FOR MEDLEMMER AV SINNSYNS HELSESTUDIO – Patreon.com/sinnsyn

Jeg vil først og fremst takke for din støtte. Som Patreon-Supporter er du blant mine viktigste støttespillere og en vesentlig årsak til at SinnSyn lever videre med flere episoder og forhåpentligvis bedre kvalitet. Som medlem får du visse fordeler, og på denne siden vil jeg poste alt bonusmateriale som kun er tilgjengelig for medlemmer av SinnSyns Mentale Helsestudio. Du vil ha tilgang til materialet som hører til ditt abonnement.

BONUSMATERIALE

Narsissisme del 3 av 3

Bak fasaden vil narsissisten ofte være svært sårbar og lett føle skam som han eller hun har vanskeligheter med å vedstå seg. Dette er siste del i miniserien om narsissisme.

Narsissisme del 2 av 3

Narsissisten har stort behov for oppmerksomhet, overdreven oppfatning av sin egen betydning, er arrogant, utnytter andre og viser manglende empati.

Narsissisme del 1 av 3

Man kan befinne seg på en skala fra 0-10 hva angår narsissistiske tendenser. Hvis ikke du ligger rundt 5, vil du oppleve problemer.

#46 – Forandring

Vi ble fortalt hvem vi er av våre omgivelser gjennom oppveksten, og disse fortellingene utgjør grunntonen i vår selvforståelse.

Miniserie – Knute på tråden del 3 av 3

Hvor det ikke er frihet, er det heller ikke vennskap. Vennskap elsker frihetens vind, og vil ikke la seg stenge inne i trange og lukkede rom.

Miniserie – Knute på tråden del 2 av 3

Aristoteles: Det er stor forskjell på vennskap basert på nytte og vennskap basert på oppriktighet. Bare det siste fortjener navnet sant vennskap.

Miniserie – Knute på tråden del 1 av 3

Å lære å kjenne noen er å flytte inn i et rom av gangen. Rive en vegg, men beholde de bærende.

Selvbildet – Kapittel 5 – Selvbildet

Mens speilet reflekterer det fysiske utseendet mitt, er selvbildet en refleksjon av meg selv fra «innsiden». Hvordan er egentlig forholdet mellom selvbilde og utseende?

#45 – Veiledning

Veiledning handler om å skape et lekent rom med muligheter for å tenke i revers og kaste ball med nye perspektiver.

Øvelse 21 – Fordelen med sinne

Muligheten for å hevde seg selv, med en passe porsjonert autoritet, er viktig for å bli synlig, hørt, ta sin plass og ha gjennomslagskraft.

Identitet og meningen med livet

Fire kortfilmer om hjernens operativsystem, identitet, selvfølelse og meningen med livet.

Masse-distraksjons-våpen

Sosiale medier tjener penger på vår oppmerksomhet. Vi sitter igjen med tid misbrukt på telefonen og kognitive skavanker.

Mon tro

Velkommen til en dialog mellom mennesker som ikke deler livssyn, men er opptatt av livets store spørsmål fra hver sin kant.

#44 – Å bli voksen (videoversjon)

Det er ofte i møte med våre nærmeste at det er lett å havne i gamle mønstre og gå seg vill i egen psykisk-blindsone.

#44 – Å bli voksen

Hva er egentlig kunsten å være voksen? Kan man være voksen uten partner og barn?

For tett på tanker del 3 av 3

Vi tillegger verden positive og negative egenskaper. Av og til er vi uenige. Dette minner oss på at vi fortolker alt vi opplever.

For tett på tanker del 2 av 3

Jeg fortetter å påstå at vi må tillegg våre tanker litt mindre tyngde for å etablere en mer leken holdning og et friere mentalt liv.

For tett på tanker del 1 av 3

Vi tror på tankene våre, og når disse tankene er av negativ karakter, vil det bli lite rom for mental fleksibilitet og en mer leken holdning til vårt indre liv.

Miniserie om passiv aggresjon del 3 av 3

Istedenfor å uttrykke sin motstand og misnøye direkte, aksepterer de betingelsene, men gjør sin del av jobben langsomt og prokrastinerer med vilje.

Miniserie om passiv aggresjon del 2 av 3

Passiv aggresjon stammer fra et underliggende agg, sinne, fiendtlighet og frustrasjon som en person, uansett grunn, ikke er komfortabel med å uttrykke direkte.

Miniserie om passiv aggresjon del 1 av 3

Noen sier ja til det meste, smiler i møte, men lever alltid for sent. Den passivt aggressive prokrastinerer med vilje, for å formidle sin motstand uten direkte konfrontasjon.

Selvbildet – Kapittel 4 del 4/4 – Fra Russell til zenmester

Det handler om å observere seg selv på et stadig høyere nivå. Grensene for hvem vi er, og hva vi identifiserer oss med, blir på denne måten stadig utvidet.

Sykeliggjøres livet?

Dersom livets utfordringer i stadig større grad skal diagnostiseres, kan det hende vi lefler med en skadelig selvforståelse.

#43 – Den plastiske hjernen og personligheten

Selv om hjernen ikke er en muskel, kan det være nyttig å tenke på sine mentale evner og tilbøyeligheter som muskler. Det er noe vi kan finjustere og trene opp.

Øvelse 20 – Fordeler med angst

Mange av våre litt vanskeligere følelser har et dårlig rykte - noe vi vil unngå. Angst er eksempelvis ubehagelig, men også en følelse vi virkelig trenger!

Selvbildet – Kapittel 4 del 3/4 – Mentale modeller

Poenget er at de indre mentale modellene vi har av oss selv og vår plass i verden, kan være sammenvevd av vonde erfaringer.

Selvbildet – Kapittel 4 del 2/4 – Mennesket har to hoder

Kan det hende at følelsene, reaksjonene og tankene dine i enkelte sammenhenger er basert på «mentale kart» som ikke speiler det «virkelige terrenget»?

#42 – Venstre og høyre hjernehalvdel

Venstre hjernehalvdel er logisk og analytisk, mens høyre er mer kreativ og intuitiv. Kan nevropsykologisk innsikt fungere selvutviklende?

Meditasjon – Pusteanker for et galopperende sinn

I en travel hverdag kan det være en fordel med ro i sinnet, men ofte løper sinnet om kapp med omgivelsene, og vi blir dobbelt slitne.

Meditasjon 1 – Pusteanker for et galopperende sinn (PDF)

Manus for meditasjonsveiledning for bruk i egen prosess eller som supplement til egen veiledningspraksis.

NYHET – Mindfulness-praksis med SinnSyn

Nå kan du meditere som en del av den mentale treningen på SinnSyns «mentale helsestudio» på Patreon.com/sinnsyn

Første øvelse kommer i morgen!

Endelig starter jeg opp med mindfulness øvelser på SinnSyns mentale treningsstudio. Vel møtt!

Selvbildet – Kapittel 4 del 1/4 – Hvor mange hoder har du?

Når vi ser oss selv i speilet, vil dagsform og psykologiske disposisjoner avgjøre hva vi tenker om vårt eget utseende. Dette kan endre seg fra dag til dag..

Selvbildet – Kapittel 3 del 3/3 – Ikke bry deg om bagateller

Livet skjer alltid rundt oss, men dersom vi beholder ro og sindighet, kan vi fungere som en slags urokkelig bøye i et stormfullt hav.

Miniserie om mindfulness del 4 av 4

Hvis man tidvis kan akseptere at en situasjon er sånn som den er, og ikke innbitt ønske at den var annerledes, vinner du mye energi.

Miniserie om mindfulness del 3 av 4

Vår oppfattelse filtreres via våre mentale kategorier. Trange bokser gir et anstrengt liv, mens mindfulness stimulerer mental fleksibilitet.

Miniserie om mindfulness del 2 av 4

Mindfulness har enormt mange helsebringende effekter, og alt sammen handler om å ha et litt romsligere forhold til seg selv.

Miniserie om mindfulness del 1 av 4

Mange av problemene våre oppstår når vi lever livet på autopilot, uten å legge merke til at våre mentale uvaner gjentar seg.

Øvelse 19 – Fokus på lykke gjør deg ulykkelig

Lykke er noe som glipper desto mer vi holder fast. Hvorfor er det slik, og kan vi bruke denne innsikten til noe? Det kan vi!

#41 – For mye ansvar som barn

Barn med for mye ansvar kan vokse opp som svært kompetente, men under overflaten lurer tvil og usikkerhet.

Selvbildet – Kapittel 3 del 2/3 – Flink-pike syndrom

Siden vi er så tett forbundet med tankene og følelsene våre, er det vanskelig å oppdage at de ikke alltid tjener oss vel.

Mentalt Museum

Mentale mønstre som forstyrrer livskvalitet kan avsløres ved hjelp av innsikt, og deretter plasseres på «mentalt museum».

#40 – Psykisk helse – personlig og politisk

Hvis vi tror at alle smertefulle signaler fra vårt indre liv er tegn på psykisk lidelse som krever terapi eller medisin, så er vi ille ute

Selvbildet – Kapittel 3 del 1/3 – Passe avstand til seg selv

Å underkjenne sitt eget ego kan virke som et slags mentalt selvmord når vi først og fremst kjenner oss selv i kraft av våre tanker, følelser og holdninger.

Miniserie om fri vilje del 3 av 3

Vår holdning til spørsmålet om fri vilje er avgjørende for måten vi lever på, og dersom vi endrer holdning, vil livet også endre seg dramatisk.

Miniserie om fri vilje del 2 av 3

Mye av det vi gjør er farget av uvaner, rask behovstilfredsstillelse og innlærte mønstre, mens psykisk sunnhet handler om å fri seg fra automatikkens lenker.

Miniserie om fri vilje del 1 av 3

Hvis jeg alltid gjentar fortidens tabber, lar ekko fra tidligere tider farge nye opplevelser, er jeg da fri til å handle som jeg egentlig vil?

Selvbildet – Kapittel 2 del 2/2 – Mentale dialoger

Å observere bevegelsene i sitt eget sinn, uten å dømme det man ser, er en viktig kilde til innsikt og mental balanse. Det handler om "stemmene vi har i hodet"

#39 – Raseri og barneoppdragelse (videoversjon)

Jeg visste ikke hvor mye det var mulig å føle for et annet menneske før jeg fikk barn - Fra inderlig frustrasjon til ubeskrivelig kjærlighet.

#39 – Raseri og barneoppdragelse

Hør hele episoden her I serien Fakta om fiksjon møtes romanforfattere og fagpersoner til samtale om...

Øvelse 18 – Fordelen med våre dystre følelser

Det å være oss selv fullt og helt, og ikke bare den «gode» versjonen av oss selv, kan være nøkkelen til et rikere liv og mer suksess, både på jobb og hjemme.

Miniserie om lykke del 4 av 4

Menneskene kan bare være lykkelige når de ikke tror at målet med livet er lykke. Siste del av dypdykket i lykkens psykologi.

Miniserie om lykke del 3 av 4

Hvis vi bare ville være lykkelige, ville det ikke være vanskelig å finne lykken. Men vi vil være lykkeligere enn andre.

Miniserie om lykke del 2 av 4

Det er oppe og vedtatt at lykken ikke vokser proporsjonalt med hvor store mål man setter seg og hva man oppnår av suksess i livet. Men hva gjør man da?

Miniserie om lykke del 1 av 4

Lykken ser alltid liten ut når du holder den i hånden, men gi slipp på den, og du innser hvor stor og verdifull den er. Hva er byggesteinene i et lykkelig liv?

Selvbildet – Kapittel 2 del 1/2 – Identitet og livskriser

Epikur mente at mennesket vil oppnå størst mulig glede gjennom minst mulig smerte, og at smerte var noe som oppstod i vår higen etter ting, status og makt.

#38 – Selvhevdelse og følelsesmessig forstoppelse

Uten tydelige grenser blir vi lett invadert. Selvhevdelse er en nødvendig egenskap i vår mellommenneskelige verktøykasse.

Selvbildet – Kapittel 1 del 3/3 – Følelsesmessig balanse

Viljen til mening er en sterk drivkraft i mennesket. Å gjøre noe for andre, uten å si det til noen, kan være svært meningsfullt. Det er et vanlig selvhjelpstips, men fungerer det?

Øvelse 17 – Bygg et mentalt museum

Når du betrakter deg selv, hvem ser og hvem blir sett på? Hvis du er den som ser, er det du ser ikke deg, og noe kan du plassere på museum.

#37 – Problemet med kynisme

Kynikeren ser ned på andre, gjennomskuer verden der andre blir lurt, påberoper seg overlegenhet og stor intelligens, men egentlig er det et skjold som beskytter mot skuffelser og avvisning.

#36 – Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Dr. Jekyll og Mr. Hyde, som altså er to sider av samme person, er såpass spaltet at det ikke finnes en bro mellom den onde og den gode, mens et mer integrert menneske kjenner både sine postive og mer destruktive sider.

Selvbildet – Kapittel 1 del 2/3 – Kreativitet

Kreative mennesker har gjerne to ting til felles: De er nysgjerrige og energiske. Det er fascinasjonen som driver dem fremover med enorm styrke.

Miniserie om selvfølelse del 3 av 3

Hvordan man vurderer sin egen verdi som menneske, handler om hvordan man lærte å kjenne seg selv i møte med andre. Selvfølelsen kan bli en selvoppfyllende profeti

Miniserie om selvfølelse del 2 av 3

God selvfølelse fungerer som en magnet på hyggelige mennesker og suksess, mens dårlige folk og ulykker graviterer mot dårlig selvfølelse.

Miniserie om selvfølelse del 1 av 3

I følge Nathaniel Branden hviler god selvfølelse på seks pillarer. Kanskje er det smart å vite hva god selvfølelse er bygd på...

Ny miniserie om selvfølelse

Jeg skal tilbake til selvfølelsens psykologi i en miniserie i tre deler. Hva mener Nathaniel Branden når han sier at god selvfølelse hviler på seks pillarer?

#35 – Vennskapets psykologi

Gode venner er helsebringende og vanskelige venner er utmattende. Evnen til å skape gode relasjoner er en kunst vi bør mestre.

Øvelse 16 – Uten «jeg» er det ingen problemer

Nyere forskning indikerer at selvet er en illusjon, et ikke-eksisterende mønster, en mental konstruksjon, skapt av språksenteret i den venstre delen av hjernen.

#34 – Lykkelig og frisk eller ulykkelig og syk

Et lykkelig liv gjør deg ikke bare blid, men styrker ditt immunforsvar, forsinker aldringsprosessen og styrker dine relasjoner.

Miniserie – Vårt mentale maskineri del 4 av 4

Dersom vi forstår dynamikken mellom hjernens ulike moduser, er det lettere å forstå oss selv, og dermed lettere å utvikle seg i positive retninger.

Miniserie – Vårt mentale maskineri del 3 av 4

Vi fungerer i to ulike «mentale gir», og dersom vi forstår når vi burde gire ned og opp, vil vi fungere bedre som mennesker.

Miniserie – Vårt mentale maskineri del 2 av 4

Vi kan flyte med i livets elv uten å tenke oss om, men vi kan også grubler over denne elven uten å bade.

Miniserie – Vårt mentale maskineri del 1 av 4

Det finnes nevrologiske forstyrrelser i hjernen som gir merkverdige symptomer, men som også kaster nytt lys over hva det vil si å være et tenkende menneske.

Miniserie i 4 deler om vårt mentale maskineri

I vårt mentale førstegir er vi intuitive og kreative, mens i andregir er vi ettertenksomme og grublende. For at vi skal fungere, må systemene jobbe godt sammen.

Miniserie om vennskap del 3 av 3

Det er stor forskjell på vennskap basert på nytte og vennskap basert på oppriktighet. Bare det siste fortjener navnet sant vennskap - Aristoteles

Miniserie om vennskap del 2 av 3

En relasjon består av subtile mellommenneskelige transaksjoner. De som forstår den relasjonelle økonomien best, er rikets på gode venner.

Miniserie om vennskap del 1 av 3

Venner er utrolig viktig. Uten gode relasjoner dør vi for tidlig og blir fortere syke. Svake relasjoner forringer vår livskvalitet dramatisk.

Miniserie om vennskap

Gode venner fungerer som et sikkerhetsnett i møte med livets utfordringer. Uten venner, er det lett å havne i «kjelleren».

#33 – Det feminine og det maskuline

Feminine og maskuline krefter bor i alle mennesker, og dynamikken mellom disse kaster lys over våre holdninger, valg og motivasjon.

Øvelse 15 – Den «lykkelige» balansen

Et lykkelig liv består av gleder, men gleder alene gjør deg ikke tilfreds. Man må også gjøre det som er meningsfullt, selv om det ofte er vanskelig og slitsomt.

Den lykkelige balansen

Veien til det gode liv kan være mangfoldig, men en god blanding av plikter og fornøyelser er viktig for de fleste.

#32 – Natur og helse

Nærhet til naturen er helsefremmede både fysisk og psykisk, men vi er mindre ute enn før. Kan naturen og vår digitale hverdag integreres på en bedre måte?

Shots av SinnSyn #6

Shots av SinnSyn gjør deg brisen på en måte som ikke sløver hjernen, men tvinger hjernen til å analysere seg selv. Oppsummering av det viktigste fra SinnSyn.

#31 – Kritikerne på godt og ondt

Når vi stadig er kritiske til oss selv, og motiveres av frykt for selvkritikk, lever vi med en slags sceneskrekk i eget liv.

Sunnhet

Tusenvis av eksperter har et arsenal av råd som skal hjelpe deg til det gode liv, men det er omtrent umulig å ytte til alle sammen.

Selvbildet – Kapittel 1 del 1 – Ego

Sannsynligvis er evnen til å fremstå på ulike måter i ulike settinger en fleksibel egenskap, men det kan også representere en grunnleggende usikkerhet.

Selvbildet – Introduksjon

Målet er kort og godt å gi deg som hører økt forståelse av menneskets psyke. Hypotesen er at mer innsikt i egne psykologiske mønstre er første skritt på veien mot et rikere liv.

Øvelse 14 – Å tåle de andre

Det som skjer får mening i kraft av konteksten. Uten innsikt i egen og andres kontekst, fungerer vi som en øde øy i møte med andre og livet.

#30 – Perfeksjonismens forbannelser

Perfeksjonister er så opptatt av alt som er feil at hele livet bades i misnøye. En vanlig og svært destruktiv mentalitet.

#30 – Perfeksjonismens forbannelser (video)

Perfeksjonisten oppnår mindre og stresser mer enn andre. De har urealistiske forventninger, og føler seg mislykka når de ikke innfrir.

Er du den du tror du er?

Jo mer skråsikker du er på hvem du er, desto større sjanse er det for at du mangler selvinnsikt. Bli med til et foredrag om den viktige identitetskrisen.

#29 – Narsissisme og mentalisering

Når narsissisten virker interessert og empatisk, er det ofte tilsiktet svindel for å manipulere omgivelsene.

Empati

Vi tenker ofte på innlevelse i andres lidelse som kilden til omsorgsevne, men empati kan også være kilden til urettferdighet og umoral

Øvelse 13 – Den giftige perfeksjonismen

Perfeksjonisme gjør deg til en humørløs og stivnakket person besatt av regler, lister og arbeid som til sist ender i depressiv apati

#28 – Farlige tanker og konspirasjonsteorier

Nyanser gjør selv- og verdensbilder mer kompliserte, noe som i neste omgang anstifter en tvil der vi tidligere var bombastiske og skråsikre.

Kapittel 14 del 2 av 2 – God selvfølelse gjør et godt menneske

Når mennesker utvikler bedre selvfølelse, er det som om de begynner å bevege seg på måter som reflekterer en slags trygghet og glede ved livet.

Shots av SinnSyn #5 Videoversjon

Jeg håper at små shots kan fungere oppfriskende på de ideene som svømmer rundt i denne TenkeTanken som jeg kaller for SinnSyn.

Motivasjon

Kanskje tror vi at motiverte mennesker er født sånn, men de fleste psykologiske teorier mener at engasjement er noe man kan utvikle.

Kapittel 14 del 1 av 2 – Å leve med god selvfølelse

Å leve bevisst er en stor utfordring, og derfor foretrekker mange av oss livet på «autopilot». Dette er et viktig "mentalt regnskap" vi alle må ta stilling til.

Øvelse 12 – Integrering

Overgangen fra psykologisk innsikt til praksis er ikke alltid så lett. Hva vil det si å integrerer komplekser fra uløste konflikter?

Galskap

Hvis du ser nøye etter, vil du oppdage at samfunnsmessige forhold reflekteres i enkeltmenneskets plager og psykiske sammenbrudd.

Kapittel 13 del 2 av 2 – Valgets kvaler

Vi kan se på det vi mangler eller det som er feil, fremfor det vi har som er fint, og denne forskjellen i fokus er avgjørende for livskvalitet.

#27 – Alle er litt avhengige

I fraværet av det vi trengte, oppstår det et hull vi fyller med rus, porno, gaming, tilfeldige partnere som lindrer smerten i øyeblikket

Shots av SinnSyn #4 Videoversjon

Ved hjelp av illustrerende videoer håper jeg at tematikken kan tre frem på litt nye måter - 10 videoer med det viktigste fra SinSyn.

Biblioterapi Tutorial

Hvis man vil utvikle seg, vokse mentalt, må man finne en praksis som forankrer luftige selvutviklingsteorier i levd liv.

#26 – Parforholdets Psykologi (videoversjon)

Det finnes neppe en perfekt partner, og når man jakter den perfekte partneren, blir man sannsynligvis jaktene hele livet.

#26 – Parforholdets psykologi

Når vi trenger hverandre mest, er på vårt mest sårbare, er det størst sannsynlighet for at vi ryker uklare.

Øvelse 11 – Ærlig og gjennomsiktig

Løgn, selv om den er velment, bygger usynlige vegger mellom mennesker.

Kapittel 13 del 1 av 2 – Valgets kvaler

Vi trodde at teknologiske fremskritt, frihet og valgmuligheter skulle gjøre livet vårt enklere, men mange valg fører også til stress og tvil

#25 – Ensomhet

Noen lever bak en maske, har falt ut av jobb eller plassert på livets sidelinje etter skilsmisse. Ensomhet er et stort og alvorlig problem.

Kapittel 12 – Tenk positivt

Med et positivt blikk på livet, er vi ikke forskånet for probelmer, men det styrker evnen til å sette utfordringer inn i en større kontekst.

Shots av SinnSyn #3 Videoversjon

Jeg serverer deg 10 shots av SinnSyn for å etablere en mild forvirring som baner vei for større innsikter.

#24 – Depresjonens finurlige vesen

Depresjonen har mange ansikter, og du må gjenkjenne dem. Når du tror du kjenner depresjonen, kan den forandre seg og lure deg på nytt.

Øvelse 10 – Skriv om deg selv

Å skrive om vår egen fortid, hjelper oss å tenke klarer om hvem vi var, noe som også reflekterer den vi er i dag.

Selvmord med Anne Giljebrekke

Man begår ikke selvmord to ganger, og derfor er døden det mest alvorlige valget som finnes.

#23 – Du må være en god lærer for å få kustus på din egen psyke

Vårt indre liv er fullt av karakterer og tilbøyeligheter. Vi må ha oversikt og kustus for å unngå kaos, panikk eller psykisk diktatur

Shots av SinnSyn #2

På et mentalt treningsstudio trenger man av og til litt repetisjon for å synkronisere innsikt med atferd - Effekten blir større med 10 shots.

Antirasistene over skog og hei

Når komikere sensureres i antirasismen navn, blir jeg usikker. Min umiddelbare refleks sier at sensur ikke er veien å gå.

Foreldre og barn

Hvor langt er foreldre villig til å strekke seg for barna sine? Hvor mange etiske retningslinjer er de villig til å bryte?

#22 – Å bli kjent med sin indre rasist

Kommentarfeltets antirasister er som digitale psykoterapeuter som avslører skjulte rasistiske motiver i det kollektivt ubevisste.

Øvelse 9 – Å minnes på en måte som ikke gir hull i hjertet

En brutt relasjon kan oppleves som et hull i hjertet, eller som en forhenværende berikelse vi tar med oss inn i fremtiden.

#21 – @Psyktdeg

Maria er @Psyktdeg og et multitalent. Hun formidler psykologi på en fantastisk måte, og jeg snakket med henne om "psyken" i de raske mediene. Maria gjør deg litt smartere på 30 sekunder, og jeg snakket med henne i over 1 time!

Shots av SinnSyn #1 Videoversjon

På under et kvarter skal jeg oppsummere de viktigste poengene fra 10 episoder på SinnSyn. Det er vanskelig, men videoformatet hjelper godt.

#20 – Det du trenger for selvrealisering

Negative leveregler er ugunstige atferdsmønstre som en voksen kan gjenta uten å oppdage dynamikken i sine valg og relasjonelle uvaner.

Kapittel 11 – Vår psykologiske programvare

Vår selvfølelse er merkelapper vi har satt på oss selv. De kan være mer eller mindre riktige, men noen lever som om de forteller "sannheten"

#19 – Alt mellom himmel og jord – Del 2

Du kan høre en historie på mange nivåer. Gode fortellinger formidler noe mer enn det man legger merke til umiddelbart.

Øvelse 8 – Ta på deg en annens perspektiv

Vår tendens til å søke bekreftelse på egne perspektiver og fordommer reduserer evnen til et mer nyansert perspektiv #Bekreftelsesbias

Kapittel 10 del 3 av 3 – Selvdefinisjoner

Vestens psykologiske prosjekt sikter på ommøblering av Ego, men Østens prosjekt handler om å avsløre at Ego bare er en mental konstruksjon.

Det selvbevisste mennesket i Edens Hage

Jeg opplever at livet er fullt av mening, men at selve livet er meningsløst. Det er et paradoks som fyller meg med en voldsom angst

#18 – Alt mellom himmel og jord – Del 1

De fleste har opplevd å befinne seg i en situasjon hvor de vet hva de bør gjøre, men gjør det motsatte. Hvorfor skjer det?

Terapi og empati med Christian Moen

Er følelser et godt utgangspunkt for moralske valg? Ikke alltid

#17 – Psykosyntese

Enkelte mener at det mangler noe innenfor psykologien som fagfelt, og da er det ofte de spirituelle og åndelige sidene ved livet som savnes.

Når døden blir løsningen

Er det kanskje på tide å bryte tausheten omkring selvmord? For at noe er vanskelig å snakke om, betyr kanskje nettopp at det bør snakkes om

Øvelse 7 – Gjerrigknarkens Psykologi

Gjerrighet setter deg i et konkurrerende forhold til omgivelsene. Raushet innbyr til samarbeid og gode relasjoner. Det første gir mye stress.

Kapittel 10 del 2 av 3 – Selvdefinisjoner

Ingen er født mislykka, men hvis vi tror vi er det, kan denne troen påvirke vår livsførsel på en måte som gjør oss mislykka.

Kapittel 10 del 1 av 3 – Selvdefinisjoner

Hjernen vår skravler til oss hele dagen, og selv om vi ikke legger merke til hva den sier, påvirker det oss. Hva sier hjernen din?

#16 – Narsissisme, psykopati og lederskap

Når fokus er utelukkende på egen vinning, lever du på en måte som muligens gir suksess i næringslivet, men du går relasjonelt konkurs.

Kapittel 9 del 2/2 – Vi påvirkes av fortiden

Når vi lar humør, dagsform, tilfeldige kommentarer, kritikk eller uhell påvirke får selvfølelse, er vi sårbare for tap av egenverdi til faktorer vi ikke kan kontrollere.

#15 – Vaksine mot stress & psykiske plager

Mange identifiserer seg i for stor grad med egne tanker og følelser, som om de inneholder sannheten om hvem vi er og definerer vår verdi som menneske. Dette kan være utmattende og kanskje roten til psykiske plager?

Kapittel 9 del 1/2 – Vi påvirkes av fortiden

Våre holdninger, vår selvfølelse og våre livsperspektiver er sterkt influert av andre mennesker, og spesielt dem som har stått oss nærmest. Av og til må vi tilbake i tid for å få innsikt i den vi er i dag.

Kapittel 8 del 2/2 – Livets ubehag som mulighet

Mennesker er ikke utelukkende normale og rasjonelle, men sammensatt av tilfeldige raptuser og galskap. Uten det, mister vi "sjelen".

Øvelse 6 – Tenk som en komiker

Hva vil det si å kjenne etter på følelser? Jeg er litt usikker, men jeg har en annen strategi som fungerer for meg.

@Psyktdeg – En vloggpost med Maria Abrahamsen

Maria presser psykologien inn mellom Gucci vesker og Sofie Elise i de raske sosiale mediene. Hun gir deg innsikt istedenfor misnøye.

Vlogg om angst & uro

Når du forsøker å kontrollere det som er utenfor din kontroll, vil du føle deg som en fiasko. Når du ikke tar kontroll på det du kan påvirke, blir du hjelpesløs. Begge deler fører til angst.

#13 – Angst og bekymring

Hva er forskjellen på angst og bekymring? Hva vet vi om angst? Hvilke typer angst er vanlig? Er dårlig økonomi angstfremkallende?

Kapittel 8 del 1/2 – Livets ubehag som mulighet

Dersom vi unnviker lidelse eller tolker den feil, blir vi sittende fast i smerten.

#12 – Mentalisering og lederskap

En god leder bør være ærlig, oppriktig og tåle sin egen sårbarhet. En organisasjons- psykologisk samtale om lederskap og mentalisering.

Øvelse 5 – Kom livet i forkjøpet

Forholdet mellom en passiv og en aktiv motivasjon i livets drama, er ikke så lett å se, men forskjellen er som den mellom et meningsløst og et meningsfullt liv.

Kapittel 7 – Meditasjon og oppmerksomhetstrening

Alle opplever kritikk: Hvis vi sammenblander andres innspill med vår egen verdi som menneske, har vi et sårbart og risikabelt livsprosjekt.

Kapittel 6 – Selvaksept

Å akseptere seg selv betyr ikke at man ikke kan ønske seg forandringer. Selvaksept er snarere en forutsetning for å endre på noe.

#11 – Misnøyens psykologi

Pessimisten dreper den drift som oppildner menneskene til å kjempe mot fattigdom, uvitenhet og forbrytelser, og tørker ut alle verdens kilder til glede - Helen Keller

*1 – Psykens operativsystem

Den 1. episoden av SinnSyn. Tidligere erfaringer farger nye opplevelser, og vår fortid påvirker hvordan vi tenker, føler og handler.

*2 – Familiepsykologi og familiekonflikter

I familien lever man tett på hverandre: Det oppstå sterke følelser som sveiser oss sammen, eller skaper store konflikter.

*3 – Selvmord

I denne episoden ser jeg på psykologiske, sosiologiske og filosofiske perspektiver på en aktiv handling med døden til følge.

*4 – Å flykte fra seg selv

Når det du frykter er på innsiden, er det vanskelig å flykte. Et foredrag om fallgruvene i vårt indre liv.

*5 – Djevelen er i detaljene

Små detaljer kan avsløre et underliggende problem, og derfor sier man at djevelen er i detaljene.

*6 – Selvutvikling og Märthas engler

Hvordan kan en viss forståelse for vitenskapsteori være blant de beste “livsredskapene” vi har?

Kapittel 5 del 2 – Medfølelse er medisin for sjelen

Selvutvikling er ofte assosiert med mental harmoni hos en selv, men det viktigste poenget er at et balansert sinn har mer å gi til andre.

Kapittel 5 del 1 av 2 – Positive følelser og medfølelse

Vi føler oss lykkelige når vi fullbyrder det som er definert som verdifullt for oss. Kan vi assosiere verdi til flere elementer i eget liv?

#10 – Misunnelsens psykologi

Jeg er ikke misunnelig, men jeg kan ikke nekte, at om jeg på en god måte kunne vrikke halsen om på ham, så gjorde jeg det - Ludvig Holberg

Kapittel 4 – Sosial angst

Når helvete er andre mennesker: Omlag 2–5 % av befolkningen på et gitt tidspunkt har sosial angst. I løpet av livet vil 10–15 % oppleve perioder med sosial angst. Hvordan mestrer man det?

Lydbok – Selvfølelse, Selvbilde & Identitet

Velkommen til lydboken som heter «Selvbilde, selvfølelse og identitet». Den er skrevet av meg, Sondre Risholm Liverød, og det er jeg som leser.

#9 – SinnSyns TenkeTank

I tidligere bøker har jeg forklart at jeg samler på ideer. Jeg har ikke så mange originale ideer selv, men jeg samler på andres kloke tanker.

Kapittel 3 del 3 – Frykt er en del av livet

Når man er veldig opptatt av trygghet, er man indirekte veldig opptatt av mulige farer. Når vi motiveres av å unngå risiko, lever vi som regel ganske passivt.

#8 – På hjemmekontor

Et virus tvang mange av oss inn på hjemmekontor. Vi ble tvangs-digitalisert på 2 måneder. Har vi erfart noe vi kan ta med oss inn i en mer normal hverdag?

På hjemmekontor (Video-versjon)

Mange er stasjonert på hjemmekontor i disse dager. Er det en nødløsning, eller noe vi også bør integrere i tiden etter Covid-19?

#7 – Når smerte får utløp i handling

Mennesker drikker, skader seg, skifter partnere, jobber overtid eller kjefter på folk de er glad i når underliggende konflikter ikke blir løst med refleksjon og ettertanke.

Kapittel 3 del 2 – Gjør noe annerledes

Hver gang vi prøver noe nytt, utvider vi horisonten. Det stimulerer hjernen og hindrer at vi kjører oss fast i mentale blindspor.

Video: Spørsmål og svar om depresjon

Depresjon er en tilstand som rammer oss på ulike måter. I dialog med Erlend Waade svarer vi på spørsmål om depresjon på Teateret i Kristiansand.

Video: En samtale om depresjon og terapi

En klok mann med mange erfaring som pasient og perioder med depresjon og selvmordstanker snakker åpent om livets mørkeste stunder og veien tilbake.

Kapittel 3 del 1 – Frykt

Frykt kan tvinge oss inn i en tilbaketrukken posisjon og fungere som en ondartet svulst på våre ambisjoner, den kan kvele nysgjerrigheten og hindre utvikling og vekst.

Øvelse 4 – Forestill deg at alle andre er mer opplyste enn deg

Når du oppdager at andre kan lære deg noe, istedenfor å irritere deg, har du et verdifullt verktøy som både kan dempe stress, redusere destruktiv mental aktivitet og utvide dine horisonter.

Kapittel 2: Psykiske forsvarsmekanismer

Fortrengte følelser kan forstyrre vårt forhold til oss selv og livet. Jeg leser kapittel 2 fra Selvfølelsens Psykologi: Psykisk forsvar.

Kapittel 1 – Destruktive følelser

Kontroll over destruktive følelser og impulser er grunnlaget for karakterstyrke. Jeg leser 1. kapittel i Selvfølelsens Psykologi.

Selvfølelsens Psykologi – Introduksjon

I denne episoden leser jeg introduksjonen til min bok om Selvfølelse fra 2016. Hør hele boka som lydbok på mitt "Mentale treningsstudio".

Kjære medlemmer – Litt info

Selvfølelsens Psykologi er en bok med over 20 øvelser fordelt over 14 kapitler. Du kan nå høre hele boka som lydbok på Sinnsyns Patreon!

#6 – Hva bør vi lære barna?

Vi former våre barn med våre perspektiver. Vi er selv formet av våre foreldre. Hvilken betydning har det for livet vi lever - Og den vi er?

Øvelse 3 – Tips for bedre sosial kompetanse

Evnen til å omgås andre på en fleksibel måte er helt avgjørende for både suksess og livskvalitet. Er det mulig å trene seg opp på dette området? Tja...

Psyken bak fasaden

Noen tenker mer på hvordan de bør fremstå, enn hvordan de egentlig har det. Livet kan bli slitsomt bak en sosial fasade.

Slik ble du den du er

Fortiden lever alltid i nåtiden. Vi er et ekko av våre tidligere erfaringer.

Games people play

Når vi reflekterer, snakker vi med oss selv. Slike samtaler er ofte et ekko av samtaler vi har hatt med viktige personer tidligere i livet.

Psykiske forsvarsmekanismer

Følelser kan overmanne oss, men vi har et psykisk forsvar som kan bistå. Vi trenger forsvarsmekanismer, men de kan også ødelegge for oss.

#5 – Moralistene

Vi oppfører oss greit mot hverandre fordi vi har en viss moral, men hva er moral? Hvor kommer det fra? Er det universelt? Gudegitt? Kulturelt betinget eller litt tilfeldig?

Kastraksjonsangst og andre psykiske konflikter

Freud sa at blomster er beroligende fordi de verken har følelser eller konflikter, men det har vi!

Freud og det ubevisste

Inntil du gjør det ubevisste bevisst, vil det bestemme over livet ditt, og du vil kalle det skjebnen. Menneskesinnet har uante dybder.

#4 – Er verden skapt av en IT-nerd, eller Gud?

Bostrom sier at verden er en simulering i en supercomputer fra en annen dimensjon. De kristne påstår at Gud skapte verden. Jeg er usikker(!)

Psykens mange ansikter

For å forstå psyken (oss selv) må vi sjonglere mange perspektiver på én gang. De som klarer det, har en mental fordel.

Øvelse 2 – Å leve meningsfullt

Mening faller sjelden ned i hodet på oss. Vi må skape det selv, men hvordan?

#3 – Noceboeffekten

Noceboeffekten handler om hvordan vår frykt for sykdom fører til sykdom. Det er placeboeffektens onde tvilling.

Øvelse 1 – Helsestudio for hodet

Hjernen er som en komplisert muskel. Den må trenes og holdes vedlike for å fungere optimalt, akkurat som resten av kroppen. Men hvordan trener man hodet?

#2 – Hva er et geni?

Språket er både en forutsetning for forståelse og tenkning, men også en begrensning for den menneskelige erkjennelse. Geniet beveger seg ut i periferien av våre forstandsevner og kommer tilbake med ny innsikt.

En samtale om løgn

En liten løgn kan manøvrere oss ut av en litt ubehagelig situasjon. Kanskje vi kan skåne andres følelser ved å unndra sannheten, men er det lurt? Risikerer vi tap av integritet og "moralsk selvfølelse"? Det er tema i denne videoen.

#1 – Selv en hvit løgn kan koste deg dyrt

Det er ikke sikkert vi lyver så mye med overlegg, men små unndragelser som tilslører sannheten er vanligere enn vi tror, og jeg vil argumentere for at det er "psykologisk" skadelig.