Hør episoden her
Det finnes flere studier som tyder på at utstrakt bruk av sosiale medier kan føre til depresjon, angst og søvnproblemer. Bare én ukes pause fra de sosiale mediene har faktisk vist seg å gi folk bedre psykisk helse.
Når det kommer til smarttelefoner og sosiale medier, er forskningen etterhvert helt utvetydig: Det påvirker livet ditt, hjernen din, tidsbruken din og den psykiske helse på svært negative måter.
Men hva slags betydning personlighet har i denne sammenhengen, har det vært forsket lite på. Nå har forskere fra Universitetet i Arkansas i USA undersøkt dette i en ny studie.
De fant sterke koblinger mellom sosiale medier-bruk og depresjon, på tvers av alle personlighetstrekk.
Alle deltakere som brukte sosiale medier mye, hadde klart større risiko for å bli deprimerte i løpet av de neste seks månedene.
Studien viste også at de som skårte høyt på personlighetstrekket medmenneskelighet eller medgjørlighet, hadde 49 prosent lavere risiko for å bli deprimert enn folk som var lave på dette trekket.
Videre hadde deltakere med mye nevrotisisme dobbelt så stor sannsynlighet for å bli deprimert når de brukte sosiale medier i over fem timer daglig, sammenlignet med dem som var lave på det samme personlighetstrekket.
Men sammenhengen mellom sosiale medier-bruk og utvikling av depresjon var sterk uavhengig personlighetstype, understreker forskerne.
En mulig årsak til at bruk av sosiale medier kan føre til depresjon, er at disse plattformene gjør det lettere for folk å sammenligne seg selv med andre – noe som kan gå utover selvfølelsen. Å engasjere seg i hovedsakelig negativt innhold, kan også forsterke negative tanker om en selv og andre.
Ikke minst fører utstrakt bruk av sosiale medier til at det blir mindre tid til fysiske menneskemøter og aktiviteter utenfor hjemmet.
Depresjon er nå en ledende årsak til uførhet og dårlig helse på globalt nivå. Studiens funn kan bidra til utvikling av forebyggende tiltak, mener forskerne.
– Disse funnene er viktige i en tid med stadig større teknologisk utvikling. Å forholde seg til andre mennesker digitalt, øker risikoen for feiltolkninger og dårlig kommunikasjon, noe som igjen kan gå utover folks sosiale relasjoner og føre til psykiske problemer, sier Renae Merrill, som er en av forskerne bak studien.
Dagens tema er sosiale medier, og da spesielt TikTok. Jeg har gjestet NRK programmet Ekko sammen med en rekke eksperter på området, samt en TikTok stjerne med mer en 2 millioner følgere på TikTok. Det ble en fin samtale om sosiale medier, og jeg synes den er helt prekær å få med seg med hensyn til psykisk helse.
Bruk av sosiale medier stjeler tid og fokus, endrer hjernen vår, gjør oss selvopptatte, ødelegger selvfølelsen og skaper misforståelser mellom mennesker.
Avslutning
Halvparten av oss bruker mobilskjermen mer enn fire timer hver dag, sier lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle. Han anbefaler folk å få oversikt over forbruket sitt.
– Dersom du ønsker å kutte ned på bruken, kan du gjøre noen avtaler med deg selv. Selv legger jeg mobilen i bilen etter jobb og fram til kvelden, sånn at jeg kan bruke tiden sammen med barna mine.
Det handler om å gjør telefonen mindre tilgjengelig – det samme gjelder appene inne på skjermen. Gjem dem gjerne i mapper slik at de er kronglete å finne frem til, hvis du ikke bare vil slette dem helt.
– Et annet tips er å gå inn i innstillinger og velge fargefilteret som viser skjermen i gråtoner. Bare fargene på appikonene gir deg nemlig en dopamindusj som lokker deg inn på Facebook eller Instagram. Og slå av alle varsler som du kan slå av. Dette er gode tips fra Hjelle, og jeg er ganske sikker på at de fleste av oss ville oppleve en forandring i livet dersom vi faktisk gjøre noen grep med hensyn til egen mobilbruk. Det blir dagnes oppfordring! Takk for følge og velkommen tilbake i neste episode.