Nuet

Hvis vi ikke avslører hvordan tanker og følelser farger våre opplevelser i lyset av tidligere erfaringer, er vi psykisk svaksynte, og det er et stort handicap.

Se video-foredraget her

Når vi erkjenner at vi skaper vår egen lidelse, kan vi frigjøre oss fra smerte, frykt og nevroser – en gang for alle! «Når vi innser at det er vårt eget sinn som er ansvarlig for mesteparten av den smerten vi opplever med den uopphørlige strømmen av tanker som retter seg mot fortiden samtidig som vi bekymrer oss over fremtiden, vil vi finne vårt sanne jeg,» hevder Eckhart Tolle i boken «Det er nå du lever».
Dagens episode skal tilbake til ideer fra metakognitiv psykologi og de litt mer spirituelle ideene til blant andre Eckhart Tolle. Mye av problemet vi mennesker opplever, dreier seg om den stadige motstanden vi har mot det som er, og særlig de tingene som er sånn som de er, men vi ønsker dem annerledes, men mangler innflytelse. Det eneste vi kan gjøre er å ønske at ting var annerledes, noe som setter oss i en slags kronisk motstand mot livet. Det er ofte i denne typen mentale bevegelser at vi blir stressa, irriterte, oppgitte, frustrerte, desperate, paniske og så videre. Er det mulig å innta en mentalitet som frigjør oss litt for all den smerten vi på sett og vis påfører oss selv? Svaret er «ja» i følge de Østlige visdomstradisjonene. Poenget er at vi lar oss styre av tanker og følelser som om de representerer virkeligheten på en direkte måte. Vi er ikke oppmerksomme på at vi gjennom våre opplevelser skaper og fortolker virkeligheten.
Tankene våre er et sett med briller som vi ser verden gjennom, og som vi aldri kan kaste av oss. Derfor er det også viktig å vite noe om hvordan tankene våre funger og hvordan de er et aktivt mellomledd mellom virkeligheten slik den fremstår og virkeligheten slik den faktisk er.
Å være blindet for sine egne mentale prosesser er den dunkleste formen for svaksynthet. Når vi glemmer å granske tankene våre, risikerer vi å bli fanget i et usynlig bur med gjennomsiktige sprinkler; vi risikerer å miste den mest grunnleggende friheten av dem alle, nemlig evnen til å justere og korrigere vårt eget blikk på verdenen.
«Sinnet er en fantastisk tjener, men en forferdelig mester», påpeker Foster Wallace i sin tale til avgangselevene ved Kenyon College. Han oppfordrer studentene til å trene opp sin metakongitive bevissthet slik at de unngår å leve livet på autopilot.
Dette er ingen enkel bestilling. Foster Wallace er klar over det. Å leve med åpne øyne krever både dedikasjon og hardt arbeid, men først og fremst krever det at vi overstyrer vår medfødte tilbøyelighet til å velge den minste motstands vei. I dagens episode skal vi utforske muligheten for å innta en slags «passe avstand til seg selv», og jeg nevner både talen til Foster Wallace, Eckhart Tolle og jeg reflekterer en del over skyldfølelse – En av følelsene som ofte setter oss fast i fortiden. Velkommen til en ny video-episode her på SinnSyn.

 

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.