Luke 19 – Påkoblet eller frakoblet

Å være påkoblet aktiviteter eller andre mennesker er mer helsebringende enn man kanskje skulle tro.

Hør episoden her

I denne epsioden skal jeg snakke litt om Csikszentmihalyis bok; ”Creativity: Flow and the psychology og optimal experience”. Han sier at en genuin kreativ prosess eller nyvinning er sjelden noe som iverksettes på grunn av en plutselig innsikt, men snarere noe som oppstår etter årevis med hardt arbeid. Men dagens episode skal ikke ha hovedfokus på verken kreativitet eller flyt, men snarere undersøke ensomhetens psykologi og hva det innebærer å være frakoblet, snarere enn påkoblet, som er den essensielle delen av «flyt». Noen påstår sågar at «flyt» er en medisin mot ensomhet.

Flyt

Et viktig begrep i boken til Csikszentmihalyi er altså ”flow” eller ”flyt”. Csikszentmihalyi er et navn man assosierer med den såkalte ”positive psykologien”, og han er opptatt av hva som gjør mennesket lykkelig. På dette punktet er han ganske tydelig og sier at ”lykke” ikke er noe man kan jage etter på en eksplisitt måte. Man må snarere legge merke til (ofte i retrospekt) hva som har gitt oss glede. Hva har gjort deg genuint tilfreds? Hva har fått deg til føle deg sterk og ekte? Når du finner svaret på disse spørsmålene, må du simpelthen gjøre mer av det.   Csikszentmihalyi argumenterer for at ”flyt” er en tilstand hvor man er selvforglemmende til stede i det man holder på med. Flytaktiviteter er noe man gjør fordi det føles godt, gøy eller intellektuelt tilfredsstillende. Dette står i motsetning til det man gjør for å oppnå en gevinst eller belønning i fremtiden. Det kan hende man ønsker å vinne et sjakkparti, men man spiller først og fremst fordi spillet oppsluker en. At et ego kan briljere ovenfor et annet ego ved en eventuell seier, er med andre ord underordnet dersom man spiller spillet i ”flytmodus”. Likeledes kan en danser drømme om å bli profesjonell, men dersom dansingen er en flytaktivitet for vedkommende, danses det for selve opplevelsen av å danse.

Det å være påkoblet en aktivitet eller andre mennesker, uten å skulle oppnå noe helt spesielt med det, annet enn at det virker godt å være sammen, er ganske en viktigere nøkkel til god helse enn det man skulle tro.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.