Følelsene bak fasaden

Det vi ikke mestrer optimalt, fordi vi ikke har lært det, kan læres dersom vi gjør en bevisst innsats. Dette gjelder også håndtering av følelser.

Noen følelser unngår vi med vilje fordi vi ikke har kapasitet til å behandle eller bearbeide dem der og da, men ofte vender vi tilbake til disse følelsene senere – når vi har mer overskudd. Undertrykkelse av følelser er derimot en type forsvar hvor vi mer ubevisst avviser følelser som virker overveldende. Disse følelsene blir behandlet på samme måte som den onde stemoren behandler Snehvit, altså utvist fra det gode selskap, men ute av syne er ikke ute av sinn. Dette vet vi fra eventyrene, og kanskje fra egne erfaringer. Når følelser blir plassert i eksil i vår egen psyke, oppstår det en type spenning mellom de ubevisste følelsen og vår bevisste livsførsel, og dersom vi ikke går i dialog med det fortrengte materialet, oppstår det symptomer. Dagens episode skal handle om følelsesmessig forstoppelse, selvhevdelse og familiesystemer som ikke tillater at medlemmene setter ord på følelsesmessige vanskeligheter. Jeg foreslår at evnen til å håndtere følelser er en «psykologisk-kunst» vi lærer av familien og miljøet vi vokser opp i. Noen familier har et rikt følelsesmessig repertoar og kan spille både på de mørke og lyse følelsene, mens andre familier vet ikke hvordan de mørke tonene skal integreres i familiens symfoni, noe som betyr at de forsøker orkestrere et liv uten mørke toner, noe som ofte blir en litt simpel «livsmelodi», mens andre havner i svært mørke toner på en måte som blir ustemt og skremmende for de andre i samme orkester.

I ekstrem forstand kan manglende regulering av følelser kvalifisere for en diagnose, men jeg er overbevist om at dette ikke trenger å definere oss. Vi kan få diagnosen dårlig kondis, og hvis vi vil bli kvitt den, må vi jogge. Litt på samme måte liker jeg å tenke om vårt psykiske liv: Det vi ikke mestrer optimalt, fordi vi ikke har lært det, kan læres og opptrenes dersom vi gjør en bevisst innsats. Dette gjelder også håndtering av følelser. Velkommen til en følelsesmessig forstoppet og litt ustabil episode av SinnSyn.

Patreon

Vil du har mer SinnSyn hver måned kan du gå til Patreon.com/sinnsyn. Her finner du masse eksklusivt materiale. Her er det flere episoder av SinnSyn, mentale øvelser, mye videomateriale og jeg leser bøkene mine, kapittel for kapittel, slik at Patreon til slutt huser lydbokversjonen av mine tre bøker. Hvis du finner verdi her på SinnSyn, vil ha mer SinnSyn hver måned, og har lyst til å støtte prosjektet, slik at jeg kan holde hjula i gang her på podcasten, er et abonnement på Patreon av stor betydning for denne podcsten. Du kan selv velge beløp per måned, og beløpet vil altså gi deg et medlemskap på mitt såkalte mentale treningsstudio. Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som allerede er Patreon supportere. Det er lyttere som dere som sørger for at lysene er på her inne på SinnSyn uke etter uke, måned etter måned, år etter år. Det er kostnadskrevende på mange måter å drive denne podcasten, men jeg elsker å gjøre det, og med støtte fra Patreon-lyttere kan jeg prioritere SinnSyn hver uke! Tusen takk for det!

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here