#116 – Hva med angsten?

Og størst av alt er kjærligheten sier de i kirken, men hos folk flest tror jeg ofte at frykt er den sterkeste følelsen man kjenner på.

Hør hele episoden her

De fleste har nok kjent på det fra tid til annen: en gnagende følelse av uro, sitrende og plagsomme bekymringer, eller kanskje en voldsom og altomfattende skrekk.

Angst kan være en helt vanlig reaksjon på ytre og indre hendelser som oppleves som truende, ifølge helsenettstedet nhi.no. Men den har òg potensial for å bli sykelig, som vil si at angstsymptomene utløses lettere, og på overdrevent og urimelig vis.

Det danner grunnlaget for en rekke angstlidelser. Så hva kan man egentlig gjøre dersom angsten tar overhånd?

Asle Hoffart er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Modum Bad, og han har en særlig interesse for angstlidelser.

Han forteller at angst er en helt naturlig og normal reaksjon, som i utgangspunktet skal hjelpe oss å overleve.

– Under pandemien har den for eksempel hjulpet med å følge smittevernreglene, men når det blir for mye, og man må være på vakt selv når det ikke er en fare, blir reaksjonen en belastning.

Det finnes flere former for angst; enkelte er knyttet til bestemte ting eller situasjoner, mens man andre ganger ikke vet hva man er redd for.

De vanligste kjennetegnene for angst eller overdreven bekymring er ifølge Hoffart:

  • Bekymring over de fleste forhold i livssituasjonen din, for eksempel jobb, egen helse, andres helse, økonomi og eventuelle barn.
  • Bekymringene er konstante, og trenger ingen utløsende faktor for å foregå.
  • Bekymringer som tar bort konsentrasjonen fra oppgaver som må gjøres her og nå.
  • Bekymringer som fører til rastløshet, slitenhet og anspenthet.
  • Bekymringer som fører til irritabilitet og søvnløshet.

Med angst følger òg en rekke fysiske og psykiske symptomer, deriblant kvalme, uro, nummenhet i hender og føtter, puste- eller konsentrasjonsvansker, svetting, hjertebank eller en frykt for å dø.

Det er med andre ord en rekke svært ubehagelige symptomer, og ubehag av denne typen vil de fleste av oss naturlig nok tilstrebe å unngå. Og det er nettopp denne tilbøyeligheten til å komme seg unna som er kjernen i enhver angstproblematikk. Dette kan du høre mer om i dagens episode av SinnSyn her på SinnSyns mentale treningsstudio.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here