#20 – Skam

  SinnSyn
  #20 - Skam
  /

  Hei og velkommen til episode 20. Dagens tema er skam. I september 2016 ble jeg invitert til å delta i en debatt om skam på protestfestivalen i Kristiansand. Debatten ble ledet av Rut Helen Gjævert fra VG, og hele debatten ble streamet på VGTV. Rut Helen har jobbet for VG i fire år. Hun har også en historie som avhopper fra et religiøst samfunn, og hun er opptatt av hvordan lukkede menigheter og sekteriske bevegelser kan påføre folk usikkerhet og en følelse av skam under oppsyn av en streng Gud.  Jeg synes det var en spennende samtale med mange perspektiver rundt et viktig tema. Jeg ble invitert fordi skam er et sentralt tema i boken jeg har skrevet om selvfølelse.

  Skam er en følelse som har til hensikt å dempe følelser av mer positiv karakter. Det kan rett og slett fungere som en «klam hånd» over iver, glede, stolthet og andre positive sinnsstemninger. Hvorfor har vi en følelse som får oss til å krype sammen? Hvorfor har vi en følelse som bremser de positive følelsene? Mye skam er som å kjøre gjennom livet med håndbrekket på, og det høres vitterlig ikke ut som en god ting.

  Hele debatten varte i over 2 timer. I denen episoden får du fortrinnsvis høre mine perspektiver på skam. Er du mer interessert i dette tema, vil jeg som vanlig, og til det kjedsommelige, anbefale deg å anskaffe boken som altså heter selvfølelsens psykolog. Det er en bok jeg har skrevet for både fagfolk og «folk flest». Den handler om hvordan måten vi tenker, føler og handler på er styrt av vår selvfølelse. Og den handler om hvordan man kan styrke sin selvfølelse.

  selvpsy_3d

   

  Selvfølelsens psykologi er nå overtatt av Portal forlag og gitt ut på nytt i en forbedret utgave. Den er er rikt illustrert med fargebilder, og koster 349 kroner, men på WebPsykologen.no får du den for 305. Ved å kjøpe boken via denne siden får du også gratis frakt og den leveres hjem til deg i løpet av få dager.

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here