Psykologiske spill – Games people play

Vi tør ikke be om det vi trenger og derfor spiller vi "sosial spill" for å tilkjempe oss enten skryt, trøst, beundring, sympati eller likes på Facebook.

Hør hele videoforedraget her

Denne gangen begynner jeg å snakke om Eric Berne. Han er ikke en teoretiker man typisk assosierer med utviklingspsykologi, men han er kjent for å popularisere psykologien, og spesielt for popularisering av Freuds teorier og psykoanalysen. Dermed er en teoretiker i ånd, og jeg snakker om ham fordi det gjør psykoanalysen litt mer relevant for hverdagslivet.

Eric Berne mener at alle mennesker trenger anerkjennelse, men at vi ikke våger å be om det direkte. Derfor spiller vi ulike sosial spill for å tilkjempe oss det vi trenger, enten det er skryt, trøst, beundring, sympati eller likes på Facebook. Når vi ikke klarer å være oppriktige med hverandre, så spiller vi sosiale spill, noe som ofte forhindrer en mer autentisk og åpen relasjon mellom mennesker. For at vi skal unngå å «spille for mange spil», og ende opp som en skuespiller i eget liv, bør vi kjenne til hvordan vi mer eller mindre ubevisst inntar ulike roller i ulike situasjoner.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here