Narsissisme del 2 av 3

Narsissisten har stort behov for oppmerksomhet, overdreven oppfatning av sin egen betydning, er arrogant, utnytter andre og viser manglende empati.

Narsissistiske trekk er ikke noe man har eller ikke har, men snarere noe som endrer seg i takt men psykisk status, situasjonen man befinner seg i og påvirkning fra omgivelsene. Narsissisme forbinder vi først og fremst med noe negativt, gjerne en svært egosentrisk orientering, og det kan fortone seg på denne måten hos noen, men det finnes også en posisjon hvor narsisme, forstått som en slags kjærlighet til seg selv, mangler. Hvis man ikke anser at man har verdi, er verdt å elske eller er spesiell på noen måter, er det vanskelig å finne vitalitet, energi, initiativ og mening i tilværelsen. Det er med andre ord ikke så dumt å ha litt høye tanker om seg selv, men ikke så høye at man blir monomant opptatt av å lykkes på bekostning av andre hensyn og andre mennesker. I dagens episode skal vi dykke ned i en forståelse av narsissisme som et spektrum hvor man befinner seg mellom ingen narsissisme og totalt narsissistisk. Ikke uventet er det en balanse å midten som virker å være den sunneste posisjonen. Velkommen til denne andre delen i miniserien om narsissisme, spesielt for Patreon-Supportere!

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here