Luke 8 – Et lykkelig liv

Lykke er et komplekst fenomen, men noe av kunsten handler om å la hver situasjon være som den er i stedet for slik du syns den burde være.

Hør kalender-episode 8 om et lykkelig liv her

Lykke er et komplekst fenomen, men noe av kunsten handler om å la hver situasjon være som den er i stedet for slik du syns den burde være.

Finnes det en nøkkel til lykke? Eller står døra alltid åpen? Lykke er et fenomen som glipper hvis vi jakter på det, og noen ganger oppstår det uten at vi legger merke til det. Jeg skal tilbake til spørsmålet om lykke i denne premium episoden av SinnSyn.

Mens noen mennesker har en tendens til å være naturlig lykkeligere enn andre, er det sannsynligvis grep vi kan ta for å stimulere følelse av lykke og kultivere et meningsfullt liv.

Det er særlig viktig å følge mål som ikke er diktert av andre eller ytre krav, men mål som stammer fra en indre og iboende motivasjon. Vi opplever mening når vi vokser og utvikler oss som menneske, men hvis utviklingen hele tiden baserer seg på en sammenligning med andre, blir det ofte mer slitsomt enn meningsfullt. Hvis vi klarer å etablere et engasjement som kommer innenfra, vil det som regel gi langt bedre avkastning enn forfølgelse av ytre mål som å tjene mer penger, oppnå høyere status og flere fordeler i livets bokholderi.

Det er mange studier som antyder at mennesker som fokuserer mye på å tjene penger og anskaffe seg nye ting, lett mister oversikten og evnen til å nyte det de har eller det de gjør. Dette er sannsynligvis den vanligste livsfellen vi mennesker går i, og istedenfor å akkumulere stadig flere ting og tilkjempe oss lønn og andre fordeler, er det beste tipset for et godt liv å praktisere takknemlighet for det vi har og sette pris på prosessen og veien til målet (som er selve livet) istedenfor å være på stadig jakt mot noe nytt.

Evnen til å investere mening i det vi gjør, og ikke bare gjøre det fordi vi må eller fordi det lønner seg økonomisk eller sosialt, er sannsynligvis blant triksene til det lykkeligste av oss. Det betyr ikke at vi kan leve et liv uten å forholde oss til plikter vi strengt talt ikke er spesielt interesserte i, men det betyr at vi også må ha aktiviteter og gjøremål som kommer fra et eget engasjement. Det er altså blant de viktigste kjennetegnene på et lykkelig menneske.

Holdningene våre, og måten vi tenker på, er også en ganske avgjørende faktor i litteraturen som omhandler «det gode liv» eller det å være lykkelig.

Når du sitter fast i et pessimistisk livssyn eller opplever at alt fortoner seg lite lystbetont og negativitet, er dert visstnok en mulighet for å reformulere egne tanker og perspektiver. I alle fall hvis vi skal tro på den positive psykologien.

Folk har en naturlig dragning mot negativitet, eller en tendens til å fokusere på det som er bekymringsfullt fremfor det som er gledelig. Det har vi med oss fra evolusjonens side, og det skal sørge for at vi ikke overser farer. Når vi lever i en verden med mindre farer, vil dragningen mot det negative sørge for en forringet livskvalitet, og for mange arv oss som lever i trygge deler av verden, er ikke en kronisk alarmerende beredskap nødvendig for å overleve. Likevel går mange rundt å monitorerer for mulige farer, har litt høye skuldre og møter nye situasjoner og mennesker bak en mur av mistillit. Dette kan selvfølgelig ha innvirkning på alt fra hvordan du tar beslutninger til hvordan du danner deg inntrykk av andre mennesker. En fokus på mulige farer og andres potensielt sett skumle hensikter, vil selvfølgelig farge alle dine opplevelser. Å diskontere det positive – en kognitiv forvrengning der folk fokuserer på det negative og ignorerer det positive – kan rett og slett forpeste livet og sørge for at ethvert tilløp til lykke blir kvalt ved fødselen.

Å omdefinere disse negative oppfatningene handler ikke om å ignorere alt som er vondt, vanskelig og negativt. I stedet betyr det å prøve å ta et mer balansert, realistisk blikk på tilværelsen. Poenget er å legge merke til mønstre i egen tankegangen og deretter utfordre tanker som kun genererer unødvendig alarmberedskap.

Velkommen til luke 8 i SinnSyns julekalender for medlemmer.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.