FOR MEDLEMMER AV SINNSYNS HELSESTUDIO

Jeg vil først og fremst takke for din støtte. Du er nå blant mine viktigste støttespillere og en vesentlig årsak til at SinnSyn lever videre med flere episoder og forhåpentligvis bedre kvalitet. Som medlem får du visse fordeler, og på denne siden vil jeg poste alt bonusmateriale som kun er tilgjengelig for medlemmer av SinnSyns Helsestudio. Du vil ha tilgang på materialet som hører til ditt abonnement.

BONUSMATERIALE

HAR DU INNSPILL?

Kapittel 14 del 2 av 2 – God selvfølelse gjør et godt menneske

Når mennesker utvikler bedre selvfølelse, er det som om de begynner å bevege seg på måter som reflekterer en slags trygghet og glede ved livet.

Øvelse 12 – Integrering

Overgangen fra psykologisk innsikt til praksis er ikke alltid så lett. Hva vil det si å integrerer komplekser fra uløste konflikter?

Øvelse 11 – Ærlig og gjennomsiktig

Løgn, selv om den er velment, bygger usynlige vegger mellom mennesker.

Motivasjon

Kanskje tror vi at motiverte mennesker er født sånn, men de fleste psykologiske teorier mener at engasjement er noe man kan utvikle.

Shots av SinnSyn #4 Videoversjon

Ved hjelp av illustrerende videoer håper jeg at tematikken kan tre frem på litt nye måter - 10 videoer med det viktigste fra SinSyn.

Kapittel 14 del 1 av 2 – Å leve med god selvfølelse

Å leve bevisst er en stor utfordring, og derfor foretrekker mange av oss livet på «autopilot». Dette er et viktig "mentalt regnskap" vi alle må ta stilling til.

#27 – Alle er litt avhengige

I fraværet av det vi trengte, oppstår det et hull vi fyller med rus, porno, gaming, tilfeldige partnere som lindrer smerten i øyeblikket

Galskap

Hvis du ser nøye etter, vil du oppdage at samfunnsmessige forhold reflekteres i enkeltmenneskets plager og psykiske sammenbrudd.

Kapittel 13 del 2 av 2 – Valgets kvaler

Vi kan se på det vi mangler eller det som er feil, fremfor det vi har som er fint, og denne forskjellen i fokus er avgjørende for livskvalitet.

Kapittel 13 del 1 av 2 – Valgets kvaler

Vi trodde at teknologiske fremskritt, frihet og valgmuligheter skulle gjøre livet vårt enklere, men mange valg fører også til stress og tvil

Kapittel 12 – Tenk positivt

Med et positivt blikk på livet, er vi ikke forskånet for probelmer, men det styrker evnen til å sette utfordringer inn i en større kontekst.

#26 – Parforholdets psykologi

Når vi trenger hverandre mest, er på vårt mest sårbare, er det størst sannsynlighet for at vi ryker uklare.

#25 – Ensomhet

Noen lever bak en maske, har falt ut av jobb eller plassert på livets sidelinje etter skilsmisse. Ensomhet er et stort og alvorlig problem.

#24 – Depresjonens finurlige vesen

Depresjonen har mange ansikter, og du må gjenkjenne dem. Når du tror du kjenner depresjonen, kan den forandre seg og lure deg på nytt.

Øvelse 10 – Skriv om deg selv

Å skrive om vår egen fortid, hjelper oss å tenke klarer om hvem vi var, noe som også reflekterer den vi er i dag.

#23 – Du må være en god lærer for å få kustus på din...

Vårt indre liv er fullt av karakterer og tilbøyeligheter. Vi må ha oversikt og kustus for å unngå kaos, panikk eller psykisk diktatur

Shots av SinnSyn #2

På et mentalt treningsstudio trenger man av og til litt repetisjon for å synkronisere innsikt med atferd - Effekten blir større med 10 shots.

Antirasistene over skog og hei

Når komikere sensureres i antirasismen navn, blir jeg usikker. Min umiddelbare refleks sier at sensur ikke er veien å gå.

Foreldre og barn

Hvor langt er foreldre villig til å strekke seg for barna sine? Hvor mange etiske retningslinjer er de villig til å bryte?

#22 – Å bli kjent med sin indre rasist

Kommentarfeltets antirasister er som digitale psykoterapeuter som avslører skjulte rasistiske motiver i det kollektivt ubevisste.

Øvelse 9 – Å minnes på en måte som ikke gir hull i hjertet

En brutt relasjon kan oppleves som et hull i hjertet, eller som en forhenværende berikelse vi tar med oss inn i fremtiden.

@Psyktdeg

Maria er @Psyktdeg og et multitalent. Hun formidler psykologi på en fantastisk måte, og jeg snakket med henne om "psyken" i de raske mediene. Maria gjør deg litt smartere på 30 sekunder, og jeg snakket med henne i over 1 time!

Shots av SinnSyn #1 Videoversjon

På under et kvarter skal jeg oppsummere de viktigste poengene fra 10 episoder på SinnSyn. Det er vanskelig, men videoformatet hjelper godt.

#20 – Det du trenger for selvrealisering

Negative leveregler er ugunstige atferdsmønstre som en voksen kan gjenta uten å oppdage dynamikken i sine valg og relasjonelle uvaner.

Kapittel 11 – Vår psykologiske programvare

Vår selvfølelse er merkelapper vi har satt på oss selv. De kan være mer eller mindre riktige, men noen lever som om de forteller "sannheten"

Øvelse 8 – Ta på deg en annens perspektiv

Vår tendens til å søke bekreftelse på egne perspektiver og fordommer reduserer evnen til et mer nyansert perspektiv #Bekreftelsesbias

#19 – Alt mellom himmel og jord – Del 2

Du kan høre en historie på mange nivåer. Gode fortellinger formidler noe mer enn det man legger merke til umiddelbart.

Kapittel 10 del 3 av 3 – Selvdefinisjoner

Vestens psykologiske prosjekt sikter på ommøblering av Ego, men Østens prosjekt handler om å avsløre at Ego bare er en mental konstruksjon.

Det selvbevisste mennesket i Edens Hage

Jeg opplever at livet er fullt av mening, men at selve livet er meningsløst. Det er et paradoks som fyller meg med en voldsom angst

#18 – Alt mellom himmel og jord – Del 1

De fleste har opplevd å befinne seg i en situasjon hvor de vet hva de bør gjøre, men gjør det motsatte. Hvorfor skjer det?

Terapi og empati med Christian Moen

Er følelser et godt utgangspunkt for moralske valg? Ikke alltid

Kapittel 10 del 2 av 3 – Selvdefinisjoner

Ingen er født mislykka, men hvis vi tror vi er det, kan denne troen påvirke vår livsførsel på en måte som gjør oss mislykka.

Kapittel 10 del 1 av 3 – Selvdefinisjoner

Hjernen vår skravler til oss hele dagen, og selv om vi ikke legger merke til hva den sier, påvirker det oss. Hva sier hjernen din?

Kapittel 9 del 2/2 – Vi påvirkes av fortiden

Når vi lar humør, dagsform, tilfeldige kommentarer, kritikk eller uhell påvirke får selvfølelse, er vi sårbare for tap av egenverdi til faktorer vi ikke kan kontrollere.

#16 – Narsissisme, psykopati og lederskap

Når fokus er utelukkende på egen vinning, lever du på en måte som muligens gir suksess i næringslivet, men du går relasjonelt konkurs.

#15 – Vaksine mot stress & psykiske plager

Mange identifiserer seg i for stor grad med egne tanker og følelser, som om de inneholder sannheten om hvem vi er og definerer vår verdi som menneske. Dette kan være utmattende og kanskje roten til psykiske plager?

Kapittel 9 del 1/2 – Vi påvirkes av fortiden

Våre holdninger, vår selvfølelse og våre livsperspektiver er sterkt influert av andre mennesker, og spesielt dem som har stått oss nærmest. Av og til må vi tilbake i tid for å få innsikt i den vi er i dag.

Kapittel 8 del 2/2 – Livets ubehag som mulighet

Mennesker er ikke utelukkende normale og rasjonelle, men sammensatt av tilfeldige raptuser og galskap. Uten det, mister vi "sjelen".

#196 – Familiens symptombærer

Noen ganger er symptomer hos en person et tegn på problemer som stikker dypere, og kanskje konflikter som tilhører hele familien som system.

#195 – Sopranos og familier med rigid rollefordeling

Hvis familien presser oss inn i en bestemt rolle, kan det være vanskelig å slippe unna. Familier har syndebukker, klovner, glansbilder, urokråker, mafiabosser og så videre. Hvordan forstår vi dette?

#194 – For mye ansvar på for tidlig tidspunkt

Noen barn blir "krykker" for sine foreldre. De får for mye ansvar og det kan føre til lojalitetskonflikter, dårlig samvittighet, forvirring, skyldfølelse, sinne, hat og usikker kjærlighet.

Vlogg om angst & uro

Når du forsøker å kontrollere det som er utenfor din kontroll, vil du føle deg som en fiasko. Når du ikke tar kontroll på det du kan påvirke, blir du hjelpesløs. Begge deler fører til angst.

Kapittel 8 del 1/2 – Livets ubehag som mulighet

Dersom vi unnviker lidelse eller tolker den feil, blir vi sittende fast i smerten.

Kapittel 7 – Meditasjon og oppmerksomhetstrening

Alle opplever kritikk: Hvis vi sammenblander andres innspill med vår egen verdi som menneske, har vi et sårbart og risikabelt livsprosjekt.

Kapittel 6 – Selvaksept

Å akseptere seg selv betyr ikke at man ikke kan ønske seg forandringer. Selvaksept er snarere en forutsetning for å endre på noe.

Kapittel 5 del 2 – Medfølelse er medisin for sjelen

Selvutvikling er ofte assosiert med mental harmoni hos en selv, men det viktigste poenget er at et balansert sinn har mer å gi til andre.

Kapittel 5 del 1 – Positive følelser og medfølelse

Vi føler oss lykkelige når vi fullbyrder det som er definert som verdifullt for oss. Kan vi assosiere verdi til flere elementer i eget liv?

#10 – Misunnelsens psykologi

Jeg er ikke misunnelig, men jeg kan ikke nekte, at om jeg på en god måte kunne vrikke halsen om på ham, så gjorde jeg det - Ludvig Holberg

Kapittel 4 – Sosial angst

Når helvete er andre mennesker: Omlag 2–5 % av befolkningen på et gitt tidspunkt har sosial angst. I løpet av livet vil 10–15 % oppleve perioder med sosial angst. Hvordan mestrer man det?

Lydbok – Selvfølelse, Selvbilde & Identitet

Velkommen til lydboken som heter «Selvbilde, selvfølelse og identitet». Den er skrevet av meg, Sondre Risholm Liverød, og det er jeg som leser.

Kapittel 3 del 3 – Frykt er en del av livet

Når man er veldig opptatt av trygghet, er man indirekte veldig opptatt av mulige farer. Når vi motiveres av å unngå risiko, lever vi som regel ganske passivt.

Kapittel 3 del 2 – Gjør noe annerledes

Hver gang vi prøver noe nytt, utvider vi horisonten. Det stimulerer hjernen og hindrer at vi kjører oss fast i mentale blindspor.

#8 – På hjemmekontor

Et virus tvang mange av oss inn på hjemmekontor. Vi ble tvangs-digitalisert på 2 måneder. Har vi erfart noe vi kan ta med oss inn i en mer normal hverdag?

På hjemmekontor (Video-versjon)

Mange er stasjonert på hjemmekontor i disse dager. Er det en nødløsning, eller noe vi også bør integrere i tiden etter Covid-19?

#7 – Når smerte får utløp i handling

Mennesker drikker, skader seg, skifter partnere, jobber overtid eller kjefter på folk de er glad i når underliggende konflikter ikke blir løst med refleksjon og ettertanke.

Video: Spørsmål og svar om depresjon

Depresjon er en tilstand som rammer oss på ulike måter. I dialog med Erlend Waade svarer vi på spørsmål om depresjon på Teateret i Kristiansand.

Video: En samtale om depresjon og terapi

En klok mann med mange erfaring som pasient og perioder med depresjon og selvmordstanker snakker åpent om livets mørkeste stunder og veien tilbake.

Kapittel 3 del 1 – Frykt

Frykt kan tvinge oss inn i en tilbaketrukken posisjon og fungere som en ondartet svulst på våre ambisjoner, den kan kvele nysgjerrigheten og hindre utvikling og vekst.

Kapittel 2: Psykiske forsvarsmekanismer

Fortrengte følelser kan forstyrre vårt forhold til oss selv og livet. Jeg leser kapittel 2 fra Selvfølelsens Psykologi: Psykisk forsvar.

Kapittel 1 – Destruktive følelser

Kontroll over destruktive følelser og impulser er grunnlaget for karakterstyrke. Jeg leser 1. kapittel i Selvfølelsens Psykologi.

Psyken bak fasaden

Noen tenker mer på hvordan de bør fremstå, enn hvordan de egentlig har det. Livet kan bli slitsomt bak en sosial fasade.

Slik ble du den du er

Fortiden lever alltid i nåtiden. Vi er et ekko av våre tidligere erfaringer.

Games people play

Når vi reflekterer, snakker vi med oss selv. Slike samtaler er ofte et ekko av samtaler vi har hatt med viktige personer tidligere i livet.

Psykiske forsvarsmekanismer

Følelser kan overmanne oss, men vi har et psykisk forsvar som kan bistå. Vi trenger forsvarsmekanismer, men de kan også ødelegge for oss.

#5 – Moralistene

Vi oppfører oss greit mot hverandre fordi vi har en viss moral, men hva er moral? Hvor kommer det fra? Er det universelt? Gudegitt? Kulturelt betinget eller litt tilfeldig?

Kastraksjonsangst og andre psykiske konflikter

Freud sa at blomster er beroligende fordi de verken har følelser eller konflikter, men det har vi!

Freud og det ubevisste

Inntil du gjør det ubevisste bevisst, vil det bestemme over livet ditt, og du vil kalle det skjebnen. Menneskesinnet har uante dybder.

Psykens mange ansikter

For å forstå psyken (oss selv) må vi sjonglere mange perspektiver på én gang. De som klarer det, har en mental fordel.

Øvelse 2 – Å leve meningsfullt

Mening faller sjelden ned i hodet på oss. Vi må skape det selv, men hvordan?

#3 – Noceboeffekten

Noceboeffekten handler om hvordan vår frykt for sykdom fører til sykdom. Det er placeboeffektens onde tvilling.

Øvelse 1 – Helsestudio for hodet

Hjernen er som en komplisert muskel. Den må trenes og holdes vedlike for å fungere optimalt, akkurat som resten av kroppen. Men hvordan trener man hodet?

#2 – Hva er et geni?

Språket er både en forutsetning for forståelse og tenkning, men også en begrensning for den menneskelige erkjennelse. Geniet beveger seg ut i periferien av våre forstandsevner og kommer tilbake med ny innsikt.

En samtale om løgn

En liten løgn kan manøvrere oss ut av en litt ubehagelig situasjon. Kanskje vi kan skåne andres følelser ved å unndra sannheten, men er det lurt? Risikerer vi tap av integritet og "moralsk selvfølelse"? Det er tema i denne videoen.

#1 – Selv en hvit løgn kan koste deg dyrt

Det er ikke sikkert vi lyver så mye med overlegg, men små unndragelser som tilslører sannheten er vanligere enn vi tror, og jeg vil argumentere for at det er "psykologisk" skadelig.