#122 – Selvmedfølende eller selvmedlidende?

Selvkritikk gjør at vi frykter vår egen dom over oss selv. Frykt for kritikk kan være motiverende, men det er ikke den beste formen for motivasjon vi kan ha.

Hør hele episoden her

Dagens episode skal handle om evnen til å ha omsorg for seg selv, og kanskje enda mer om mangel på omsorg for seg selv. Konseptet er selvmedfølelse, og det lyder litt som navlebeskuende, new age svada. Det er i alle fall mine umiddelbare assosiasjoner, men så dykker jeg likevel ned i materien, og sjelden har jeg hørt en mer fornuftig argumentasjon for en litt rausere holdning til seg selv enn den jeg fant hos Kristin Neff som skrev boken «Self-Compassion». Hun er førsteamanuensis i pedagogisk psykologi ved University of Texas i Austin. Gjennom hennes bok går det virkelig opp for meg at en nådeløs og selvkritisk holdning til egne feil og mangler ikke er den beste holdning man kan ha til seg selv. I dagens episode skal jeg argumentere i tråd med hennes teorier om selvmedfølelse og selvkritikk.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.