#46 – Passiv aggressiv tvangsrepetisjon av Freud

    SinnSyn
    #46 - Passiv aggressiv tvangsrepetisjon av Freud
    /

    Dagens episode har fått et langt navn, og jeg har altså kalt den for passiv aggressiv tvangsrepetisjon av Freud. Jeg befinner meg i et slags dilemma hvor jeg på den ene siden ønsker å holde liv i denne podcasten, men innser at jeg ikke har nok materiale til å legge ut nye foredrag på ukentlig basis. Jeg holder mange foredrag, men ofte om samme tematikk. I artikkelform har jeg materiale for flere hundre episoder, men som tidligere nevnt liker jeg ikke å lese opp en artikkel, selv om jeg ofte gjør det som innledning til et foredrag. På sikt vil jeg forsøke å lage episoder hvor jeg snakker med flinke fagfolk om «vårt indre liv», noe jeg tror kan bli veldig interessant, men foreløpig har jeg ikke nok ressurser eller tid til å gjøre alvor av denne planen.

    I mellomtiden har jeg funnet ut at jeg vil tilstrebe å legge ut nye episoder så ofte jeg kan, men det vil bli noe repetisjon. I dagens episode vil du for eksempel høre meg snakke om Freud, forsvarsmekanismer og vårt ubevisste liv, noe du som har fulgt podcasten en stund kan ha hørt tidligere. Som regel vil det imidlertid alltid dukke opp assosiasjoner og temaer jeg ikke har snakket om før, så det blir noe nytt blandet inn i den samme sangen om igjen. I tittelen har jeg også nevnt passiv aggresjon, og det er fordi jeg nå har tenkt til å redegjøre for dette fenomenet i opplesningsmodus, før jeg kobler på meg selv i foredragsmodus rundt noe av den samme tematikken. Jeg vil snakke om passiv aggresjon fordi dette er et tema jeg vet interesserer mange, og jeg kan se av webpsykologens hjemmeside at artikler om dette tema er blant de mest besøkte. Dessuten er passiv aggresjon regnet som en type psykologisk forsvarsmekanisme, noe som passer godt inn i den frreudianske og psykodynamiske forståelsen av menneskets sjelsliv.

    Med dette har jeg advart om noe repetisjon, og gitt deg dagens meny som altså handler om alt vi gjør som skriver seg fra vårt ubevisste sjelsliv, og samtidig vil jeg forsøke å tydeliggjøre hvordan man i en litt freudiansk forstand kan bli bedre kjent med sine egne skyggesider.

    Man kan tenke seg at Freud er avleggs, og til en viss grad så er han kanskje det, men samtidig står store deler av moderne psykologi og forståelse av menneskets psyke i gjeld til Freud. Han er en kilde til enorm innsikt i menneskets psykologi, og dermed relevant som en slags opphavsmann til moderne menneskers forståelse av seg selv og sin situasjon. Det gjelder bare å hente ut det viktige hos Freud, og ta det litt mer obskure med en klype salt, noe jeg tror vi kan klare med litt godvilje.

    Som vanlig har jeg noen korte oppfordringer: Liker du podcasten, blir jeg overmåte begeistret dersom du gir den gode ratinger i iTunes. Liker du måten jeg formidler psykologi på, håper jeg du vil gå til anskaffelse av mine to bøker om psykologi og selvutvikling. De heter «Selvfølelsens psykologi» og «Jeg, meg selv og selvbildet» og du får de til best pris med rask levering og gratis frakt fra linken her.

    Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

    LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

    Please enter your comment!
    Please enter your name here