Stress

Langvarig stress kan gi deg en for tidlig død, men stress kan også gi deg drivkraft, selvtillit og mestringsfølelse. Det er holdningen din til stresset som avgjør.

Se videoforedraget om stress her

Hvis du tror at stress er skadelig, risikerer du å bli stressa hvis du føler deg stressa (!) Imidlertid er det sant at langvarig stress er skadelig. Med for mye kortisol og adrenalin i blodet over lengre tid, vil immunforsvaret svekkes og man risikerer å pådra seg hjerteinfarkt, infeksjoner, overvekt, diabetes, eksem, psoriasis og mye mer. Så da er det vel grunn til å være bekymra for eget stress? Det er her stress-psykologien introduserer en interessant tvist: Stress over lang tid kan avstedkomme 43 % større sjanse for en for tidlig død, men kun hos dem som tenker at stress er skadelig(!) De som anser at stress er en normal del av livet, er ikke like utsatt for de skadelige effektene av stress. Hvorfor er det sånn? Det skal vi utforske i dagens episode av SinnSyn. Det viser seg at vår holdning til stress er avgjørende, og dersom du tar dette innover deg, kan du vinne mye helse med enkle grep.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here