#7 – Personlighet

  SinnSyn
  #7 - Personlighet
  /

  Denne episoden krever at du tar en liten titt på “Shownotes”. Tema er personlighet: Hvordan utvikles vår personlighet? Hva er egentlig personlighet? Kan personligheten vår endres? Det er mange spørsmål, og forhåpentligvis blir noen av dem besvart i løpet av denne episoden.

   

  Shownotes

  En illustrasjon av menneskets grunnleggende emosjonelle styringssystem

   

  Skjermbilde 2016-07-15 kl. 19.24.58

   

  Fire personlighetstyper

   

  Skjermbilde 2016-07-15 kl. 19.29.36

   

  Eksempler på personlighetstyper

  Skjermbilde 2016-07-15 kl. 19.32.46

   

  Psykologspesialist
  Sondre Risholm Liverød
  WebPsykologen.no

   

  Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

  3 KOMMENTARER

  1. De fryktsomme og voldsomme følelsene som har kommet til å karakterisere den menneskelige tilværelse, kan bare erfares gjennom personligheten. Bare personligheten kan føle sinne, frykt, hat, hevnlyst, sorg, skam, anger, likegyldighet, frustrasjon, kynisme og ensomhet. Bare personligheten kan dømme, manipulere og utnytte. Bare personligheten kan jakte på personlig makt.

   Personligheten kan være kjærlig, medfølende og vis i sine forhold til andre, men denne kjærligheten, medfølelsen og visdommen kommer ikke fra personligheten. Disse egenskapene kommer fra sjelen.

  2. Personlighet er interessant for meg. Nå har jeg ikke hørt foredraget over, men bare temaet gjør at jeg får lyst til å komme med en kommentar. Siden jeg har vært opptatt av Personligheten kontra diagnoser, så har jeg vært noe opptatt av å kunne skille disse to. Det har ikke alltid vært lett for de som ikke forstår forskjellen her , og spesielt er det psykiske lidelser og på visse syndromer, som for eksempel diagnosen Asperger syndrom.

   Jeg forstår det slik at vi er født med en delvis personlighet, slikt som evner, talentet, men også type menneske. Siden så blir denne evnen eller talentet vår interesse som vi pleier og utvikler, Vi tenker kanskje ikke på et tidlig at dette er gaver eller evner vi har , men siden så skjønner vi det når de voksne minner oss på det, eller når vi ser også hva andre kan og har interesse for. Disse talentene kan vi også kanskje se hos en av foreldre, eller besteforeldrene. Vi kan også bli født med visse trekk som kan minne oss om noen av de trekk som våre foreldre har.
   Den andre delen av vår personligheten har med hvordan vi utvikler oss. Mye her er hvordan vi bruker våre ressurser og evner, samt hvordan vi utvikle oss i mellommenneskelig forhold. Holdninger, vår innstilling til andre og verdinormer som vi tror på er noe vi utvikler senere som er en viktig del av vår personlighet. Vi kan lære å dempe negative trekk som har fulgt oss, selv om tendensene fortsatt ligger der.
   Vi kan tilegne, og utvikle positive trekk , selv om vi må kjempe litt fra tid til annet. Så personligheten kan vi gjøre noe med. De valgene vi tar former oss, slik at vi kan utvikle oss i mange retninger. Derfor så mener jeg at vår egenvilje kan heve oss over alle slags diagnoser, bar vi forstår hva som er viktig å kjempe for.

   La meg til slutt si noe om diagnosen Asperger syndrom. Mennesker med den diagnosen har ofte en god logisk sans og evnen til å fokusere og fordype seg i et tema. Hvis en slik person velger å infiltrere seg i et dårlig ideologisk miljø , så kan denne personen velge å fokusere på dette med alvorlige konsekvenser for andre mennesker og seg selv. Hvis en derimot fokusere på noe som bygger opp, noe som kan være til glede og gavn for andre, ja hele menneskeheten for den slags skyld, så kan dette bringe med seg noe godt for andre og seg. selv.

  LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here