Selvbildet – Kapittel 1 del 3/3 – Følelsesmessig balanse

Viljen til mening er en sterk drivkraft i mennesket. Å gjøre noe for andre, uten å si det til noen, kan være svært meningsfullt. Det er et vanlig selvhjelpstips, men fungerer det?

Hør del 2 av kapittel 1 her

Når det oppstår psykisk ubehag som ligger over terskelverdien for det vi makter å erkjenne, henvises impulsene til «ubevisste avkroker». Her er det psykiske forsvarsmekanismer som kommer oss til unnsetning, men ikke uten omkostninger. Forsvaret krever at vi bruker mye psykisk energi på å holde fortrengt materiale på avstand. Denne prosessen skaper indre spenninger som kan kulminere i symptomer. Vi avviser sider ved oss selv – tanker, følelser og impulser – men til sist blir «trykket» så stort at følelsene finner et utløp. Det kan komme i form av angst, diffuse bekymringer, depresjon, tvangstanker eller kroppslige symptomer som hjertebank, en klam og svett kropp, svimmelhet, tranghet for brystet og lignende.

En del følelser bør ikke utageres, men de bør heller ikke fortrenges. Evnen til å romme egne følelser uten å avvise eller utagere dem er nøkkelen til god psykisk helse. En person i god mental balanse tåler, forstår og evner å uttrykke sine følelser på en tilpasset måte. Aristoteles mente at det er lett å bli sint, men vanskelig å bli sint på den rette personen, på et tilpasset nivå, i rett tid, for de riktige årsakene og på den riktige måten. Dette er en utfordring jeg tror at de fleste kjenner til i en eller annen variant.

Hvis du ønsker å kjøpe et fysisk eksemplar av boken, finner du den til best pris her

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here