Luke 22 – Forventningseffekten

Hør hele episoden her

Forsker Becca Levy ved Yale School of Public Health i USA har analysert data fra en langvarig studie på aldring og pensjonsalder med tusen deltakere. Studien startet i 1975.

Deltakerne var da 63 år i snitt, og de ble spurt om sine holdninger til aldring. For eksempel hvor enig de var i utsagnet:

Du er mindre nyttig etter hvert som du blir eldre».

Eller: «Alder gir verdifull livsvisdom».

Så fulgte forskeren dem opp i flere tiår. Det viste seg at de mest aldersoptimistiske levde syv år lenger enn de andre.

De som var mest positive til alder, levde i snitt videre i 22 år fra 1975, og de ble 85 år. Deltakerne med negative holdninger til aldring overlevde bare i 15 år til, og de ble i snitt 78 år.

Forskjellen holdt seg selv etter at forskeren kontrollerte for hvor god helse de hadde i starten av studien, sosioøkonomisk status og ensomhetsfølelse.

Dette er en tematikk jeg har nevnt tidligere, men jeg blir ikke helt ferdig med det. Det er noe veldig forbløffende over kraften i vårt mentale operativsystem, og det utkrystalliserer seg på sett og vis når holdningene våre blir til selvoppfyllende profetier. Det vil si at vår innstilling, enten den er bevisst eller ubevisst, har en faktisk innflytelse på virkeligheten. Det er kanskje selvfølgelig og ikke spesielt merkelig, noe jeg av og til tenker, mens andre ganske tenker jeg at det er rimelig oppsiktsvekkende. I dag skal jeg tilbake til forholdet mellom operativsystemet i hodet og hvordan dette påvirker hele vårt vesen, vår virkelighet, vår helse og til og med vår forventede levealder. Velkommen til en ny episode av SinnSyns julekalender.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.