#120 – Empatiker

Hør hele episoden her

Det er vanskelig å vite hvor skillet går mellom mennesker med mye empati og såkalte empatikere.

Kort sagt er forskjellen at den førstnevnte har evnen til å forstå andres situasjon, mens den sistnevnte faktisk føler andres smerte som om det var deres egen. Noen ganger skiller man disse ved å snakke om kognitiv empati, hvor man forstår andres smerte, men ikke føler den, og emosjonell empati hvor man både forstår og føler andres følelser.

På folkemunne snakker man av og til om empatikere. Min erfaring er vel egentlig at folk kaller seg selv for en empat eller en empatiker. Med det mener man at man er hypersensitiv for andres følelser og at andres smerte slår inn i dem som en flodbølge. Det kan høres ut som om de er fantastiske mennesker med verdens beste innlevelse, men når andres indre liv blir så overveldende i oss selv, er det sannsynligvis ikke den beste måte å omgås andre på. Det er heller ikke sikkert at man blir i stand til å hjelpe andre, men snarere blir utslitt av dem.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.