Se video-episoden her
Edward de Bono, en maltesisk psykolog og lege, er kjent for å ha utviklet konseptet om «Seks tenkehatter». Denne metoden er utformet for å forbedre prosessen med gruppediskusjon og individuell tenkning ved å fokusere på forskjellige perspektiver, representert av seks fargede hatter. Hver «hatt» symboliserer en unik tenkemåte. Her er en oversikt over de seks tenkehattene og deres betydning:
- Den Hvite Hatten: Denne hatten representerer objektivitet og fokus på tilgjengelige data og informasjon. Når man bærer den hvite hatten, konsentrerer man seg om fakta, hva man vet, og hva man trenger å vite. Den oppfordrer til nøytral og objektiv tenkning.
- Den Røde Hatten: Denne hatten symboliserer følelser og intuisjon. Når man har på seg den røde hatten, er det tillatt å uttrykke følelser og intuisjoner uten å måtte rettferdiggjøre dem. Denne hatten anerkjenner viktigheten av emosjonell intelligens i beslutningsprosesser.
- Den Svarte Hatten: Kritisk tenkning er kjernen i den svarte hatten. Denne hatten brukes for å identifisere potensielle svakheter, risikoer og hva som kan gå galt. Det er ikke meningen å være pessimistisk, men heller realistisk og forsiktig, for å unngå mulige feil.
- Den Gule Hatten: Denne hatten representerer optimisme og utforsker verdien og fordelene ved en idé. Den gule hatten oppfordrer til positiv tenkning og fokus på muligheter og potensiale.
- Den Grønne Hatten: Grønn er fargen på kreativitet og vekst. Når man bærer den grønne hatten, tenker man kreativt og søker etter nye ideer og alternative løsninger. Denne hatten er knyttet til lateral tenkning, en term også myntet av de Bono.
- Den Blå Hatten: Den blå hatten er knyttet til prosesskontroll. Denne hatten fungerer som en dirigent i diskusjoner og tenkeprosesser. Den brukes for å organisere tenkningen, sette agendaen, oppsummere hva som er blitt sagt, og trekke konklusjoner.
De Bonos tenkehatter er et kraftig verktøy for å forbedre kommunikasjon og problemløsning i grupper. Ved å bevisst veksle mellom ulike tenkemåter, kan gruppediskusjoner bli mer strukturerte og produktive. Metoden oppmuntrer til et mer balansert syn på problemer og situasjoner, ettersom hver hatt tvinger deltakerne til å vurdere forskjellige perspektiver og aspekter ved en sak.
I forrige video-episode snakket jeg mye om de Bonos tenkehatter. Jeg skal fortsette litt i samme spor i denne episoden, men fokusere litt mer på de ulike tankefeilene som oppstår. All vår tenkning er beheftet med en rekke feilskjær som preger våre oppfattelser og konklusjoner. For å bli en god tenker, må du vite om de viktigste tankefellene.