#31 – Om dybden og bredden i psykisk helse

  SinnSyn
  #31 - Om dybden og bredden i psykisk helse
  /

  Da er det klart for episode 31. Her får du fortsettelsen fra forrige gang, men før vi tar turen til Grimstad, vil jeg si noen få ord om hvorfor jeg er så opptatt av akkurat denne tematikken. I min hverdag på psykiatrisk poliklinikk, sitter jeg også i inntaksteamet. Der bestemmes hvem som skal få rett til helsehjelp på bakgrunn av søknader fra fastlegen. I perioder er det mange søknader, og mange blir dessverre avvist. Et ganske dystert, men interessant faktum, er at over halvparten av søknaden til poliklinikken, i enkelte perioder, er rehenvisninger. En rehenvisning betyr rett og slett at personen har vært til behandling for psykiske plager tidligere, men av ulike årsaker har fått et tilbakefall og søkes inn på nytt for mer behandling. Siden det er så mange rehenvisninger, er det nærliggende å tro at de som får hjelp i poliklinikken ikke får den hjelpen de trenger eller at hjelpen ikke er tilstrekkelig eller har noen langvarig effekt. Man kan forestille seg mange årsaker til en slik hypotese.

  Min mening er at pasientene ved poliklinikken hvor jeg jobber, får den beste samtaleterapeutiske behandlingen som er tilgjengelig, men problemet er at man sjelden kan kurere psykiske plager med samtaleterapi alene. I dagens episode skal jeg forsvare en påstand om at mennesker, som sliter psykisk, trenger samtaleterapi, men at mange også trenger fysisk aktivitet, hjelp til å komme inn i arbeidslivet, medisiner, bedre kosthold, forståelse for meditasjon, innsikt i psykologiske mekanismer, sosial trening, følelse av fellesskap, filosofisk ettertanke med mere. Jeg tror at man i den såkalte spesialisthelsetjenesten misforstår hva det vil si å være spesialist. Å være spesialist betyr ikke at man snevrer seg inn på spesifikke metoder, men at man har evnen til å se dybden og bredden i et problem. En god spesialist i psykisk helse forstår at psykiske plager er et så sammensatt problem at kuren er nødt til å speile denne kompleksiteten. Det er ikke alltid at samtaleterapi alene er tilstrekkelig. Vi må vite hva som hjelper for hvem og hvorfor det hjelper, og vi må ha muligheten til å intervenere på mange forskjellige måter for å kurerer psykiske plager. Som sagt har dette vært en av mine kjepphester i mange år, og i denne episoden forsøker jeg å overbevise studentene i helsefag ved Universitetet i Agder.

  Også i denne episoden refererer jeg til denne plansjen:

   

  Av Sondre Risholm Liverød
  Psykologspesialist
  WebPsykologen.no

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here