Øvelse 47 – Grensesetting – Veien til indre fred

Tenk på grensene dine som membranen til en celle – en selektiv barriere som lar nyttige stoffer passere mens de blokkerer skadelige.

I denne episoden tar vi utgangspunkt i boka «Set Boundaries, Find Peace» av Nedra Glover Tawwab, en anerkjent terapeut og ekspert på relasjoner. Tawwab tilbyr innsiktsfulle og praktiske råd om hvordan vi kan sette sunne grenser i våre liv for å oppnå bedre balanse og indre ro. Grensesetting handler ikke bare om å si nei til andre, men også om å si ja til oss selv og våre egne behov. Det er en ferdighet som kan forbedre vår mentale helse, våre relasjoner og vår livskvalitet betraktelig. Dette er en såkalt øvelses-episode, og dermed vil jeg avslutte med en rekke konkrete tips til hvordan du kan implementere sunnere grenser i ditt eget liv.

Hør episoden her

Hvis du lurer på om du har problemer med grenser, så kan du tenke på følgende spørsmål. Hvis du svarer ja på ett eller flere av følgende spørsmål, er det sannsynlig at grenseproblematikk er aktuelt for deg.

1 – Føler du deg ofte stresset, overveldet eller utbrent av mengden arbeid du må gjøre?

2 – Opplever du at du sliter med å si nei til forespørsler fra venner, familie og kolleger?

3 –  Har du noen gang oppdaget at du unngår visse mennesker som du bare føler deg ukomfortabel å være sammen med?

Hvis du svarte ja på noen av disse spørsmålene, kan det altså hende du har et problem med grenser. Problemene man opplever med dette kan fremstå på svært forskjellige måter, med det koker faktisk ned til det samme grunnleggende problemet: Du har tillatt at dine behov undermineres. Dine behov kommer i andre rekke og andre prioriteres foran deg.

Det kan også tenkes at man setter for rigide grenser, altså bygge en mur rundt seg med store skilt som sier «nei, nei, nei» og at denne strategien gjør deg utilgjengelig og ensom.

Gjennom dagens episode vil vi utforske hvorfor det er så vanskelig for mange å sette grenser, hvordan vi kan identifisere og kommunisere våre behov på en effektiv måte, og hvilke fordeler vi kan oppnå ved å implementere disse grensene. Jeg vil også se på hvordan grensesetting relaterer til vår selvfølelse og selvbilde, samt hvordan det kan hjelpe oss med å unngå utbrenthet og følelsen av å være overveldet.

Nedra Glover Tawwab deler i sin bok personlige anekdoter, klienthistorier og konkrete strategier som vi kan bruke i vår egen hverdag. Hun understreker viktigheten av konsistens, tålmodighet og egenomsorg i prosessen med å etablere og opprettholde grenser.

Så, om du er en som stadig føler deg overveldet, sliter med å si nei, eller rett og slett ønsker å forbedre dine relasjoner, er denne øvelses-episoden for deg. Jeg vil som vanlig begynne med en lengre refleksjonsrunde knyttet til tema, og deretter koke det ned til noen konkrete tips og utfordringer mot slutten av episoden. Velkommen til en dypere forståelse av hvordan vi kan sette grenser for å finne mer ro og balanse i eget liv.

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Han jobber som terapeut og teamleder ved en poliklinikk for gruppepsykoterapi ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han driver nettmagasinene WebPsykologen.no og Psykolog.com, som sikter på å formidle psykologi på en anvendelig måte gjennom artikler og videoforedrag. Han underviser i utviklingspsykologi ved Universitetet i Agder. I 2016 ga han ut boken «Selvfølelsens psykologi», og i 2017 kom boken «Jeg, meg selv og selvbildet». I 2018 ble «Psykologens journal» publisert på Cappelen Damm. Denne boken beskriver psykologens møte med livets store spørsmål. I regi av WebPsykologen.no har Sondre også en podcast som heter SinnSyn. Her publiserer han ukentlige foredrag og samtaler om psykologi, filosofi og livssyn. I forbindelse med «Psykologens journal» har Sondre hatt mange samtaler med Pastor Rune Tobiassen. En del av disse samtalene er spilt inn på en podcast som heter «Pastoren & Psykologen». Alle podcastene er tilgjengelige på WebPsykologen.no, iTunes og en del andre plattformer. På YouTube har WebPsykologen en egen kanal hvor Sondre har publisert over 100 videoer. Ønsker du å følge aktiviteten, er det fortrinnsvis WebPsykologens Facebook-side som holder deg oppdatert.