Grensesetting

Uten tydelige grenser er vi sårbare for andres grenseoverskridelser. Det er som å gå rundt uten (psykisk) immunforsvar

I morgen kommer en ny episode her på Patreon, og den skal handle om grensesetting. Jo mer jeg tenker på grenser, desto mer viktigere synes jeg det er å ta dette fenomenet på alvor. Jeg tror en svært stor del av våre utfordringer på jobb og hjemme handler om ubalanserte grenser.
Vi vet at det er viktig å sette grenser i relasjoner, men vet vi hvorfor? På overflaten kan det virke som om grensesetting handler om å bygge vegger mellom oss og andre for å holde dem på god avstand. Men grenser trenger ikke å lage en kløft mellom mennesker, snarere tvert imot. I vårt daglige liv er det faktisk slik at grenser gjør oss i stand til å nærme oss andre, nettopp fordi grensene hjelper oss å føle oss trygge slik at vi i større grad våger å åpne oss opp og uttrykke våre mer sårbare sider.

Bli medlem på sinnsyns Mentale Treningsstudio

Sannsynligvis er det alt for mange som misforstår eller undervurderer behovet for grenser i relasjoner. Og hva er konsekvensen av det? De blir frustrerte og bitre, de syter og klager på ting som kunne løst seg selv i en mer åpen dialog og de blir utnytta.
Og da er spørsmålet: Hvordan vet vi om vi har tydelige grenser i vårt liv? Man kan for eksempel reflektere over følgende spørsmål. Føle du deg ofte stresset, overvelda eller utbrent av alle oppgavene du må gjøre? Opplever du at det er vanskelig å si «nei» til venner, familie eller kollegaer? Hender det at du unngår enkelte mennesker fordi du synes det er ubehagelig å være med dem? Hvis du svarer «Ja» på ett eller flere av disse spørsmålene, så kan det tenkes at grensesetting er et viktig tema for deg. Kanskje kan disse situasjonene virke svært forskjellige, men de koker ned til samme problem: Du har tillat at dine behov kommer i andre rekke for å gjøre andre til lags eller følge deres spilleregler.
Sånn sett handler grenser om å stå opp for seg selv. Å ha sunne grenser betyr at du kan føle deg trygg og at menneskene i ditt liv behandler deg på en måte du er komfortabel med. Og når de ikke gjør det, sier du i fra og minner dem på dine grenser. Sunne relasjoner trenger sunne grenser, og dette er kanskje viktigere enn man skulle tro.
Det er ikke alltid så lett å sette grenser. Vi frykter å bli sett på som steile, rigide, trengende eller overdrevent sensitive og lite fleksible. Det kan også hende at vi frykter at relasjonen vil ta skade av våre grenser fordi grensesettingen gjør situasjonen ukomfortabel.
Men på lengre sikt er mangel på grenser svært uheldig. Hvis vi til stadighet tillater andre over egne grenser uten å si i fra, vil kvaliteten på relasjonene våre tape seg for hvert overtramp. Konklusjonen er at grensesetting kan være både vanskelig og ubehagelig, men et midlertidig ubehag er en liten pris å betale for velfungerende relasjoner. Hør mitt foredrag om grensesetting i morgendagens episode her på Patreon. Episoden heter «hvor går grensa?» og den er selvfølgelig laget eksklusivt for deg som et supporter av podcasten. Denne gangen har jeg også laget en liten teaser i form av en illustrativ snutt på 2,5 minutter. Takk for at du er Patreon supporter!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here