#112 – Skam & skyld

Der skylden ofte har fokuset på å gjøre godt igjen, ansporer skammen oss til å trekke unna og gjemme oss bort.

Hør hele episoden her

Både skam og skyld er følelser vi alle sammen opplever ganske ofte. Disse ubehagelige følelsene dukker opp hvis vi har gjort noe galt, eller som et resultat av at vi opplever oss selv som «feilvare» eller «mangelvare» – vi skammer oss over den vi er, og vil helst være usynlige for andre.

Skam er en sosial følelse som oppstår i møte med den tenkte andre – når vi ser oss selv i den andres øyne og opplever/er redd for at vi blir vurdert som et uattraktivt/«feil» objekt.

Ofte er skam og skyldfølelse som som bare hoper seg opp til en klump eller en uhåndgripelig masse som fester seg til vårt indre liv som en svulst. I så fall kan det være viktig å gjøre et godt stykke opprydningsarbeid i vårt begrepsapparat for å synliggjøre disse følelsene og deres funksjon. For det er lett å blande disse to følelsene, og i dagens episode skal jeg dykke ned i skammen, selvkritikken og skyldfølelsens psykologi. 

Vi har mange synonym dvs beslektede ord for skam som kan bære på viktige nyanser ut ifra kontekst, intensitet og kultur. Skam kan fungere som en samlebetegnelse for en rekke ulike sinnstilstander, situasjoner og følelser, og jeg vil innlede men en liste over disse synonymene for å kaste litt om på begrepene allerede fra start:

  • Når man er «klein» og flau
  • Selvbebreidelse og selvstraff
  • Er streng og har høye krav, ideal, ambisjoner –
    bruker ofte imperativ og sier til seg selv at jeg «må/bør/alltid/aldri»
  • Selvkritikk og de-evaluering av seg selv
  • Dårlig selvtillit
  • Lav selvfølelse
  • Dårlig selvbilde
  • Følelse av lav selvverdi og at man ikke er
    «verdt noe godt»

Når vi kjenner skam på kroppen kan vi:

  • Unngå øyekontakt (ønsker ikke å se seg selv i
    den andres øyne)
  • Er veldig vár for andres reaksjoner, perspektiv
    og vurderinger
  • Tar hele tiden metaperspektiv og ser seg selv
    utenfra med andres strenge øyne
  • Henger med hodet og overkroppen – og gjør/føler
    seg liten
  • Rødmer og blir varm i fjeset
  • Unngår og unnviker andre og situasjoner
  • Føyer seg og underkaster seg andres vilje og
    ønske
  • Kan være sint, de-evaluerende og kritisk mot seg
    selv

Når vi har gjort noe galt føler vi normalt sett skyld overfor den vi har såret. Den ubehagelige følelsen av dårlig samvittighet over egne handlinger kan derimot ofte også slå over i følelsen av skam eller andre følelser som sinne eller tristhet i stedet for å motivere til reparasjon og forsoning.

Der skylden ofte har fokuset på å gjøre godt igjen, ansporer skammen oss til å trekke unna og gjemme oss bort. Istedenfor forsoning blir skylden gjort om til en tanke om at vi er mindreverdige og totalt feilslåtte som menneske, og dermed er det på sin plass med selvforakt og et skjulested bak masken. Noen personer kan også grunnet personlighet, oppvekst eller ekstreme situasjoner bære på en kronisk dårlig samvittighet som ofte ikke er berettighet.

Og dette skal vi altså se mer på i dagens episode av SinnSyn her på SinnSyns mentale treningsstudio. Velkommen skal du være.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.