Hør episoden her
Dette er en episode for spesielt interesserte. Jeg er på filosofifestivalen i Kragerø, og jeg har allerede forsøkt å være morsom i et innlegg du kan høre på den åpne podcasten. Episoden heter «#471- Når du mobber deg selv». Da jeg var ferdig med dette innlegget hadde jeg mest lyst til å gå av scenen, men jeg var også påmeldt filosofisport. Det handler om å tenke så fort du kan, forsvare en påstand, definere et konsept, argumentere for og imot, opp og ned og gjerne litt i revers. Det handler om å tenke kreativt uten tenketid, og det er lett for at hjernen går i blank. Men det er også en ganske interessant øvelse, og jeg mener jo at mental fleksibilitet er noe man bør tilstrebe og oppøve, og kanskje er filosofisport en praksis som kan stimulere våre mentale muskler på en god måte.
Jeg har alltid vært fascinert av de Bono og hans konsept om utvikling av kreativ tenkning.
Evnen til å tenke annerledes og nytt er forbundet med kreative mennesker. Måten vi tenker på et ofte diktert av gamle erfaringer og tankemønster som forvalter informasjon på en ganske bestemt og sedvanlig måte. Måten vi tenker på er noe som går av seg selv, og på den måten blir vi gjerne fanget i stereotyper tankemønster som ikke alltid løser vanskelige oppgaver på den beste måten. Evnen til å tenke annerledes og kreativt er noe man kan trene opp i følge Edward de Bono. Han har skrevet en bok om det han kaller ”lateral tenkning” som er en metode for problemløsning hvor man bruker begge hjernehalvdeler samtidig i tillegg til at man forsker å sjonglere med tilgjengelig informasjon i fantasien på nye måter. De Bono sine ideer kan ligne på en slags formalisering av kreativitet og konkrete øvelser man kan gjøre for å bli mer kreativt tenkende. Det vil si at man trener på å bruke hjernen på nye måter for å unngå å tenke i klisjeer. Lateral tenkning er altså litt uortodokse strategier for finne kreative løsninger som normalt sett ville bli ignorert av vanlig logikk.
Depresjon, angst og andre psykiske plager påvirker ofte måten vi tenker på i negative retninger. Noen mener også at psykiske plager er en direkte konsekvens av negative tankemønster som videre genererer destruktive følelser eller vice versa. For å bli kvitt dårlig selvfølelse, lav selvtillit og pessimistisk fortolkningsstil må vi gå inn for å tenke på nytt. Vi må skape bevissthet rundt egne måter å tenke og føle på for å avkode feilkoblingene fra fortiden. Det vil altså si at vi ikke kan fortsette å ”tenke på autopilot”. Vi må lære oss å tenke annerledes, og her er det sannsynlig at utviklingen av lateral tenkning kan hjelpe oss på en indirekte måte. Evnen til å tenke ”utenfor boksen” kan brukes til å avsløre destruktive mønster i våre tankerekker som handler om oss selv og vår egen verdi. Er du god til å tenke ”lateralt”, er det stor sannsynlighet for at du også har gode evner til å vokse som person og menneske, og ikke minst frigjøre deg fra angst og depresjon diktert av ”psykisks automatikk”.
Spørsmålet er hvordan man lærer seg å tenke i revers, og jeg foreslår at deltakelse på filosofifestivalen i Kragerø er en slags «bootcamp for mentale gymnastikk». Man hører kloke mennesker reflektere over viktige spørsmål, og som adspredelse driver man med filosofisport. Jeg anbefaler filosofifestivalen for deg som vil styrke mentale muskler og bli litt lemster i hjernen.
Nå skal du få være med på afterparty med filosofisport i Haven, en pub i underetasjen på Victoria hotell på brygga i Kragerø sentrum. Jeg deltar sammen med et knippe eminente filosofer: Anita Leirfall, Elin Svenneby, Hans Herlof Grelland, Ingmar Meland, Randi Gunhildstad og Thomas Hylland Eriksen.
Velkommen skal du være!