Hva motiverer oss mennesker? Hvorfor står vi opp om morgenen, investerer i jobb, trener på fritiden og samler på frimerker? Ofte tenker jeg på motivasjon og livskraft som delvis parallelle fenomener, men hvordan kommer man til en sunn motivasjon som tar oss gjennom livet på en energisk og engasjert måte? Det er et stort spørsmål, og psykologien har en rekke ulike svar på dette spørsmålet. I dagens episode skal jeg innom flere ulike perspektiver.
Freud antok at all menneskelig motivasjon kan føres tilbake til to grunnleggende drifter: livsdriften (herunder seksualitet) og dødsdriften (herunder aggresjon og destruktivitet). Driftene har etter hans mening en begrenset mengde energi til rådighet, men kan ellers forvandles, bindes til ulike objekter, tøyles, sublimeres, eller komme til uttrykk gjennom ulike nevrotiske symptomer. Mangel på motivasjon kan kanskje forstås som en type blokkade av disse driftene, og i følge Freud legger kulturen og det siviliserte samfunn såpass mange begrensninger på oss at vi til slutt vil oppleve en slags forstoppelse i vårt driftsliv, noe som i verste fall ender opp i en ørkesløs tilværelse uten vitalitet eller motivasjon til noe som helst, altså en posisjon vi gjerne assosierer med depresjon.
Andre teoretikere skiller mellom indre og ytre motivasjon, og her påstår man at vi henledes til å motiveres stadig mer utenfra via målinger og telling av alt fra skritt, venner og antall repetisjoner i en treningsøkt. Når vi hele tiden måler og teller, forflytter vi motivasjonen fra oss selv til ytre forhold, noe som på sikt blir utmattende og mindre motiverende.
Alt dette og mye mer skal jeg innom i dagens eksklusive episode her fra SinnSyns julekalender luke 3.