#42 – Identitet del 1

  SinnSyn
  #42 - Identitet del 1
  /

  Hei og velkommen til en ny episode av SinnSyn. Denne gangen skal jeg reflektere over identitet. Hvem er jeg? Og hvorfor er jeg akkurat sånn?

  I psykologien brukes identitet om den del av personens selvoppfatning som oppleves som særlig sentral, ekte og typisk for vedkommende. Det dreier seg om mønstre i våre tanker, følelser og handlinger som har vedvart over tid og derfor kjennetegner oss. «Å finne sin identitet» vil si å danne et selvbilde man føler man kan akseptere og leve opp til, og dernest etablere en livsstil som svarer til dette bildet. Identitet kan med andre ord handle om karakterdannelse.

  Mye av det vi tenker, føler og foretar oss i løpet av en dag er imidlertid ubevisst. Mennesker går mye på autopilot. Det er vi nødt til for å fungere. Dersom vi skulle tatt et bevisst valg i hvert eneste øyeblikk, hadde vi blitt overbelastet og muligens handlingslamma. Derfor er mye av vår livsførsel basert på tidligere erfaringer og «mentale algoritmer» som hjelper oss å handle uten å bruke for mye tid på bevisste analyser. I så henseende kan vi også tenke oss at alle våre ubevisste «mentale mønstre» må være en del av vår personlighet eller identitet, ettersom de ligger bak veldig mye av vår hverdagslige oppførsel. Er alt det jeg gjør uten å tenke meg om, virkelig meg, eller er det bare biologisk mekanikk? Er det slik at den jeg virkelig er representeres av den mer reflekterte og ettertenksomme varianten av meg selv? Når jeg handler impulsivt gjør jeg ofte ting jeg ikke ville gjort dersom jeg tenkte meg om. Hvem av disse variantene av meg selv er mest meg?

  Identitet, personlighet eller karakter. Det har mange navn og det er et intrikat og spennende tema. I dette foredraget har jeg tatt frem et knippe psykologiske teorier som kan kaste lys over tematikken. Jeg befinner meg i Mandal på et arrangement om psykisk helse. Det er onsdag 15. november 2017. Det er Universitetet i Agder som arrangerer dagen sammen med flere brukerorganisasjoner.

  Også her på hjemmesiden vil jeg benytte anledningen til å takke for utrolig flotte tilbakemeldinger i iTunes. Over 20 stykker har vært inne for å rate podcasten, og den har foreløpig kun fått fem stjerner. Flere har også skrever svært hyggelige vurderinger av podcasten, og når jeg leser disse, blir jeg mer glad enn jeg nesten sagt hadde forventet. Det betyr mye for meg at dere som hører på liker podcasten, og når dere i tillegg tar dere tid til å skrive en linje eller to om dette i iTunes, betyr det at podcasten blir sett av flere. Blir den sett av flere, vil flere kanskje bli interessert i å se på sinnet, eller SinnSyn, samtidig vil mer oppmerksomhet generer flere oppdrag for meg som kan blir til flere episoder. Jeg liker best å ta opp foredrag ettersom jeg synes det å snakke fritt inn i en mikrofon helt alene er helt unaturlig. Jeg får det rett og slett ikke til. Alt jeg sier i en mikrofon uten at jeg snakker med noen, må jeg lese opp fra et manus. Jeg tror imidlertid at jeg fungerer bedre uten manus, og for å få flere slike episoder, hjelper det altså at dere liker podcasten i iTunes og gir den gode skussmål. Tusen hjertelig takk! Har du lyst til å rate podcasten, kan du gjøre det på denne linken:

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

  1 kommentar

  1. Hei
   Eg høyrde nett på Podcasen omrking “å lyve” – og syns denne sida og konseptet var veldig bra. Ikkje mange plasser med arena for sannheten akkurat,- men mange arenaer for løgn og selvebdrag i øst og vest. Har også sett på videoane omkring sjølvutvikling, og kjenner meg igjen fleire plasser. Har sansen for gruppetarapien som kan øke og få ein til å få gjennomslag for sjølvutviklinga,- for som du seier,- mykje av samfunnet/familien vil holde ein nede,- på det nivået dei har forventninger om at eg skal vere,- framfor å sjå den eg egentlig er. – Ein del av årsaken til denne “holde nede mentaliteten” – er nok for å beholde kontroll og sjølvfølelslser´ på plass,- slik at familiebildet ikkje skal bli rokkert av angst og uro og ikkje minst eigen sjølvfølelse,- for dei individer som lider av fks. “Kontrollbehov og å herske” Eg har jobba mykje med sjølvutvikling, – i mange år, sikkert 15, – men er likevel åpen for atter minst 15 nye år til. Stikkord her er meditasjon, regresjon, EFT, + drømmekontroll, osv. Dess meir eg utvikler meg ser eg ihvertfall at sannheten og sjølvbevistheten seirer, uansett,- og selvbedraget og alt som heiter manipulerte usannheter blir avslørt og taper. Men med på laget øker den menneskelige freqvens,- den spirituelle åndelige substans, – som i alle sine former (ikkje berre løgn som faktor) – samla sett aukar intuisjon, klarsyn,mm, og fritek ein for angst og stress, og vekker ein til livets gleder. Klart, med mykje mental bagasje kan ein nok gje mykje kjærlighet,- men ein skal vakte seg vel for dei som uansett mengda aldri setter pris på den. Man kaster ikkje perler for svin som aldri setter pris på dei.

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here