Øvelse 26 – Vitalitetspanelet

Noen aktiviteter gir livet mening, retning, fyller oss med glede, stimulerer kreativitet og aktiverer skaperkraft. Disse må vi ta vare på og aktivt vedlikeholde.

Hør hele episoden her

I dag vil jeg fokusere litt på hvordan leve et godt liv, beholde balanse og håndtere perioder hvor depresjon og meningsløshet truer i skyggen av livet. Jeg vil innlede med noe refleksjoner rundt konseptene «mening» og «lykke» og ende opp med en ide jeg selv bruker aktivt, nemlig det jeg kaller for vitalitetspanelet. Mot slutten av denne episoden kommer den konkrete utfordringen, men jeg vil varme deg opp med noen tanker om det gode liv. Velkommen til øvelse 26 her på Patreon, og tusen takk for at du er patreon supporter.

Dagens øvelse er enkel, men for meg har denne øvelsen vært viktig. Jeg utfordrer deg simpelthen til å tegne opp ditt eget vitalitetspanel. Altså helt konkret finne et ark, tegne noen brytere og tilskrive hver bryter en funksjon. Hva er det i ditt liv som har gitt og potensielt sett kan gi livet mening og glede? Hvis ikke du kommer på så mange ting, er utfordringen å finne flere livsbrytere. Kjenner du mennesker som er gode til å være vitale, engasjerte og interesserte? Hva gjør de? Hva gir andre mennesker glede i tilværelsen.

Jeg kjenner mange menn som fisker, og det har blitt en av mine egne målsetninger. Jeg synes fisking i en stille elv, eller fra en kano en tidlig morgen virker svært forlokkende, men det krever ev viss innsats. Jeg må skaffe både fiskestang og eventuelt kano, og jeg må lære meg å bruke redskapet, forstå hvilken sluk som brukes i hvilket farvann og så videre.

Jeg vet at jeg liker skogen, og jeg liker trening, men synes mye av treningen jeg bedriver er forholdsvis kjedelig. Jeg har en nabo som har en terrengsykkel han tar med seg ut i skog og mark. Kanskje kan jeg kombinere trening med utfordrende sykling og friluftsliv? Kanskje kan jeg gjøre det sammen med barna?

Jeg er dypt og inderlig interessert i musikk, men har aldri lært meg å spille et instrument. Nå har jeg skaffet noen gitarer og laget en avtale med mannen til en kollega på jobb. Han skal komme hjem til oss en time i uka for å lære meg og barna mine å spille gitar. kanskje er det et prosjekt som stimulerer min musikkinteresse samtidig som jeg gjør noe sammen med barna. Det nytter ikke å sette opp gitar på panelet før dette er noe jeg har arbeidet inn i livet. Man må kultivere interessen før den kan fungere som en bryter på vitalitetspanelet. Som mennesker er vi dermed å regne som eksistensielle DJer i den forstand at vi må skru opp for en ny aktivitet når tidligere aktiviteter mister sin glød. Det er nemlig slik at de fleste vil i perioder være mindre motivert for gitar, løping, sjakk, friluftsliv og fotball, og da er det helt greit å ta en pause, men dersom man pauser alle vitaitetsbryterne samtidig, vil meningsløshet, stillstand og depresjon lett få fotfeste i et apatisk sinnelag.

Desto flere brytere vi har å spille på, desto større er sjansen for å finne balanse, også i perioder som er preget av misnøye, konflikter, kriser eller tungsinn. Din utfordring denne måneden er med andre ord å tegne opp ditt eget vitalitetspanel og deretter ha det med deg inn i livet, og når du oppdager nye ting som kan berike din tilværelse, gjør et forsøk på å etablere denne aktiviteten som en ny bryter på ditt panel.   

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here