er noe igjen av den opprinnelige båten rent fysisk sett, men båten går som før og den heter fremdeles Catharina. Er dette den samme båten?

  Det samme tankeeksperimentet kan man overføre til mennesker. I løpet av en tiårs periode er omtrent alle cellene i kroppen skiftet ut. Vi er ikke den samme i dag som får ti år siden, men likevel har de fleste av oss en følelse av å “være oss selv”. Hvis ikke det er den fysiske materien som gjør meg til meg, hva er det da?

  Tankeeksperimentet skal få oss til å tenke på dualisme. Er mennesket noe mer en kropp,  minner og tanker. Finnes det en sjel som aldri blir “skiftet ut”, og som aldri dør. Jeg er skeptisk til denne forklaringen, men Rune er overbevist. Vi blir ikke ferdige med dette temaet i denne samtalen, men vi tar opp tråden igjen i episode tre.

   

   

  Har du innspill?

  Jeg og Rune skal møtes omtrent én gang i uken i tiden fremover. Vi har mange ting vi skal snakke om, men vi er også takknemlig for innspill og kommentarer. Dersom du har spørsmål eller meninger i debatten mellom tro og tvil, eller i landskapet rundt religion, psykologi og filosofi, vil vi gjerne høre fra deg. Vi vil tilstrebe å ta opp så mange spørsmål som mulig i podcasten.

  Kontakt oss på følgende epostadresse:

  pastoren@webpsykologen.no

  Eller skriv din kommentar her:

  Kontakt Pastoren & Psykologen

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens Psykologi» og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet».

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here