#44 – Løgn og bedrag

  SinnSyn
  #44 – Løgn og bedrag
  /

  Hei, og velkommen ti en ny episode av SinnSyn. I dag er tema løgn og bedrag. Jeg vil begynne med noen refleksjoner rundt løgn basert på boken til Sam Harris, som også heter «Lying». Deretter vil jeg se litt på den største løgnhalsen i vår tid, nemlig Donald Trump. Jeg skal også snakke om evnen til å være oppriktig og sannferdig, og argumentere for at det er noe psykologisk prisverdig og sunt over mennesker som forplikter seg til sannheten. I en verden av falske nyheter mistenker jeg at vår nye helt er figuren som snakker sant. Superman, Hulken og de andre Avengerne vil få en ny person på laget, og denne personens superkraft vil dreie seg om evnen til å si sannheten. Det vil være en helt med en overmenneskelig bullshit- detektor.

  Mot slutten av podcasten skal du også få høre en samtale jeg hadde med Margrete Nåvik fra NRK sitt program: Mellom Himmel og Jord. Programmet handlet blant annet om en dame som lever av å lyve. Det er den såkalte «damen med kofferten» som reiser rundt i Scandinavia og påstår at hun er syk og hjelpetrengende. Velmenende mennesker gir henne penger og omsorg, og på denne måten tjener kvinnen til livets opphold. Hun manipulerer folk og utnytter deres godvilje, og spørsmålet er om denne løgnaktige kvinnen har det bra.

  Marie Madeleine Larsen (56), som opprinnelig er fra Raufoss, er omtalt i en rekke medier over flere år etter å ha bedratt mennesker i over 20 år. Nå er hun blitt hovedpersonen i en dansk podkast-suksess.

  Før jeg skal snakke litt mer generelt om fenomenet løgn, vil jeg takke for alle de hyggelige tilbakemeldingene som SinnSyn har fått i iTunes. Så rause og vennligstemte kommentarer gjør at jeg for lyst til å fortsette denne podcasten. Jeg er veldig takknemlig til alle dere som har gitt deres skussmål i iTunes. Dersom du liker podcasten, og ikke har ratet den i iTunes ennå, så skjønner du nå at jeg blir veldig glad derssom du gidder å ta deg tid. Det gjør at jeg blir takknemlig, men enda viktigere er at det hjelper podcasten å nå et større publikum. WebPsykologens ønske er å spre engasjement og kunnskap om «sinnets bevegelser» til så mange som mulig, og da er tilbakemeldinger i iTunes noe av det viktigste for at podcasten skal komme inn på ulike lister og anbefales av Apple. Du kan rate SinnSyn her. En annen måte å støtte podcasten på, er av mer økonmisk karakter. Det dreier seg om å kjøpe bøkene jeg har skrevet om selvfølelse og selvbilde. Disse bøkene får du til best pris med gratis og raskest levering ved å klikke deg inn på linken under eller i sidebar til høyre.

  Kilder

  Harris, Sam (2013). Lying. Four Elephant Press, US.

  Snyder, Timothy (2017). On tyranny – Twenty lessons from the Twentieth Century. The Bodley Head, London

   

  Av Sondre Risholm Liverød
  Psykologspesialist
  WebPsykologen.no

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here