Øvelse 34 – Å bruke anger som katalysator for vekst

Hør hele øvelses-episoden her

Barn som gir uttrykk for at de angrer, har større forutsetninger for å ta bedre beslutninger og regulerer følelsene sine. De lærer av feil de gjør og korrigerer dem deretter. Sånn er det kanskje med voksne mennesker også? Mange opplever at anger er en forferdelig vond følelse, og mange vil unngå den for enhver pris. Det er også mange popsanger og bøker med overskriften «no regrets». Det er et slagord som bebor en bestemt holdning til følelsen av anger. Man tenker at anger er noe som setter oss fast i fortiden og hindrer en sunn bevegelse fremover. Det kan hende at det stemmer i visse tilfeller, men å undergrav følelsen av anger totalt, er neppe en lur strategi.

I dagens øvelse skal jeg først ta deg med på en refleksjonsrunde knyttet til «angerens psykologi». Vi skal gå i dybden på denne følelsen og se på hvordan den kan brukes som en katalysator for positiv vekst, og hvordan vi unngår at den blir kilde til selvforakt og en følelse som binder oss til fortiden på en destruktiv måte. Siden vi er i januar, og det er tid for nyttårsforsetter, skal jeg avslutte denne øvelses-episoden med et ganske konkret råd til hvordan det du angret på i fjord kan brukes som en positiv kraft i de målene du eventuelt setter deg for det kommende året. Velkommen til årets første øvelse her på SinnSyns mentale helsestudio!! Og godt nytt år!

Anger er en vond følelse, og noen bestemmer seg for å gå gjennom livet uten å se seg tilbake og uten å angre på noe. Det kan være en ganske dårlig livsfilosofi.

Og på bakgrunn av dagens episode om anger, vil jeg gi deg en øvelse som du kan koble opp mot et eventuelt nyttårsforsett siden vi er tidlig i januar.

1 – Sett sammen dine nyttårsforsetter for de kommende måneder eller år med alt det du angrer på fra i fjor.

2 – Sett deg ned med penn og papir og skriv opp de tre tingene du angrer mest på fra det foregående året.

3 – Deretter må du spørre deg selv:

Hva kan jeg lære av det jeg nå angrer på?

4 – Svaret på dette spørsmålet må du koble sammen med dine nyttårsforsetter for det kommende året.

Det er med denne teknikken du kan gjøre din anger om til en katalysator for positiv vekst i det nye året.

God nytt år! Og jeg håper at du vil holde følge med oss her på SinnSyns mentale helsestudio også inn i 2023.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here