FOR MEDLEMMER AV SINNSYNS HELSESTUDIO
Jeg vil først og fremst takke for din støtte. Du er nå blant mine viktigste støttespillere og en vesentlig årsak til at SinnSyn lever videre med flere episoder og forhåpentligvis bedre kvalitet. Som medlem får du visse fordeler, og på denne siden vil jeg poste alt bonusmateriale som kun er tilgjengelig for medlemmer av SinnSyns Helsestudio. Du vil ha tilgang på materialet som hører til ditt abonnement.
BONUSMATERIALE
HAR DU INNSPILL?
Øvelse 10 – Skriv om deg selv
Å skrive om vår egen fortid, hjelper oss å tenke klarer om hvem vi var, noe som også reflekterer den vi er i dag.
#23 – Du må være en god lærer for å få kustus på din...
Vårt indre liv er fullt av karakterer og tilbøyeligheter. Vi må ha oversikt og kustus for å unngå kaos, panikk eller psykisk diktatur
Shots av SinnSyn #2
På et mentalt treningsstudio trenger man av og til litt repetisjon for å synkronisere innsikt med atferd - Effekten blir større med 10 shots.
Antirasistene over skog og hei
Når komikere sensureres i antirasismen navn, blir jeg usikker. Min umiddelbare refleks sier at sensur ikke er veien å gå.
Foreldre og barn
Hvor langt er foreldre villig til å strekke seg for barna sine? Hvor mange etiske retningslinjer er de villig til å bryte?
#22 – Å bli kjent med sin indre rasist
Kommentarfeltets antirasister er som digitale psykoterapeuter som avslører skjulte rasistiske motiver i det kollektivt ubevisste.
Øvelse 9 – Å minnes på en måte som ikke gir hull i hjertet
En brutt relasjon kan oppleves som et hull i hjertet, eller som en forhenværende berikelse vi tar med oss inn i fremtiden.
Shots av SinnSyn #1 Videoversjon
På under et kvarter skal jeg oppsummere de viktigste poengene fra 10 episoder på SinnSyn. Det er vanskelig, men videoformatet hjelper godt.
#20 – Det du trenger for selvrealisering
Negative leveregler er ugunstige atferdsmønstre som en voksen kan gjenta uten å oppdage dynamikken i sine valg og relasjonelle uvaner.
Kapittel 11 – Vår psykologiske programvare
Vår selvfølelse er merkelapper vi har satt på oss selv. De kan være mer eller mindre riktige, men noen lever som om de forteller "sannheten"
Øvelse 8 – Ta på deg en annens perspektiv
Vår tendens til å søke bekreftelse på egne perspektiver og fordommer reduserer evnen til et mer nyansert perspektiv #Bekreftelsesbias
#19 – Alt mellom himmel og jord – Del 2
Du kan høre en historie på mange nivåer. Gode fortellinger formidler noe mer enn det man legger merke til umiddelbart.
Kapittel 10 del 3 av 3 – Selvdefinisjoner
Vestens psykologiske prosjekt sikter på ommøblering av Ego, men Østens prosjekt handler om å avsløre at Ego bare er en mental konstruksjon.
Det selvbevisste mennesket i Edens Hage
Jeg opplever at livet er fullt av mening, men at selve livet er meningsløst. Det er et paradoks som fyller meg med en voldsom angst
#18 – Alt mellom himmel og jord – Del 1
De fleste har opplevd å befinne seg i en situasjon hvor de vet hva de bør gjøre, men gjør det motsatte. Hvorfor skjer det?
Kapittel 10 del 2 av 3 – Selvdefinisjoner
Ingen er født mislykka, men hvis vi tror vi er det, kan denne troen påvirke vår livsførsel på en måte som gjør oss mislykka.
Kapittel 10 del 1 av 3 – Selvdefinisjoner
Hjernen vår skravler til oss hele dagen, og selv om vi ikke legger merke til hva den sier, påvirker det oss. Hva sier hjernen din?
Kapittel 9 del 2/2 – Vi påvirkes av fortiden
Når vi lar humør, dagsform, tilfeldige kommentarer, kritikk eller uhell påvirke får selvfølelse, er vi sårbare for tap av egenverdi til faktorer vi ikke kan kontrollere.
#16 – Narsissisme, psykopati og lederskap
Når fokus er utelukkende på egen vinning, lever du på en måte som muligens gir suksess i næringslivet, men du går relasjonelt konkurs.
#15 – Vaksine mot stress & psykiske plager
Mange identifiserer seg i for stor grad med egne tanker og følelser, som om de inneholder sannheten om hvem vi er og definerer vår verdi som menneske. Dette kan være utmattende og kanskje roten til psykiske plager?
Kapittel 9 del 1/2 – Vi påvirkes av fortiden
Våre holdninger, vår selvfølelse og våre livsperspektiver er sterkt influert av andre mennesker, og spesielt dem som har stått oss nærmest. Av og til må vi tilbake i tid for å få innsikt i den vi er i dag.
Kapittel 8 del 2/2 – Livets ubehag som mulighet
Mennesker er ikke utelukkende normale og rasjonelle, men sammensatt av tilfeldige raptuser og galskap. Uten det, mister vi "sjelen".
#196 – Familiens symptombærer
Noen ganger er symptomer hos en person et tegn på problemer som stikker dypere, og kanskje konflikter som tilhører hele familien som system.
#195 – Sopranos og familier med rigid rollefordeling
Hvis familien presser oss inn i en bestemt rolle, kan det være vanskelig å slippe unna. Familier har syndebukker, klovner, glansbilder, urokråker, mafiabosser og så videre. Hvordan forstår vi dette?
#194 – For mye ansvar på for tidlig tidspunkt
Noen barn blir "krykker" for sine foreldre. De får for mye ansvar og det kan føre til lojalitetskonflikter, dårlig samvittighet, forvirring, skyldfølelse, sinne, hat og usikker kjærlighet.
Vlogg om angst & uro
Når du forsøker å kontrollere det som er utenfor din kontroll, vil du føle deg som en fiasko. Når du ikke tar kontroll på det du kan påvirke, blir du hjelpesløs. Begge deler fører til angst.
Kapittel 8 del 1/2 – Livets ubehag som mulighet
Dersom vi unnviker lidelse eller tolker den feil, blir vi sittende fast i smerten.
Kapittel 7 – Meditasjon og oppmerksomhetstrening
Alle opplever kritikk: Hvis vi sammenblander andres innspill med vår egen verdi som menneske, har vi et sårbart og risikabelt livsprosjekt.
Kapittel 6 – Selvaksept
Å akseptere seg selv betyr ikke at man ikke kan ønske seg forandringer. Selvaksept er snarere en forutsetning for å endre på noe.
Kapittel 5 del 2 – Medfølelse er medisin for sjelen
Selvutvikling er ofte assosiert med mental harmoni hos en selv, men det viktigste poenget er at et balansert sinn har mer å gi til andre.
Kapittel 5 del 1 – Positive følelser og medfølelse
Vi føler oss lykkelige når vi fullbyrder det som er definert som verdifullt for oss. Kan vi assosiere verdi til flere elementer i eget liv?
#10 – Misunnelsens psykologi
Jeg er ikke misunnelig, men jeg kan ikke nekte, at om jeg på en god måte kunne vrikke halsen om på ham, så gjorde jeg det - Ludvig Holberg
Kapittel 4 – Sosial angst
Når helvete er andre mennesker: Omlag 2–5 % av befolkningen på et gitt tidspunkt har sosial angst. I løpet av livet vil 10–15 % oppleve perioder med sosial angst. Hvordan mestrer man det?
Lydbok – Selvfølelse, Selvbilde & Identitet
Velkommen til lydboken som heter «Selvbilde, selvfølelse og identitet». Den er skrevet av meg, Sondre Risholm Liverød, og det er jeg som leser.
Kapittel 3 del 3 – Frykt er en del av livet
Når man er veldig opptatt av trygghet, er man indirekte veldig opptatt av mulige farer. Når vi motiveres av å unngå risiko, lever vi som regel ganske passivt.
Kapittel 3 del 2 – Gjør noe annerledes
Hver gang vi prøver noe nytt, utvider vi horisonten. Det stimulerer hjernen og hindrer at vi kjører oss fast i mentale blindspor.
#8 – På hjemmekontor
Et virus tvang mange av oss inn på hjemmekontor. Vi ble tvangs-digitalisert på 2 måneder. Har vi erfart noe vi kan ta med oss inn i en mer normal hverdag?
På hjemmekontor (Video-versjon)
Mange er stasjonert på hjemmekontor i disse dager. Er det en nødløsning, eller noe vi også bør integrere i tiden etter Covid-19?
#7 – Når smerte får utløp i handling
Mennesker drikker, skader seg, skifter partnere, jobber overtid eller kjefter på folk de er glad i når underliggende konflikter ikke blir løst med refleksjon og ettertanke.
Video: Spørsmål og svar om depresjon
Depresjon er en tilstand som rammer oss på ulike måter. I dialog med Erlend Waade svarer vi på spørsmål om depresjon på Teateret i Kristiansand.
Video: En samtale om depresjon og terapi
En klok mann med mange erfaring som pasient og perioder med depresjon og selvmordstanker snakker åpent om livets mørkeste stunder og veien tilbake.
Kapittel 3 del 1 – Frykt
Frykt kan tvinge oss inn i en tilbaketrukken posisjon og fungere som en ondartet svulst på våre ambisjoner, den kan kvele nysgjerrigheten og hindre utvikling og vekst.
Kapittel 2: Psykiske forsvarsmekanismer
Fortrengte følelser kan forstyrre vårt forhold til oss selv og livet. Jeg leser kapittel 2 fra Selvfølelsens Psykologi: Psykisk forsvar.
Kapittel 1 – Destruktive følelser
Kontroll over destruktive følelser og impulser er grunnlaget for karakterstyrke. Jeg leser 1. kapittel i Selvfølelsens Psykologi.
Psyken bak fasaden
Noen tenker mer på hvordan de bør fremstå, enn hvordan de egentlig har det. Livet kan bli slitsomt bak en sosial fasade.
Games people play
Når vi reflekterer, snakker vi med oss selv. Slike samtaler er ofte et ekko av samtaler vi har hatt med viktige personer tidligere i livet.
Psykiske forsvarsmekanismer
Følelser kan overmanne oss, men vi har et psykisk forsvar som kan bistå. Vi trenger forsvarsmekanismer, men de kan også ødelegge for oss.
#5 – Moralistene
Vi oppfører oss greit mot hverandre fordi vi har en viss moral, men hva er moral? Hvor kommer det fra? Er det universelt? Gudegitt? Kulturelt betinget eller litt tilfeldig?
Kastraksjonsangst og andre psykiske konflikter
Freud sa at blomster er beroligende fordi de verken har følelser eller konflikter, men det har vi!
Freud og det ubevisste
Inntil du gjør det ubevisste bevisst, vil det bestemme over livet ditt, og du vil kalle det skjebnen. Menneskesinnet har uante dybder.
Psykens mange ansikter
For å forstå psyken (oss selv) må vi sjonglere mange perspektiver på én gang. De som klarer det, har en mental fordel.
Øvelse 2 – Å leve meningsfullt
Mening faller sjelden ned i hodet på oss. Vi må skape det selv, men hvordan?
#3 – Noceboeffekten
Noceboeffekten handler om hvordan vår frykt for sykdom fører til sykdom. Det er placeboeffektens onde tvilling.
Øvelse 1 – Helsestudio for hodet
Hjernen er som en komplisert muskel. Den må trenes og holdes vedlike for å fungere optimalt, akkurat som resten av kroppen. Men hvordan trener man hodet?
#2 – Hva er et geni?
Språket er både en forutsetning for forståelse og tenkning, men også en begrensning for den menneskelige erkjennelse. Geniet beveger seg ut i periferien av våre forstandsevner og kommer tilbake med ny innsikt.
En samtale om løgn
En liten løgn kan manøvrere oss ut av en litt ubehagelig situasjon. Kanskje vi kan skåne andres følelser ved å unndra sannheten, men er det lurt? Risikerer vi tap av integritet og "moralsk selvfølelse"? Det er tema i denne videoen.
#1 – Selv en hvit løgn kan koste deg dyrt
Det er ikke sikkert vi lyver så mye med overlegg, men små unndragelser som tilslører sannheten er vanligere enn vi tror, og jeg vil argumentere for at det er "psykologisk" skadelig.