Personlighet og stressrelaterte sykdommer

Kan ensomhet gjøre oss syke? Er det en forbindelse mellom vår evne til å vise følelser, helse og utvikling av sykdom?

Se episoden her

En av de vanligste helsetilstandene i verden er hjertesykdom. Hva tror du tilstanden skyldes?
Man vil anta at det dreier seg om en kombinasjon av høyt blodtrykk, høyt kolesterol og røyking. Og det er sant at disse bidrar til hjertesykdom. Men den største risikofaktoren av alle – mer enn noen av de andre til sammen – er faktisk jobbbelastning. Dessuten er arbeidsrelatert stress en stor bidragsyter til forhøyet blodtrykk og kolesterol. Dernest er ensomhet en sterk driver i hjerte- og karsykdommer. Det samme gjelder aggresjonsproblemer som utagerende sinne, men også undertrykt aggresjon kan skade hjerte vårt.
I årevis har den rådende teorien innen medisin vært en teori om kropppsyke dualisme. Denne teorien sier at sinnets indre funksjoner ikke har noe å gjøre med resten av kroppen. Dualisme presser forskere innen helsefag til å studere de to hver for seg, for å proklamere at kroppene våre fungerer isolert fra omgivelsene. Men den ignorerer den dype og åpenbare forbindelsen mellom kropp og sinn.
Til tross for dualismens utbredelse, finnes det en kaskade av evidens som poengterer at dualisme ikke forteller hele historien. Det er her et nytt felt innen medisin kommer inn – psykonevroimmunologi, som studerer prosessene hvor følelser og psykiske tilstander påvirker fysiologien.
Utallige studier viser hvordan våre daglige opplevelser og stress påvirker immunforsvaret vårt. En fant for eksempel at medisinstudenters immunsystem ble undertrykt under presset fra forestående avsluttende eksamener. I tillegg fikk de mest ensomme av disse studentene den største negative innvirkningen på deres immunforsvar.
I dagens episode her på SinnSyns julekalender skal jeg tilbake til Gabor Maté og se på forholdet mellom psyke og soma. I dag skal jeg basere med på boken som heter «Når kroppen sier nei».

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here