Øvelse 15 – Den «lykkelige» balansen

Hør øvelses-episoden her

Når vi konstruerer et liv, vil vi som regel at livet skal være preget av mest mulig lykke. Noen tror de har funnet en snarvei via rusmidler, men Som George Carling poengterer, vil forholdet mellom velvære og smerte gradvis gravitere mot mest smerte ved langvarig (mis)bruk av rusmidler. Det er ikke sikkert at velbehag, vellyst og glede er de eneste ingrediensene i et lykkelig liv. For å avgjøre hvorvidt vi selv er lykkelige, eller eventuelt finne veien til et lykkeligere liv, gjelder det å vite hva som egentlig menes med et lykkelig liv. Det er ikke umiddelbart så lett å utlede, da ulike filosofiske berømtheter har debattert det «gode liv» i tusenvis av år uten å bli enige. I dagens øvelse vil jeg foreslå at et godt liv blant annet handler om balanse. Og månedens øvelse dreier seg om å gjøre opp regnskap for denne balansen i ditt liv. La meg kort forklare prinsippet før jeg tar deg med til 20 minutters refleksjon rundt det gode liv og en videre oppfordring til å ta med deg disse tankene inn i måneden som kommer.

La oss si du blir tvunget til å se på din favorittserie på Netflix resten av livet. I utgangspunktet er dette noe du gjør med glede, men dersom det blir det eneste du gjør, vil det oppleves uutholdelig kjedelig. Trolig vil du se på serien i noen dager og langsomt oppleve at livet er meningsløst. Egentlig er det så meningsløst å se denne serien dag ut og dag inn, at du kunne like gjerne brukt livet på en middelmådig jobb.

Men hvorfor er det slik? Vel, ideen er at lykke ikke bare er noe som genereres av glede eller aktiviteter du liker, men også en følelse av at det du gjør er meningsfullt. For å være lykkelig, må du oppleve en blanding av glede og mening i det du fyller dagene med.

Hver eneste dag er en blanding av aktiviteter som betraktes som gledelige eller meningsfulle. Eksempelvis kan det være forbundet med vellyst og glede å sette seg ned foran skjermen med snacks for å se de siste episodene av en serie du elsker, mens det kan være mindre gledelig å ferdigstille en presentasjon for jobben, men det kan til gjengjeld oppleves meningsfullt.

For å få mest mulig ut av en dag, og sy sammen det som vil oppleves som «det gode liv», er det sannsynlig at du må veksle mellom gledelige og meningsfulle aktiviteter, og noen ganger sklir de over i hverandre, men ikke alltid. For eksempel kan du integrere aktiviteter som gir deg glede i en arbeidsdag. Du kan sørge for en ekstra god lunsj med kollegaer eller spasere en tur i parken i en pause.

I følge en bok av Paul Dolan, som heter «Happiness by design», er det personligheten vår som avgjør hvilken balanse vi trenger mellom gledelige og meningsfulle aktiviteter for å rangere eller klassifisere oss selv som lykkelige. Det er med andre ord ikke en gylden kombinasjon som vil gi alle det de trenger, og det er din oppgave og finne en balanse som egner seg for deg. Du må finne en balanse mellom jobb og fritid, frihet og forpliktelse, vellyst og smerte som gir deg opplevelsen av et godt liv. Det kan hende at du dypest sett har mest behov for lek og moro for å ha det bra, eller det kan hende du i langt større grad opplever livet som bedre når du har mange plikter og meningsfulle oppgaver, som kanskje er slitsomme og vanskelige, men likevel fyller livet med mening, mål og retning.

Poenget er uansett at her må den enkelte finne en balanse som passer for dem. Det kan også hende at du vet hva som gjør deg vel, men likevel ikke gjøre det. Hvorfor? Det spørsmålet vil jeg adressere senere i denne episoden, men nå vil jeg altså utfordre deg i følgende øvelse: Og hvis du vil høre hva øvelsen innebærer, kan du høre hele episoden her

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here