Grensesetting

Når man virkelig tenker mye på grenser, forstår man at det ligger mye psykisk helse ved å ta grensesetting på alvor.

Hør hele videoforedraget her

Omtrent samtlige av våre relasjonelle problemer handler om en eller annen form for ubalansert grensesetting eller grensetvist vi ikke makter å utrede, og derfor vil det være helt avgjørende å investere litt fokus på dette området. Dagens øvelse er ganske kort og konsis, men ikke desto mindre viktig. Jeg vil sette scenen ved å spille av et klipp hvor jeg snakker ganske direkte om hvor viktig grenser er. Jeg møter mange annekser som virkelig har problemer med å sette grenser og hevde egne behov. Mange av dem havner i relasjoner hvor de blir dårlig behandlet eller utnyttet, og de makter ikke å sette grenser eller forlate situasjonen. For meg er det både uendelig trist og svært frustrerende å se på at mennesker jeg har lært i like blir trakassert og fanget i relasjoner hvor de ikke lenger klarer å se situasjonen klart. Relasjonen blir en utflytende affære hvor de går på kompromiss med seg selv og ikke klarer å utlede hva som er hva, hvem som føler hva for hvem og hva de fortjener og ikke fortjener. Grensene er uklare, og de makter ikke å sette opp et gjerde som beskytter dem mot overtramp. I slike situasjoner blir jeg på mitt mest tydelige som terapeut, og jeg kan lett komme til å bli litt for tydelig. Her utbasunerer jeg så tydelig jeg kan at grensesetting er livsviktig for mennesker som ikke setter grenser. Mange av problemene våre, som stress, konflikter i parforholdet og for mye å gjøre på jobb koker ofte ned til et underliggende problem, nemlig vår evne til å sette sunne grenser for oss selv. Når man virkelig ikke prioriterer eller respekterer seg selv og sine behov, risikere man et situasjon hvor man havner sammen med mennesker som utnytter dette på det groveste. Det er noe av det mest hjerteskjærende og frustrerende jeg kan tenke meg, og som du hørte, legger jeg ikke så mye imellom når jeg formidler dette. De fleste av oss lever ikke i denne typen relasjoner, men vi lever likevel i relasjoner hvor vi er nødt til å statuere og forhandle grenser for å sørge for at forholdet er på rett kurs. Det handler mye om å være åpen og ærlig og uttrykke seg direkte om hva man ønsker og forventer. Hvis man ikke gjør det, fordi man tror at det er egoistisk eller invaderende eller mindre attraktivt, og forventer at andre lukter seg frem til våre grenser, blir vi ofte skuffet og vi plasserer vår relasjon i et forferdelig tåkelandskap. Det blir vanskelig å orientere seg, både for oss selv, men også for den andre. Uten tydelige grenser og forventninger, må vi fungere som en slags detektiv i eget forhold, liste oss rundt for å avgjøre hva vi kan og ikke kan, og dermed blir vi nærmest fremmed for hverandre. En god relasjon har sunne grenser, for kun da vet vi hvor vi har hverandre. Utydelige grenser skaper usikkerhet, avstand og passivt aggressive bakholdsangrep.

Dersom du tar deg tid til å undersøke psykologien i grensesetting, kan det hende at du kan gjøre enkelte forandringer som får inngripende virkning på livet.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here