#56 – Viljestyrke fungerer ikke

  SinnSyn
  #56 – Viljestyrke fungerer ikke
  /

  De som følger SinnSyn vet at jeg er opptatt av religion, men ikke anser meg selv som troende. Likevel har jeg brukt mye tid i menigheter for å undersøke ideene som ligger til grunn for religiøse overbevisninger. Jeg er kritisk til mange ting, men jeg har også funnet en rekke elementer ved religion som virker dannende og velgjørende for psykisk helse. Denne episoden blir ikke så lang, men jeg håper å formidle noe jeg synes er viktig. Det skal handle om prososiale følelser. Det vil si følelser som er rettet mot andre på en positiv måte. Disse følelsene kan være viktigere enn vi tror. Noen vil til og med påstå at medfølelse er selve nøkkelen til suksess på tvers av ulike områder i livet. Et annet stikkord i overskriften til dagens episode, er viljestyrke. Jeg påstår at viljestyrke er en flyktig følelse, og det er fåfengt å basere personlig vekst og utvikling på viljestyrke. Derimot vil evnen til å nå sine mål og utvikle seg selv fungere langt bedre dersom man forankrer det i prososiale følelser, og hva er begrunnelsen for å påstå noe slikt. Det får du vite dersom du henger med i de neste minuttene. Jeg kobler dagens episode opp mot bibelen, ettersom denne boken har vært en viktig del av min studie de siste fem årene. Jeg skal ikke misjonere for et bestemt livssyn, men jeg vil demonstrere hvordan de samme ideene om menneskets utviklingsmuligheter dukker opp både i de store visdomstradisjonene og i sosialpsykologens laboratorium.

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

  1 kommentar

  1. Fin artikkel, men jeg er uenig. La oss si at en idrettsutøver deltar i de Olympiske Leker. Da må man gjerne ha viljestyrke og troen på at man kan vinne gull. Det er vel svært liten sannsynlighet for at du vinner gull uten å tro på det først. Man kan selv være med å bestemme hva man ønsker skal manifestere seg og bli virkelighet. Det er altså før skirennet du må ha viljestyrke og tror du på OL gull så får man kanskje den ekstra viljestyrken til å overgå egne prestasjoner.

   https://forskning.no/psykologi/2018/02/kan-du-trene-opp-viljestyrken-motivasjon

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here