Hjem Kommende arrangementer

Kommende arrangementer

En samtale om tro - Kristiansand 20. oktober 2021

Sykeliggjøres livet? - Kristiansand 1. november 2021

TIDLIGERE ARRANGEMENTER

Jeg skal møte Gaute Heivoll til forfattersamtale på museet i Kristiansand. Sammen med Irene Gressli Haugen skal vi snakke om sensitivitet, det å ha en kunstnersjel og hva det å kunne uttrykke seg har å si for et menneske.
Gaute Heivoll (f. 1978) debuterte som forfatter på forlaget Tiden i 2002 med boken Liten dansende gutt, en samling korte fortellinger. Samme år som han ga ut sin første bok, fullførte Heivoll forfatterstudiet ved Høgskolen i Telemark. Siden den gang har han skrevet flere romaner, dikt og noveller som har fått god mottakelse hos kritikerne. Lars Saabye Christensen har omtalt Gaute Heivoll som en betydelig stemme i den unge samtidslitteraturen. Han er aktuell med boken Drøm om de levende. Denne boken har jeg lest, og den gjorde et sterkt inntrykk. En fantastisk levende fremstilling av en åpenbart glitrende forfatter. Jeg gleder meg til å møte Gaute Heivoll!
Arrangementet er et samarbeid med Norsk Forfattersentrum Sørlandet.

Er det kanskje på tide å bryte tausheten omkring selvmord? For at noe er vanskelig å snakke om, betyr kanskje nettopp at det bør snakkes om. Regjeringen har nå sin nullvisjon mot selvmord. Men er en nullvisjon bare en naiv drøm, eller trengs en så ambisiøs målsetting for å redusere antall selvmord i landet vårt? Når alt for mange tar livet sitt hvert år i velferdslandet Norge, er det kanskje på tide å stoppe opp og ta noen nye grep? Trafikkdøden har blitt kraftig redusert de siste 50 årene. Hovedsakelig pga massive sikringstiltak og kampanjer. Mens antall selvmord har økt i samme periode. Antall selvmord i Norge nå ligger på mellom 6 og 700 hvert eneste år. Og registrerte selvmordsforsøk er det tidobbelte. I tillegg er mørketallene store. Hvorfor får dette så lite fokus? Er ikke selvmordsofre like verdifulle som trafikkofre? Og hvorfor tar så mange unge livet sitt; ikke minst gutter og unge menn? Må vi kanskje begynne å snakke mer om de sårbare guttene/mennene? Og hvor skal vi lete etter årsaker? I helsevesenet, i konkurransesamfunnet, i familien, i sosiale media, i medisinbruken eller i rusmidlene? Og: har den som velger å avslutt livet sitt, også et ansvar.

Deltakere i samtalen:

Psykologspesialist DPS Solvang, og “webpsykolog” Sondre R. Liverød

Pårørende etter selvmord, og forfatter Anne Giljebrekke

Enhetsleder DPS Østre Agder, og tilknyttet nasjonalt senter for selvmordsforebygging Hilde Thomassen

Samtaleleder: Skribent og forfatter Erlend Waade

Samtalen streames live fra Kristiansand Teater 15.oktober kl 19.00 – 21.00.

Den kan også ses i opptak.
Arrangør: Mental Helse Agder og Kristiansand

 

Jeg skal snakke om om den store misforståelsen av psykisk helse fra kl. 18.20 til 1920.

UNIVERSITETET I KRISTIANSAND JANUAR 2020

Hordan dannes vi som mennesker? I en forelesningsrekke på 12 timer skal jeg gå gjennom de mest kjente utviklingspsykologisk teoriene. Det er i utgangspunktet forelesninger for sykepleiestudentene ved Universitetet i Agder. Imidlertid er det slik at de fleste forelesninger ved Universitetet skal være tilgjengelig for alle. I følge Universitets- og høyskolelovens § 3-8, 2. ledd, så er det bare unntaksvis at forelesninger er adgangsbegrenset. Her er det altså mulig å delta hvis du er over middels interessert i psykologi.

MANDAG 27.01.20 KL. 12.15 TIL 16.00
ONSDAG 29.01.20 KL. 12.15 TIL 15.00
TIRSDAG 04.02.20 KL 12.15 TIL 15.00

TEATERET I KRISTIANSAND 02.04.20

Dette arrangementet er et samarbeid mellom WebPsykologen.no og Mental Helse. Samtalen blir også en live-innspilling av podcasten som heter SinnSyn.

Sted: Gamle Teateret i Kristiansand
Dato: Torsdag 5. mars 2020
Klokka: 19.00

Det er duket for en åpen samtale mellom pasienten og terapeuten.

  • Hva er egentlig psykoterapi?
  • Hvordan fungerer det?
  • Kan man bli frisk av samtaler, elle må man ha medisiner og elektrosjokkbehandling?
  • Noen hevder at samtaleterapi kan ha skadelige bivirkninger. Kan det være risikabelt å gå i terapi?

Denne kvelden skal pasienten og terapeuten snakke om det terapeutiske møte. Det blir et møte mellom to menn der den eldste har befunnet seg ytterst på stupet, – og i tilværelsens ytterkant. Men som også har kommet seg vekk derfra; uten at han vet for hvor lenge. Den yngste er profesjonell psykolog, og han har møtt mange mennesker på «kanten av livet». Kanskje kan de lære noe av hverandre. Målet er å sette ord på noe som i alle fall berører de fleste av oss i en eller annen fasong. Pasienten heter Erlend Waade og psykologen heter Sondre Risholm Liverød.

Mennesket er et sosialt vesen som overlever i kraft av sin tilhørighet i flokken. Man kan argumentere for at tilhørighet i et meningsfullt fellesskap er blant de viktigste faktorene for god psykisk helse. Spørsmålet er hvordan man kan legge til rette for gode grupper, bruke grupper terapeutisk og styrke menneskers evne til å inngå i sosiale fellesskap på en god måte. Det viser seg at vår evne til å tenke mer langsiktig, utsette umiddelbare behov, utøve selvdisiplin og ofre egne goder for å vinne noe i en tenkt fremtid, er egenskaper tett forbundet med våre sosiale forpliktelser. Dette er også egenskaper som hjelper oss å leve et meningsfullt og godt liv. Mye forskning viser at prososiale følelser knytter oss til fellesskapet og sørger for at vi lykkes med de målene vi setter oss. Når vi forsøker å nå våre mål alene, med viljestyrke som våpen, har vi langt mindre suksess. Det er mange terapeutiske årsaker til å drive grupper, og dette er bare noen få av dem. Hvis du vil lære mer om gruppeterapi, gruppedynamikk, gode og dårlig grupper, kreativ bruk av grupper og inspirasjon til å utvikle egne grupper, håper jeg at dette er kurset for deg.

Velkommen til en kveld som skal handle om sjelelig smerte, svik, forsoning,  ensomhet, meningsløshet, død og fordervelse, men også om evnen til å leve et reflektert og meningsfullt liv. Er smerte og lidelse et utelukkende onde, eller er det også en forutsetning for et meningsfullt liv?  

Siden samtalen foregår rett før påske, vil vi forsøke å forankre de eksistensielle og psykologiske problemstillingene i påskefortellingene i Bibelen. Dette er ikke et arrangement forbeholdt troende mennesker, men et arrangement for ALLE som er interessert i de dypere aspektene ved det å være menneske. På scenen sitter en prest, en ateist og en pensjonist. Det er en sjelesørger, en psykolog og en lærer med lang erfaring. De har ulike perspektiver på livets store spørsmål. 

Bak de kanoniske fortellingene i våre gamle visdomstradisjoner gjemmer det seg kanskje en større psykologisk dybde. Det er fellesmenneskelige fortellinger om hvordan det er å bli sviktet av sine nærmeste, møte døden, bære sin byrde, påta seg et stort ansvar, gå til grunne for deretter å komme tilbake til livet med ny innsikt. Inngang: kr 100,-

Legen/human-etikeren, presten og psykologen samtaler åpent om: Har livet en dypere mening? Er religiøs tro sunt eller usunt? Er det det samme hva vi tror og håper på? Trenger vi en ny tro for en ny tid? Kan vitenskapen erstatte religionene?

Jeg skal møte forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold etter å ha lest to av hennes bøker: Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg og Monstermennesket. Tema denne kvelden er sårbarhet. Intimscenen på Teateret. Dørene åpner kl 19:00. Samtalen starter kl 19:30. Billetter kr 100 på Tikkio.no

Philosophia inviterer til LIVEPODCAST med SKRÅBLIKK!

Temaet for kvelden er PSYKISK HELSE, og vi har invitert to filosofer og en psykolog til å diskutere dette sammen med ordstyrer Vegard Møller. Vi ønsker alle VELKOMMEN til denne kvelden, der utfordrende tema rundt psykisk helse skal diskuteres.

Blant kveldens panel-gjester finner vi:
HANS HERLOF GRELLAND har tidligere undervist i blant annet faget «eksistensialisme» på UiA og har faglig interesser blant annet innen eksistensfilosofi, følelsenes filosofi og fenomenologi i sammenheng med fysikk og psykologi.

HÅVARD LØKKE er førsteamanuensis i filosofi ved UiA og underviser her blant annet i faget «filosofi og psykologi». Løkke har stor interesse for psykologi, og har tidligere hatt flere foredrag med oss innenfor dette feltet. Han er en fantastisk god samtalepartner, og er en mann vi i Philosophia har lært mye av.

SONDRE RISHOLM LIVERØD, også kjent som «webpsykologen», er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han arbeider i psykisk helsevern for voksne ved Sørlandet sykehus HF og har et stort engasjement for videreformidling av psykologifaget.

Panelet vil diskutere i ca. 1,5 time, og etterpå kommer vi til å åpne for spørsmål og innspill fra salen.

Når podcasten er avsluttet, tenker vi å fortsette kvelden i samme lokale med FILOSOFISK FEST der vi kan diskutere temaene som er drøftet, stifte nye bekjentskap og kose oss skikkelig frem til Østsia stenger kl. 00:00.

Vi i Philosophia har sett frem til denne kvelden lenge, og gleder oss utrolig mye til å endelig gjennomføre det. Vi ønsker ALLE velkommen, uavhengig av studieretning, og vi blir glade for å møte nettopp DEG ♥ VELKOMMEN!

NB: Arrangementet er GRATIS

Hvordan tåler vi mennesker som er annerledes enn oss selv? Hvordan takler vi andre meninger, kantete personligheter og andre ting som skiller de andre fra oss? Og hvordan kan vi vite hvordan vi virker på andre?

Filosof Ole Martin Moen og psykolog Sondre Risholm Liverød spiller verbal pingpong med perspektiver på hva som konstituerer er godt og meningsfullt liv, og ikke minst hvordan «Lykke» passer inn i dette landskapet. Arrangementet foregår på «Løkka» i Kragerø kl. 16.00 på fredag 31. mai. Ta turen!!

Psykologens beste tips
– Det som gjør oss lykkelige, og det som gjør oss ulykkelige.
Et uhøytidelig foredrag ved psykolog Sondre Risholm Liverød

Nok en gang skal jeg møte Pastor Rune Tobiassen for å diskutere kristendom. Dette skal foregå på skeptiker-uka ved Universitetet i Kristiansand. Vi skal utfordre hverandre, og jeg tviler ikke på at vi har mye å snakke om. Vi er gode venner, men når det kommer til religion står vi langt i fra hverandre. Dette blir en slags Live-innspilling av podcasten som altså heter «Pastoren og Psykologen»

Jeg skal snakke med forfatter Rebecca Wexelsen om å mestre livet. I boken «Hotell Montebello» skriver Wexelsen om en hovedpersonen som får kreft, legges inn på Hotell Montebello for behandling. Da legene friskmelder henne, lyver hun på seg spredning. Hun vil bli værende på hotellet i stedet for å flytte ut og vende tilbake til livet. For det å mestre livet, det levende livet, er ikke bare enkelt.

Fredag 8. mars gjester jeg podcasten Dialogisk – Live på Østsia –  med en helt spesiell oppgave: Dag Sørås og Gunnar Tjomlid skal personlighetstester. Her må du kjøpe billetter på forhånd. 

Norsk Forfattersentrum Sørlandet ved Irene Gressli Haugen har invitert meg til en samtale med Vigdis Hjorth. Tema er selvbildet, og utgangspunktet for samtalen er boken som heter «Lærerinnens sang». Vigdis Hjorth er en formidabel forfatter, og jeg gleder meg til å møte henne på Teateret i Kristiansand 5. mars. Kommer du?

I Fakta om fiksjon vil romanforfattere møte fagpersoner til samtale om et tema de skriver om. Trude Marstein har fått strålende kritikker for sin nyeste roman, «Så mye hadde jeg» en roman om den aldri hvilende lengselen etter et liv rikt på tilhørighet, lidenskap og mening – men også om følelsen av at alt glipper, at ingenting kan holdes fast, at man kanskje verken vil eller klarer å høre sammen med noen. Jeg gleder meg til å snakke med Trude Marstein om vårt begjær eter ALT.

24. OKTOBER KRISTIANSAND