Narsissistisk overgrep

Narsissisten kan systematisk bryte ned partnerens selvfølelse gjennom kritikk, forakt, og avvisning, noe som fører til at offeret stadig søker narsissistens godkjenning og validering.

Se video-episoden her

Psykologiske Mekanismer i Narsissistiske Overgrep

Narsissistiske overgrep representerer en kompleks interaksjon mellom manipulator og offer, hvor offeret ofte ender opp med å undergrave egne behov for å tilfredsstille den narsissistiske personen. Forståelsen av hvorfor noen mennesker blir fanget av en narsissists manipulasjoner krever en inngående utforskning av en rekke psykologiske mekanismer. I denne video-episoden av SinnSyn tar jeg sikte på å belyse de underliggende psykologiske prosessene som bidrar til denne dynamikken, med fokus på hvorfor ofre lar seg utnytte og fortsetter å investere i destruktive relasjoner til tross for negativ behandling. Jeg vil også sette dette inn i en noe mer «mytologisk kontekst» hvor det å befinne seg i et tåke-landskap, uten evne til å finne veien fremover, ofte fungerer som et slags symbol på hvordan manipulerende mennesker svekker vår evne til å tenke klart, gå vår vei og sette adekvate grenser. Velkommen skal du være!

Attraksjonen til Karisma og Makt

Narsissister er ofte karismatiske og tiltrekkende i begynnelsen av relasjoner. Deres tilsynelatende selvsikkerhet og styrke kan være tiltrekkende, spesielt for individer som søker bekreftelse eller har lav selvfølelse. Dette gjør det lettere for narsissisten å manipulere og kontrollere sin partner, som kan bli dratt mot denne karismaen som en kilde til validering.

Mangel på Grensesetting

Individer som sliter med å sette grenser kan være spesielt sårbare for narsissistisk manipulasjon. Dette kan stamme fra tidlige erfaringer hvor deres behov ble ignorert eller undertrykt, noe som lærer dem at deres behov er underordnede eller ugyldige. Uten tydelige grenser blir det vanskeligere å stå imot manipulativ adferd, og de ender opp med å gjøre stadige kompromisser på bekostning av egen velvære.

Frykten for Ensomhet

Frykten for å være alene eller bli forlatt kan drive individer til å holde fast ved skadelige relasjoner. Dette behovet for tilknytning, forankret i vår biologiske og psykologiske makeup, kan gjøre det utfordrende å bryte bånd med en narsissist, selv når relasjonen er åpenbart skadelig.

Kognitiv Dissonans

Som nevnt i forbindelse med traumebånd, spiller kognitiv dissonans en sentral rolle i narsissistiske overgrep. Offeret kan oppleve en indre konflikt mellom deres opplevelse av misbruk og deres ønske om å opprettholde et positivt bilde av forholdet eller partneren. For å løse denne dissonansen, kan de rettferdiggjøre eller bagatellisere misbruket, eller endre egne oppfatninger og atferd for å tilpasse seg forholdets dysfunksjonelle natur.

Trauma Bonding

Traumebånding beskriver den sterke emosjonelle tilknytningen som kan utvikle seg mellom offer og misbruker som følge av en syklus av misbruk og forsoning. Denne prosessen kan skape en følelse av lojalitet og kjærlighet mot narsissisten, til tross for den skadelige adferden de viser. Dette forsterker ofrets vanskeligheter med å forlate forholdet, da de følelsesmessige båndene kan føles umulige å bryte.

Selvverd og Identitetsproblemer

Ofre for narsissistiske overgrep kan oppleve en erosjon av selvverd og en forstyrrelse i deres identitet. Narsissisten kan systematisk bryte ned partnerens selvfølelse gjennom kritikk, forakt, og avvisning, noe som fører til at offeret stadig søker narsissistens godkjenning og validering. Dette skaper en ond sirkel hvor offeret blir stadig mer avhengig av misbrukeren for sin følelse av verdi og identitet.

Veien ut

Bryte fri fra en narsissistisk overgriper krever ofte profesjonell hjelp og støtte fra et nettverk. Terapeutiske intervensjoner kan hjelpe individer å gjenoppbygge selvfølelsen, lære effektive grensesettingsferdigheter, og prosessere traumet fra misbruket. Det er også viktig å utvikle en dypere forståelse av de underliggende psykologiske mekanismene som bidro til at man ble fanget i overgrepssyklusen, for å forebygge fremtidige skadelige relasjoner.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.